Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość important help

Wasza pomoc niezbędna, proszę o poradę

Polecane posty

Gość important help

Zgłosiłam się na konkurs z języka polskiego. Mam napisać opowiadanie na dowolny temat. W związku z tym pytam, co by było bardziej interesujące, poczytalne: -opowieść o dziewczynie zakochanej w księdzu -opowieść o kobiecie, która szuka swojego miejsca na Ziemi, aż w końcu trafia na wieś i tam poznaje chłopaka To będzie taka miniksiążka Proszę piszcie, co byście prędzej przeczytali? proszę bez głupot bo mi bardzo zależy :(

Gość jussa
chyba to pierwsze, chociaż nie lobię powieści miłosnych.A nic innego nie wchodzi w rachubę?

Gość jjaaaa
ja stawiam na drugie :) jakos takie skojarzenie z "nigdy w życiu"

Gość important help
to o księdzu nie jest typowym romansem, on ją odtrąci i wyrzuci, a to drugie to mi się marzą klimaty mazurskie, mgliste ciche poranki i wiocha taka z konikami. co innego w rachubę wchodzi, ale to moje takie dwa plany w których bym się czuła dobrze. I myślę, że to takie oryginalne jest. To jak?

to co podajesz to jakies mdle romansidla, pewnie kazdy cos takiego napisze ty wymysl cos oryginalniejszego kafeterianie na pewno podrzuca pare dobrych glupich zabawnych a nawet orygnialnych pomyslow zasugeruj sie ktoryms z nich

Gość important help
no niestety nie dojdzie do tego, co piszesz, nie o to mi chodzi w książce. to coś głębszego. Takie poświęcenie dla przyjaźni, czyli trudny wybór, czy go kochać i być odtrąconą, czy przyjaźnić się z nim i pozostać u jego boku na długie lata. Takie trochę ukryte znaczenie.

ja bym przeczytala lekkie opowiadanie z jakas nutka filozofi w tle np opowiadanie z puenta, cos w rodzaju madrosci zyciowej, moze jakies motto albo cytat madry znajdz i sporbuj roziwnac z tego historie

To może to drugie , ale napisane tak wiesz komediowo ,że bogata panienka-karierowiczka ktora odniosła sukces nagle pewnego dnia zdała sobie sprawę że pracuje w miejscu którego nienawidzi i ma beznadziejnego chłopaka i po latach wraca do swoich rodziców u których nie była 15 lat...............no i tak poznaje chłopaka z roli i sie zakochuje......no i takie wątki romantyczne i komediowe-jak sie okazuje że ciężo jest sie jej przystosować do życia na wsi..... Kurde ale zamieszałam ja nie potrafie pisac to widać:)

Gość important help
nie ma kryteriów mam totalnie wolną rękę. To co mam napisać? Nie będę wymyslać czegoś pod fantasy;/ A to z księdzem...nie było ani filmu ani książki o czymś takim. A to drugie z miłością na wsi? Taka sielankowa atmosfera trochę...?

Gość nie mogę ci pomóc
jestem koniem ;/

alez ona moze go skrycie kochac i ukrywac to pod powloka przyjazni...nie musi od razu dojsc do poswiecenia i rozstania...bedzie bardziej dramatycznie... a ksiadz jak ksiadz jest tylko czlowiekiem i musi w koncu dojsc do zblizenia za ktore dwoje slona zaplaca :D zostanie przeniesiony z parafii w wielkim miescie na wies ;)

i ten chłopak w którym sie zakochuje np. to jakaś miłość z dzieciństwa.........i wtedy taka romantyczna książka.............................Albo że ten chłopak w którym sie zakochuje to jest 10 lat starszy od niej no i cała wioska tego nie akceptuje no i muszą sie przeprowadzić do miasta ale ich miłość nie przetrwa bo ten facet jest ze wsi i nie umie sie znależć w mieście.............

mysle ze na konkurs z jezyka polskiego wypadaloby sie czyms wykazac taka elokwencja jezykowa, slownictwem, bogactwem wyrazu, a wydaje mi sie ze opowiesc o milosci do ksiedza, lub zakochanie na wsi to takie troche banalne i nie masz pola do popisu a swoja droga bylo mnostwo ksiazek i filmow z watkiem milosnym miedzy ksiedzem a jego parafialna przyjaciolka jesli nie masz innych opcji to ja bym wybrala ta atmosfere sielankowa

a ona zostanie wydziedziczona przez bogata rodzine,i tez bedzie zmuszona przeprowadzic sie na wiec ale na drugi koniec kraju...i tanm pozna chlopaka przy ktorym bedzie probowala zapomniec o nieszczesliwej milosci do ksiedza...i juz masz watek wsi hehehe

może lepiej taka komediowo romantyczna ta książka bo takie fajnie sie czyta:)choć łzawe dramaty tez są fajne:)

Gość jak nie bylo filmu
a ptaki ciernistych krzewow? byla tez ksiazka ale o innej historii, niestety tytulu nie pamietam.

Gość important help
tytuły (cytaty) jakie mi przyszły na myśl to: ( w sensie żeby nadać taki tytuł opowiadaniu): "Doskonalić się w błędzie" - to o księdzu "Mądrość wszędzie ma daleko" - o dziewczynie na wsi

Gość important help
dziewczyna z miasta zakochuje się z chłopaku ze wsi to żywkiem zerżnięte z Daleko od szosy;/ I gdzie tu oryginalność?

Gość kasia******
drugi temat

Gość important help
piszcie błagam!