Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość any way any

podrozowanie na terenie usa

Polecane posty

Gość any way any

hej chcialam sie zapytac czy mozna podrozowac samolotem na terenie usa na polskim paszporcie z neisteyy wygasla juz wiza? slyszalam opinie ludzi ze tak, ze na lotnisku nie sprawdzaja wizy jesli podroz dotyczy innego stanu, sprawdzaja tylko zdjecie i dane z biletem , czy znacie kogos w tej sytuacji kto odwazyl sie na podroz samolotem?

Gość any way any
podnosze

szczerze mowiac, ja nie znam - ale wiem, ze ludzie wyrabiaja sobie nowy paszport w ambasadzie i tam juz nie ma w ogole wizy - i wtedy hulaj dusza:)

Gość any way any
dzieki ewander :) dzis dzwonilam do faceta ktory od kilku lat zajmuje sie organizowaneim wycieczek , obsluguje wielu polakow( w tym chyba z polowa bez waznej wizy) i z tego co mowil to nie ma problemu, oby nie na alaske, ze nie sprawdzaja i w ciagu ostatnich 9 lat nie zdarzyl mu sie taki przypadek, wiec jestem dobrej mysli i chyba sie odwaze w koncu gdzies ruszyc :) jestem tu juz kilka lat i mam dosc siedzenia a lata miojaja i chcialabym zwidzic przynajmniej ameryke :) ja mam nowy paszport wyrobiony tutaj wiec pusty i bez wizy, tyle tylko ze tymczasowy ale paszport to paszport ale moze ktos zna osobiscie osoby ktore podrozowaly w ten sposob? z gory dziekuje za odpowiedz

ja znam osobe ktora kilka miesiecy leciala do innego stanu. nie ma waznej wizy ale z tego co wiem to lecial na prawo jazdy (mial wazne) i nie wiem czy pokazywal paszport (ale ja ma sie prawo jazdy to juz chyba raczej paszportu nie trzeba)

Gość any way any
podnosze, bo nie moge znalezc nic na ten temat w internecie. Moze ktos poleci jakas stronke gdzie moglabym poczytac na ten temat:) dzieki

Gość any way any
tyle ludzi w stanach bez wizy legalnej i nikogo na cafe?

Gość fajny temacik
Przylaczam sie bo takze interesuje mnie odp na to pytanie..... ja mam niewazna wize i paszport. Mam tez pyt do zalozycielki topicu o wyrobienie paszportu ile czeka sie na tymczasowy i co zamierzasz zwiedzac?? ja narazie zwiedzam stany samochodem- bylam w 3 teraz pora na 4 :P ale z checia zwiedzilabym cos wiecej niz te stany obok mojego wiec chcialabym tez dowiedziec sie jak yo jest jak wyrobie nowy paszport

Gość Kochajaca_Zoneczka
hej ja mieszkam w connecticut i mam kolezanke ktora wlasnie wyrobila sobie tutaj nowy paszport i poleciala na Floryde samolotem....acha i znia poleciala jej mama ktora dostala wize i przyleciala do usa na wakacje ...mama wraca w grudniu a kumpela nie ma zamiaru heh... tu jest fajnie....

Gość Kochajaca_Zoneczka
u mnie w usa jest super zycie i śmieję się z was zacofane polaczki hahahaha

Gość Kochajaca_Zoneczka
musze cos zrobic....

Gość any way any
ja czekalam na tymczasowy jakies 2 tygodnie, bylam juz w kilku stanach samochodem ale to zaczyna byc naprawde meczace, a samolotem wiadomo wiecej czasu na zwidzanie. Bylam w north carolina, w nj mieszkam to i jy bylam heh, floryda. pa, md, georgia, chcialabym wybrac sie do arizony wlasnie tym nieszczesnym samolotem :) chyba jednak sie odwaze

Gość ja chce utah zobaczyc
w califori mieszkam, bylam w arizonie (grand canyon) i w nevadzie kilka razy- oczywiscie las vegas samochodem nie jest daleko. Teraz pora na utah :) ale tez chcialabym poleciec gdzies dlej i zwlaszcza na drugie wybrzeze wlasnie do NY itd :)

Gość do any way any
a mam jeszcze pytanko co potrzebowalas aby wyrobic ten tymczasowy i czy wyrabialas go jak twoj paszport byl jeszcze wazny czy juz nie? jak wyglada to zalatwienie moglabyc to opisac bo czytalam na stronie ambasady LA ale tam to takie zamotane. Jakie mialas ze soba dokumenty czy wypelnialas formularze w domu czy na miejscu i czy mialas fotki czy robia moze na miejscu?

Gość zmiana nazwiska a paszport
a wiesz moze jak to jest jak wemziesz slub w usa ale ja nie zmianialam zadnego dokumentu mam na mysli nazwisko- mysle o wyrobieniu paszportu na nowe nazwisko ale nie wiem jakie powinnam miec dokumenty poza swiadectwem slubu, wogole czy dowod polski moge zmienic dopiero w polsce czy moge tez w ambasadzie wyrobic nowy dowod- sorki jesli to glupie pyt ale naprawde nie wiem

Gość any way any
paszport wyrabialam z 3 misiece temu, zrobilam tymczasowy poniewaz mialam bardzo nieudane zdjecie i stwierdzilam ze nie chce miec takiego przez kolejne 10 lat :D zdjecie musisz zrobic sobie sama, w ambasadzie nie robia:D ja robilam w walgreens, bo slyszalam ze tam robia takie jak potrzeba wlasnie do ambasady, zaden cvs.stary paszport mialam przeterminowany juz, oddali mi go przedziurkowanego, druczki mozesz wypelnic na miejscu albo zadzwonic wczesniej podac adres i wysla Ci do domu:) potrzebujesz nr pesel swoj znac,i to chyba wszystko , aha ja musialam dolaczyc zaswiadczenie o zmianie nazwiska( jestem po rozwodzie) i to by bylo na tyle, pani w okienku zapytala czy odbiore osobiscie czy wyslac , oczywiscie wybralam opcje nr 2, zaplacilam chyba 50 dol cos ok tego plus dodatkowe 10 chyba za przesylke, wiem ze na ten normalny czeka sie dluzej niz na tymczasowy, nawet do 3 miesiecy, ale jest opcja ze mozna zlozyc wnioski o oba w jednym czasie, ale ja ze wzgledu na koszmarne zdjecie zaniechalam :D

Gość any way any
mysle ze jesli bralas slub tutaj w stanach to paszport na nowe nazwisko mozesz sobie wyrobic dopiero po zmianie nazwiska w usc w polsce, wiem bo u mnie po rozwodzie bylo z tym troche zachodu, wrocilam do oanienskiego i pomimo ze mialam orzeczenie rowniez z sadu poslkiego o rozwodzie to musialam czekac w usc pozmienuaja wszystko w papierkach, bez tego orzeczenia o zmianie nazwiska w ambasadzie nie wyrobia paszportu, ale moge sie mylic

Gość dziekuje za odp
dziekuje za informacje dodalam topic do ulubionych jak cos bede zagladac :) w takim razie wyrobie tymczasowy a dopiero w polsce na nowe nazwisko. Wlasnie nie wiem gdzie zrobic fotki....... tzn nie wiem wogole gdzie robia: cvs obi zdjecia? a walgreens to co to i gdzie to?

Gość any way any
cvs robi zdjecia, ale ja zrobilam w Walgreens ( nie wiem czy tak to sie pisze), to cos takiego jak cvs tez farmacja. Kolezanka byla kilka tygodni przede mna i miala fotki zrobione w cvs to okazalo sie ze sa zle i musiala przyjechac innego dnia z nowymi zdjeciami i wlasnie w tym walgreens byly okej, moje tez byly okej stamtad

Gość dziekuje slicznie
dzieki za wsyztskie odpowiedzi :) ten tymczasowy jest chyba tylko na rok a ja chce wracac za ponad rok wiec chyba jeszcze chwile poczekam zeby potem nie musiec drugiego wyrabiac- a ten tymczasowy to wyglada tak samo tylko na krocej czy jakis inny jest jakis bardziej zwyczajny??????? A co do podrozy slyszalam o podrozowaniu na prawa jazdy z danego stanu- ja mam miedznarodowe wiec nic z tego :)

Gość any way any
ten tymczasowy jest cienszy od zwyklego, i zdjecie jest tak jakby skserowane na czarno bialo, w starym mialam kolorowe normalne, ale stary mialam jeszcze z granatowa okladka to nie wiem moze w nowych z czerwona tez jest czarnobiale.tymczasowy jest na rok i na okladce pisze wolami ze to jest tymczasowy lece spac i moze jutro jacys podroznicy sie znajda tutaj :)

Gość any way any
podnosze

Gość halo a to co sie podzialo
nie ma nikogo z usa jakos trudno w to uwierzyc. Przeciez tyle nas tu w usa Polakow bez statusu :P a nikt sie nie wypowie? czy kazdy tak praca zajety ze czasu na zwiedzanie juz nie starcza i szkoda wydac dolarki? jak ktos cos wie to niech mowi :)

Gość ja latam
Witam ! Ja mieszkam w usa z wazna wiza, duzo podrozuje po swiecie jak i po usa i w podrozach po kraju nie sprawdzano mnie nigdy. Wiem, ze wiele osob z paszportem np.Guatemali , bez wizy podrozuje po usa samolotami i nie maja problemow. Ja bym sie jednak nie zdecydowala na taki krok. A ten paszport co kolezank robila to paszport pl czy us ? bo jak masz tutaj prawojazdy, to nawet paszport nie potrzebny, albo choc stanowe id.pozdrawiam

Gość to moze wy jestescie bez
statusu, ja mam status :P wiec ci nie pomoge :P Ale juz sie wpisalam, skoro tak nalegasz :D

Gość no pytanie bylo do osob bez
Przeciez chodzi o osoby bez statusu !!!!! a nie z. Omg

Gość any way any
no dokladnie pytanie chyba bylo skierowane do osob ktore nie maja statusu badz osob ktore znaja osoby ktore podrozowaly na paszporcie, wiem ze na prawo ajzdy mozna latac ale chyba logiczne ze skoro sie nie ma statusu to prawo jazdy jest trudno wyrobic, stad bylo pytanie o latanie na paszporcie bez wizy:) a co do stanowego id to bedac nielegalnie tez nie wyrobie,

Gość ja mieszkam w USA
2 lata temu moja bratowa poleciala na paszporcie. Teraz jednak bym nie ryzykowala. Moga sprawdzic waznosc wizy. Rok temu lecialam samolotem, ale ja tu jestem legalnie, z kolei moj narzeczony nie, ale ma amerykanskie id i prawo jazdy i to im pokazal. Mielismy jednak stracha, bo w kazdej chwili mogli sprawdzic jego legalnosc. I tak nasze dokumenty dokladnie przeswietlali, czy chociaz to nie jest podrobka. Teraz mimo, ze moj ma nadal te dokumenty to i tak bysmy sie juz nie odwazyli, za duze ryzyko, a z paszportem bez wizy to bym w ogole nie leciala.

Gość do wypier...aj stad
wlasnie pokazale/as jaka cholota jestes ty!!!!!!!!!! Cwaniaczek ktory mysli ze ma papierek i wsyztsko mu wolno. Kolejny cwany polaczek co po rodzicach ma papiery i g..... robi, a tylko obrazac innych potrafi! uwazasz ze Ci bez papierow sa gorsi? hahahaha idz choloto i ty wypierdal.j tam gdzie twoje miejsce ! do budy psie

Gość upupupyup
moze ktos jeszcze sie wypowie niedawno moja znajoma leciala na floryde samolotem na swoja karte kredytowa/debetowa, przejecha;la nia w masyznie wyskoczyl papierek na boarding pas i pozniej przy wejsciu do samolotu pokazala ta sama karte ze zdjeciem i wszystko ;)