Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

poznanianka84

Jakie proste danka i przekąski proponujecie na luźną studencką imprezę?

Polecane posty

Witam, chcemy zorganizowac w mieszkanku impreze dla naszych znajomych.Srednia wieku 24 lata. Będzie około 10 osob. Chcialabym podac trochę przekąsek, coś prostego do jedzenia. Co polecacie? Czy wogole bawic sie w jakies danka czy wystarczą chipsy , orzeszki, krakersy itp. Zastanawiałam się tez nad deską zerami typu camembert pokrojonymi w trojkąciki z wykałaczkami, do tego małe kabanoski, wędzony zółty ser i jakas szynka plus małe ciabatki lub bagietka. Co o tym sądzicie? Dodam ,ze zapraszamy znajomych na impreze bez okazji a nie an typową kolacje ;-)

Gość Kanion
woda i paluszki najlepiej lajkonik

ja zazwyczaj robie salatke z makaronu, jakies pieczone udka, koreczki a chipsy czy krakersy to chyba tylko jako dodatek

no koreczki to wedlina/kielbaska+ser zolty+ogorek kiszony+papryka wlasciwie wszystko co mis ie wymysli zreszta jak ma byc wodka to ogolnie kiszone ogorki musowo :P

Gość deska serów jest jak
najbardziej dobrym pomysłem: ser typu camembert, jakiś pleśniowy Lazur, wędzony i zwykły dobry żółty ser. Do tego orzechy i gruszki świeże. Kabanoski, jakieś inne kiełbaski ostre, salami czy coś. Fajne są też koreczki, tylko jest trochę roboty . Ja najbardziej lubię takie: 1. pomidorek koktajlowy + małe kulki mozzarelli + listki świeżej bazylii, ułożone na rukoli. 2. Pumpernikiel pokrojony w kostkę, na to zwinięte anchovies albo koreczki helskie, oliwka i kapar na górę. Do tego w miseczkach mogą być oliwki, suszone pomidorki i inne tego typu. Fajne są też świeże warzywa i dipy. Nachosy i serowy sos.

Gość albo śliwki i morele suszone
zawijane w cieniutkie plastry boczku i zapieczone w piekarniku. Pycha!

ja zamiast koreczkow zrobilabym kanapki,z wedlina,serem,pomidorem,ogorkiem,papryka-zeby kolorowo bylo:) Jak to ma byc luzna impreza to nie bawilabym sie w dania cieple. Kanapki,jakas salatka albo dwie,jak ma byc wodka to moze sledzik. Z przekasek to na pewno czipsy,paluszki,moze jakies krakersy - normalne i np.z sezamem.

Gość ja jednak zrobiłabym
choc jedno danie na ciepło jako taka kolacje, bo paluszki krakersy i oreszki to tylko jako przekąska

to na cieplo moze byc udko z kurczaka z pieczarkami - w maire szybko sie robi,latwe do odgrzania,malo czasu zajmuje,bo wlasciwie samo sie piecze w piekarnkiu,wystarczy tylko sprawdzac co jakis czas:) Albo krokiecik z barszczem czerwonym,albo pierozki - mozna kupic gotowe:)

Gość Klaudia 777
dziewczyny podsuwaja dobre pomysły. na danie główne na ciepło mogą być te udka z pieczarkami. zrób ze 2 sałatki, jedną np z makaronem i szynką (jest zapychająca), moze byc ta deska serów, kilka kanapek, jakies koreczki, pokrojone warzywa, do tego sosy, owoce, chipsy, ciastka

Gość Fikaczka
Dodatki serowe są zawsze fajne, natomiast jak na imprezie będzie piwo to zdecydowanie paluszki różnego rodzaju, ja uwielbiam w czekoladzie - tkaie paluchy możecie na imprezy sobie zamówić na stronce beerfingers.pl - do tego są podwójne :) A poza tym to klasyczne - z sezamem/solą albo makiem i cool jest!

Gość rowereek
może wyjdziemy na rower? też jestem z Poznnaia

Gość gość
Na imprezie nie wiadomo, kto na co będzie miał smaka. Ja zwykle stawiam na stole: *sałatkę (z ryżem lub makaronem, by była sycąca), *nuggetsy z dipem czosnkowym, *chipsy / paluszki / precle / orzeszki ziemne, *słodkości - talerz z ciastem i miseczka z miksem cukierków. Tu jest fajny pomysł na krakersy z pastą z tuńczyka: http://kulinarnesos.pl/krakersy-z-pasta-z-tunczyka/ Proste do zrobienia i cieszy oko;) Można też zrobić: koreczki, kanapki, rollsy z tortilli i... ...chyba pomysły mi się wyczerpały;(