Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gigacookie

Yasminelle lekiem na brak okresu?

Polecane posty

Gość Gigacookie

Witam, w czerwcu odstawiłam Yasminelle po siedemnastomiesięcznym stosowaniu. W czerwcu dostałam normalne krwawienie z odstawienia, w lipcu miałam normalny okres, tyle że cykl był 35-dniowy (u mnie typowe, tak wyglądały moje normalne cykle przed rozpoczęciem brania pigułek). Następny okres przypadał mi na przełom sierpnia i września i... nic. Nadal czekam. W ciąży nie jestem, nie współżyłam w ostatnim czasie. Wiem, że po odstawieniu pigułek występuje czasami zanik okresu, co leczy się zazwyczaj luteiną. Ponieważ i tak planowałam znowu zacząć stosowanie Yasminelle (nawet mam w domu kilka opakowań), to moje pytanie brzmi: czy jest sens spróbować się "leczyć" za pomocą pigułek - tj., czy mogę teraz, nie mając krwawienia, zacząć nowe opakowanie i liczyć na to, że po zakończeniu blistra wystąpi krwawienie z odstawienia? Czy też może powinnam od razu lecieć do ginekologa po luteinę?

Gość skonsultuj z lekarzem

Nie bierz tabletek skoro nie masz okresu, to nic nie da i jeszcze bardziej rozreguluje cykl.Wybierz sie do lekarza, niech zdecyduje czy okres wywołać luteiną, czy nie, a jak będzie to dopiero możesz zacząć brać tabletki, tak jak na początku od 1 dnia krwawienia.

Gość kaesetheo2.pl
Hmm, z obserwacji śluzu wygląda to tak, jakby owulacja też się przesunęła mocno i przypadła mi dopiero w zeszłym tygodniu... Ale w sumie to pewnie mam już aż tak rozregulowany cykl, że to nie ma znaczenia. Zastanawiam się po prostu, czy by jeszcze kilka dni nie poczekać; przed rozpoczęciem brania tabletek miałam okres w trzy światy, już kiedyś mi się trafił cykl ponad 50-dniowy, może jeszcze chwilę się wstrzymać, skoro nic złego poza brakiem okresu się nie dzieje?

Gość tak czekaj na okres

Gość tak sobie liczę
Następny okres przypadał mi na przełom sierpnia i września-----> czyli ok. 2 tygodni temu. nawet w normalnym cyklu musiałabyś jeszcze poczekać, więc po co te nerwy. czekaj spokojnie

Gość Gigacookie
To ironia? :P

Gość Gigacookie
Tak się jeszcze łudzę - dziś od rana ciągle chodzę wściekła i dziwacznie się czuję, więc wiecie - wmawiam sobie, że to może jakimś cudem PMS i że lada dzień... ;)

Gość tak sobie liczę
dlaczego ironia? źle policzyłam? lipiec, sierpień/wrzesień. teraz mamy wrzesień więc masz jeszcze czas do "przepisowego" okresu. chyba że coś źle zrozumiałam.

Gość Gigacookie
Zgadza się, liczysz dobrze, pytanie o ironię było do poprzedzającego posta. :) Licząc cykl 28 dni, powinnam była dostać okres 27. sierpnia, licząc cykl 35 dni - 3. września, więc spóźnienie mam między 2 a 3 tygodnie. Chyba to po prostu na razie oleję, jako że mam wszystkie inne "objawy" typowe dla normalnego, "zdrowego" cyklu, poza krwawieniem, tyle że bardzo rozciągnięte w czasie - więc jest nadzieja, że w ciągu 2 tygodni się doczekam.

Gość Gigacookie
A, nie, już wiem, w czym się nie zrozumiałyśmy - pisząc "następny okres", miałam na myśli ten, którego nie dostałam i na który nadal czekam. :)

Gość Gigacookie
Mój obecny cykl właśnie dobija do 50 dni.

Gość tak sobie liczę
dopiero teraz zrozumiałam w czym rzecz ;) ran chyba nie myślę zbyt ostro. z takim spóźnieniem to chyba już pora do lekarza, może da coś na wywołanie i przy okazji sprawdzi czy wszystko ok

Gość Gigacookie
Dzięki za radę, chyba faktycznie nie będzie wyjścia... No, nic, przeczekam do końca tygodnia i po weekendzie pójdę do lekarza, bo sama chyba nic lepszego nie wymyślę. :)

Gość Gigacookie
He, he, podniosłam larum na forum, a dzisiaj dostałam... Obejdzie się bez lekarzy. ^^