Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdamagdamagda

badanie cytologiczne ?

Polecane posty

Gość magdamagdamagda

Witam wszystkich. Chciałabym dowiedzieć się czegoś o badaniu cytologicznym. Mam 19 lat i kiepską wiedzę w tej kwestii. Szukanie w google mnie nie zachęca a wiem, że tutaj mogę liczyć na dobre i przede wszystkim zrozumiałe informacje (tak na chłopaki rozum ;) ). Czytałam już jak się wykonuje badanie ale w oczy rzuciło mi się, że wykonuje się je kilka razy, czy to tylko w niektórych przypadkach czy zawsze tak jest? Badanie zalecił mi ginekolog ponieważ mam jakąś małą nadżerkę. No i przede wszystkim... gdzie robi się badanie, czy jest płatne, czy trzeba się rejestrować, czy trzeba mieć skierowanie? Aha i czy wynik dają dopiero po jakimś czasie czy dostaje się je od razu? Chodzi mi o to czy można takie badanie załatwić w jeden dzień jedną wizytą w przychodzi czy raczej potrwa to dłużej. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.

Gość skoro zalecił ginekolog
to czemu od razu nie zrobił badania???? Dziwne jakieś. Cytologię robi się właśnie w gabinecie ginekologicznym. Specjalną sztoteczką pobiera się wymaz z szyjki macicy. Wynik zwykle około 2 tygodni. Chyba, że jest coś nie tak, to wzywają natychmiast...

Gość położna_poznań
Badanie możesz wykonać prywatnie(cena ok.20zl). materiał do badania pobiera ginekolog, we wzierniku przy okazji badania. na wynik czeka się ok.10-14dni.

Gość gegerg
Gdybyś poszła do normalnej przychodni, do poradni K, zrobiliby ci to badanie bez łaski, na miejscu, nieodpłatnie. Potem odebrałabyś wyniki.

z tego co wiem to od 25 roku życia to badanie jest bezpłatne, ale być może u ciebie w szpitalu jest tez bezpłatne. Musisz sie zarejestrowac do ginekolga i tylko juz na wizycie powiedziec ze chcesz cytologie. Prywatnie jak pojdziesz to zazwyczaj cytologia wliczona jest w koszt wizyty.Badanie w zasadzie nie boli, po prostu lekarz pobiera ci taim patyczkiem materiał do pobrania.Więc sie nie martw.Ja tez miałam nadżerkę i przy tym upławy.Po cytologii miałam proponowany zabieg zamrażania nadżerkiale inna ginekolog poradziła mi kurację kefir (namaczasz tampon i władasz do pohwy? plus natybiotyki przez nią przepiane.Powodzenia i głowa do góry.

Gość magdamagdamagda
no właśnie tak czytam i widzę że robi się je podczas wizyty... a za pierwszym razem jak byłam lekarz powiedział mi że powinnam zrobić sobie badanie tak za pół roku, teraz rok po poprzedniej wizycie byłam i powiedział żebym za dwa miesiące gdzieś tak zrobiła... wkurzające, czekam na wizytę w przychodni 2 godziny bo lekarz się spóźnia, już nie wspominam o czekaniu na wolny termin... nie rozumiem dlaczego ciągle mi mówi żebym zrobiła badanie a mi go po prostu nie zrobi. A po wynik muszę iść do przychodni czy mogę np zadzwonić i się zapytać tylko?

Gość położna_poznań
proponuję wybrać się do innego ginekologa, na prywatną wizytę. Wtedy zadba o Ciebie tak jak trzeba. i na pewno wykona cytologię bez żadnego "ale". wyniki proponuję odbierac osobiście. nigdy nie masz pewnosci że pani w recepcji czegos nie pomyliła.

Gość magdamagdamagda
Tylko że wizyta prywatna trochę kosztuje... poza tym lekarz prywatny chyba nie może mi wypisać recepty na rigevidon który jest refundowany? a tak przy okazji... ile mniej więcej kosztuje wizyta prywatna? I może ktoś mi poleci dobrego prywatnie przyjmującego ginekologa we Wrocławiu?

Gość położna_poznań
Mimo wielu znajomości w branży osobiście leczę się prywatnie. Lekarz ma zupełnie inne podejście. Za wizytę płacę 80zł.

Gość gość
Wszystkie informacje na temat badania cytologicznego powinien Ci udzielić lekarz jeśli nie to w pracowni gdzie to badanie będzie realizowane z pewnością udzielą Ci niezbędnej wiedzy. Nie ma się co bać. Badanie cytologiczne nie boli a zdecydowanie warto mieć konrtrolę nad własnym zdrowiem. Ja swoje pierwsze badanie cytologiczne wykonałam w ubiegłym tygodniu i od teraz zamierzam je powtarzać. Wszystko w http://histamed.pl/

Gość gość
Najlepiej będzie jeśli po prostu wybierzesz się na takie badanie. Ja zdecydowałam się na pierwsze dopiero w wieku 37 lat, ale na szczęście moje wyniki są dobre. Badanie wykonywałam u http://histamed.pl/. Szybko i przede wszystkim za rozsądną cenę. Badanie powtarzam co roku.

Gość gość
Spadaj z tą reklamą sępie :(

Gość gość
Ja miałam kilka tygodni temu robione badania cytologiczne błony śluzowej nosa w pracowni alergologii www.alergomed.com.pl. Oczywiście nie bolało dlatego uważam że warto się badać jak najczęściej.