Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez nika dzis

depresja.psycholog czy psychiatra-kto pomoze?

Polecane posty

Gość bez nika dzis

Witam. Wraz z narzeczonym zglosilismy sie do lekarza medycyny, ktory zdjagnozowal u niego gleboka depresje kompulsywna, zalecil stosowanie lekow seroxat i mocnego leku nasennego. Przepisał te leki po wizycie, ktora trwala godzine, nie zlecil zadnych dodatkowych badan. Chcialabym dowiedziec sie, czy ktos z Was wyszedl z depresji BEZ ingerencji farmakologicznej? Strasznie boje sie, ze lykanie tego swinstwa nie wyjdzie mu nadobre. moze powinnam skonsultowac to z innym lekarzem?

Gość a wolalabys zeby CI
nawijal farmazony w stylu, ze "zycie jest piekne"? :O

Gość vdssdbfbbfbfd
podbijam

Gość tylko psychiatra
psycholog to strata czasu, a bez lekarstw nie wyleczysz żadnej depresji, nie ma takiej mozliwości, to jest choroba którą mozna leczyc tylko farmakologicznie ( z drugiej strony dziwne że lekarz rodzinny?? zdiagnozował depresje, to jest domena psychiatrów... a ty ladaco nie świruj tu od rana 💤 chorzy na depresje mają często skłonnosci samobójcze więc nie ma sie tu z czego smiać

Gość mila8
Lek, który otrzymał jest bardzo dobry, nie powoduje jak w przypadku innych leków psychotropowych uczucia senności i otępienia. W stanach depresyjnych ważny jest tez sen, dlatego dobrze, że na noc dostał inny lek. Myślę, że lekarz zna się na tym, ponieważ taki zestaw dostała koleżanka od psychiatry. Po dwóch tygodniach była pełna werwy, uśmiechnięta, taka jak wcześniej.

Gość wdowa grudniowa
jeśli jest szczególnie podatny na słowo mówione to polecam DOBREGO psychologa. nie tylko psycholog musi mieć odpowiednie predyspozycje, ale też jego pacjent. a z depresją jest o tyle gorzej, że ciężko leczyć ją słowem, można spróbować, ale nie sądzę, żeby ingerencja psychologa miała jakiś zbawczy wpływ.

Gość nikt nie pomoże
Np. mi nikt nie jest w stanie pomóc. Ja po prostu nigdy nie powinienem się urodzić.

Gość i..........
depresje sie leczy zarowno farmakologicznie jak i psychoterapia - wiec jesli ma zapisane leki to warto teraz udac sie do psychologa

bazienka 🖐️ a tak na powaznie to ja sie wyleczylam z depresji bez leków i bez pomocy psychiatrow i psychologów.tak tak. trwalo to długo ale zaczelam sie czyms interesowac byle jakimi rzeczami.duzo wychodzilam na spacery, chodzilam na basen , basen mnie denerwowqal to zamienilam basen na bieganie. cwiczylam w domu godzine.na chamca spotykalam sie ze znajomymi oby tylko czyms s sie zajac.a w duzej mierze pomógl mi moj chlopak.byl wyrozumialy.bardzo

Gość autorka tematu
Nie sprecyzowałam się- mówiąc, że narzeczony był u lekarza medcyny miałam na mysli własnie psychiatrę

Gość nie mogę ci pomóc
jestem koniem

Mój znajomy leczył się z depresji farmakologicznie. Wyszedł z tego bez większych problemów. Problem jedynie był taki, ze najpierw po lekach czuł się długo senny, potrafił zasypiać w pracy. Ale przy ciężkiej depresji, psychiatra od razu przepisał mu leki.

Gość gość
Żyłem jak normalny człowiek, bez żadnych kompleksów, dysfunkcji. Kiedy dostałem się do liceum, czułem się jakbym Boga za nogi złapał. Najlepsi nauczyciele, wysoki poziom, wspaniali, zgrani ludzie, klimat i atmosfera. Zaczęły się wycieczki, imprezy, spotkania. Czułem się spełniony. Brałem wszystko garściami. Wszystko trwało aż do momentu,,środka”. Nie wiem dokładnie, co się stało. To tak, jakby powstał pewien establishment, który zaczął szukać jednostkowych wrogów. Przyjaciele i kumple odwrócili się ode mnie, a z nim odsunęła się cała reszta. Czułem się tak, jakby wszystko wróciło, jakbym przeżywał to jeszcze mocniej. Byłem obgadywany, wszyscy żywili do mnie niechęć. Nigdzie nie byłem zapraszany. Przestałem się uczyć, stoczyłem się, uzależniłem się od Internetu. Może w klasie maturalnej było lepiej, miałem paru dobrych kumpli, ale zaczęły się te nerwice, depresja. Załamałem się. Nie mam nadziei na jutro. Żadnego planu na poprawę. Przeglądając Internet znalazłem stronę http://moc-energii.pl i nie mając wiele do stracenia zamówiłem dla siebie oczyszczenie aury. Po rytuale stanąłem na nogi i znowu cieszę się życiem tak jak wcześniej.

Gość gość
Problem siedzi w głowie więc da się, ale czasem można się wspomóc farmakologią jeśli ma pomóc. Ja chodziłam na terapię grupową do Pani Smereckiej-Biel w Pruszczu Gdańskim i wiem że to potrwa, ale wiem też że jestem na dobrej drodze żeby się z tym uporać.

Gość werona761
Przy stanach depresyjnych na pewno warto zwrócić się do psychiatry. Tutaj https://psychomedic.pl/psychiatra-warszawa są namiary na świetną klinikę. Uważam, że warto się do nich zgłosić, jeśli czujemy, że mamy problem lub też widzimy, że coś niedobrego dzieje się z kimś nam bliskim.

Gość gość
Z własnego doświadczenia mogę napisać że najlepiej działa połączenie psychoterapii z farmakologią. Najpierw poszłam ze swoim problem do psychologa którym potem skierował mnie do psychiatry który jak wiadomo może wystawiać leki. Cały proces dochodzenia do siebie trwał u mnie bardzo długo ale też byłam w bardzo kiepskim staniem łącznie z myślami samobójczymi. Teraz jestem zupełnie inną osobą która jak to nazywam ‘poderwała się’ do życia i oprócz tego że działa to ma też mnóstwo różnych planów. Wiem że miałam szczęście trafiając na tak dobrych specjalistów w Centrum Medycznym Awimed www.awimed.pl u siebie w Bydgoszczy. Także to podstawa.

Gość kiniaaaaa1
Najlepiej zgłosić się do dobrego psychiatry. Tylko w ten sposób można sobie pomóc. Depresję z tego co wiem, to tylko można wyleczyć farmakologicznie. Tutaj https://psychomedic.pl/psychiatra-warszawa/ są namiary na świetnych specjalistów. Można się do nich umówić online poprzez stronę i to przez całą dobę.

Gość gość
Chodziłam na psychoterapię do psycholog Maślankowskiej z Opola, która jest specjalistką w zakresie depresji i dobrze wiedziała jak mnie podejść żebym się otworzyła na swoje problemy.

Gość gość
tylko jezus uzdrowi z depresji bo depresja jest spowodowane odaleniem sie od boga

Gość goska772
Trudno samemu pokonać depresję. Zazwyczaj trzeba wspomagać się lekami zapisanymi przez psychiatrę. Psychomedic, to naprawdę świetne miejsce. Można się do nich zapisać online, poprzez kalendarz na stronie oraz telefonicznie pod nr 22 253 88 88

Gość gość
Wczoraj był dokument o wpływie antydepresantów itp leków na organizm i niestety, leki to ściema, nikt nie wie jak naprawdę działaja, a pchaja do agresji i samobójstw. Dla niektorych sa zabójcze. Młodzi, głupi, wierzą w MOC leków, one nabijają tylko kasę koncernów farmaceutycznych.

Gość gość
a behawioralno-poznawcza to kasę WUJ (Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego) to wyprzedajemy: https://www.wuj.pl/

Gość gość
Dokładnie, tak jak napisał ktoś parę postów przede mną, niestety nie ma żadnych dowodów na to, że tzw. Chemiczne nieprawidłowości w mózgu ("chemical imbalance") oraz brak dopaminy lub innych neuroprzekaznikow przyczyniają sie do depresji. Badania naukowe wykazują, że w większości przypadków za poprawę odpowiada efekt placebo - wierzymy, ze biorąc leki nam sie polepszy i tak sie czesto dzieje. Z drugiej strony antydepresanty czesto zwiększają prawdopodobienstwo popelnienia samobojstwa w pierwszych tygodniach ich przyjmowania, zwłaszcza u osob mlodych. Depresja czesto wynika z problemow osobistych i ciężkiej sytuacji materialno-ekonomicznej. Warto zrozumiec, co spowodowało depresję i pomyśleć, jak temu zaradzić. Czesto sama rozmowa, podzielenie sie swoimi problemami z druga osobą pomaga. Moze to byc specjalista, lub dobry przyjaciel. Wazne aby ta osoba byla empatyczna oraz potrafila nas wysluchac bez uprzedzeń. Społeczeństwo, w ktorym obecnie zyjemy sprzyja rozluznianiu wiezow spolecznych oraz powstawaniu depresji i innych problemow natury psychicznej. Jednoczesnie nadal jest to temat tabu, o ktorym sie nie mówi otwarcie. Psycholog czy terapeuta moze pomoc poszczegolnym jednostkom, jednak jesli nie zmieni sie nastawienie danego spoleczenstwa, ten problem bedzie sie powiekszal pomimo prob zamiecienia go pod dywan.

Gość jaadwigaaaa
W przypadku depresji, to raczej warto zdecydować się na wizytę u psychiatry. Ta https://psychomedic.pl/psychiatra-warszawa klinika oferuje naprawdę świetną i kompleksową pomoc w tym zakresie. Warto iść tam na wizytę.

Gość Anka35

Można też samemu sobie pomóc, jeśli nie bierze się leków na depresję. Tutaj kavasklep.com/kava_kava można sobie poczytać jak działa kava kava . Jest legalna w Polsce, nie uzależnia i przede wszystkim pomaga się zrelaksować. Ma szerokie zastosowanie. Przeciwdziała depresji i pomaga zasnąć. Jest to też dobra alternatywa dla alkoholu. 

Gość Aneta34

Jeśli masz możliwość to wybierz się do specjalistów z Gabinety Szansa w Krakowie. Naprawdę świetni specjaliści tam pracują i z pewnością pomogą