Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 100 cotton

kiedy powiedziec w pracy ze jest sie w ciazy

Polecane posty

Gość 100 cotton

zastanawiam sie czy juz mam mowic ,jestem we wczesnej ciazy i nie wiem kiedy mam to powiedziec ,słyszałam ze do 3 miesiaca moga zwolnic czy to prawda?

Gość jesteś chroniona
Nieprawda, jesteś chroniona od pierwszych dni ciąży (nawet jeśli sama się zwolniłaś, a potem dowiedziałas się że jesteś w ciąży, musza Cię przyjąć z powrotem). Nie dotyczy to kobiet które były zatrudnione na zastępstwo (na za inną ciężarna) Ja powiedziałam od razu jak się dowiedziałam , dla mojego zdrowia. Pracowałam po 12h dziennie na nogach, ciągałam ciężkie rzeczy otd a wiadomo że w ciąży nie można, więc lepiej uprzedz pracodawce, bo jeśli coś sie stanie to bedzie Twoja wina. Poproś lekarza o zaświadczenie lekarskie i zanieś do kadr.

Gość 100 cotton
to ktos mi głupot na opowiadał ze ciezarna jest chroniona od 3 miesiaca ciazy ,własnie chodzi mi o to ze mam prace fizyczna i boje sie ze cos sie moze stac jak bede dzwigac itp... w sumie do lekarza ide dopiero za 2 tygodnie to wtedy wezmę zaświadczenie

Gość 100 cotton
to kamien z serca bo mam umowe na czas nie okreslony ,dzieki za pomoc ,poczytam sobie jeszcze o tym

Z tym trzecim m-cem to w sumie nie chodzi o prawo, ale o to że niestety sporo ciąż jest traconych własnie w pierwszym trymestrze :( A jak powiesz dla szefa że jesteś w ciąży, potem poronisz, to niestety może Cię zwolnić po wszystkim, bo logiczne, że bedziesz się starać o kolejna ciążę, a po co mu to? Smutne, ale prawdziwe :(

Gość głupie myślenie
czyli uważasz koleżanko, że lepiej pracować fizycznie do 3 miesiąca, a potem od tej pracy poronić ???? ja powiedziałam od razu jak się dowiedziałam, ciąża miała kilka dni, od razu dostałam zwolnienie, bo brzuch mnie mocno bolał i nawet lekarz się bał, że ciąża się nie utrzyma.

Gość głupie myślenie
a potem mieć do końca życia wyrzuty sumienia, że może gdybym powiedziała i przeszła na inne stanowisko pracy, to bym nie poroniła itp. ........ w ogóle dlaczego z góry zakładać poronienie, ciąża to nie choroba, ale fizycznie nie powinno się pracować, zwłaszcza w pierwszym i trzecim trymestrze

Gość a podobno od nowego roku
pracownice panstwowych urzedow nei beda chronione przed zwolnieniem nawet mimo ciaży.

Do "głupie myslenie" a czy twoje myslenie jest mądre??? Napisałam jako--> "jesteś chroniona" że poinformowałam mojego szefa OD RAZU JAK SIĘ DOWIEDZIAŁAM! Nie oceniaj kogoś nie znając go! (nie zawsze chce mi się logować) :P

Gość a podobno
a podobno....- to sie tyczy tych które zajdą w ciąże po nowym roku.a póki co pracownica która ma umowe na czas nieokręslony jest chroniona od pierwszych dni ciąży.niestety tak juz nie jest z kobietami które mają umowy na czas okręślony-są chronione dopiero po upływie 3go mca ciąży i to tylko do końca trwania umowy

Ja mam umowę na czas określony (5 lat) i jestem chroniona od samego początku (pracuję w tej firmie 3 lata, to moja druga umowa) a nie od trzeciego miesiąca.

Zresztą w kodeksie pracy jest jasno napisane, że ochrona nie dotyczy ciężarnych które miały umowę na czas określony nie dłuższy niż jeden miesiąc, a w dniu końca umowy nie skończyły trzeciego miesiąca ciąży.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Kodeks pracy: dział 8 http://www.praca.info/kodeks-pracy.mspx?d=d8-uprawnienia-pracownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem&ak=kodeks

Miało być to: § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.