Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majlen

Kto piecze ze mną chleb na obczyźnie?

Polecane posty

Gość Majlen

Zamierzam upiec chlebek, bo już nie mogę znieść tego angielskiego pieczywa, o ile można go tak nazwać. Kto piekł polski chleb lub zamierza, zapraszam. Samo słowo "chleb" dobrze mi się kojarzy, tęsknię za tym zapachem :)

Gość Sponsor007
Bardzo chetnie, to gdzie sie spotykamy?

Ja sie zabieram do tego od 2 miesiecy- mam przepisy nawet..ale nie mam czasu:) a to i zaczyn kilka dni postac musi. Zawsze sobie obiecuje ze w ta sobote.....i ....nie robie :(

Gość Majlen
ja też się na razie "szykuję", ale trzeba się w końcu za to wziąć :)

Gość krucafuks
Ja mam sloik na zaczyn naszykowany, maka zytnia jest, tylko mineralna kupic i kisic...i tak sie juz zbieram od 2 miesiecy. Dlaczego narzekasz na angielskie pieczywo? W Tesco jest calkiem smaczny Rye Bread, w niektorych polskich sklepach mozna kupic jeszcze cieply chlebek.

ale ten z tesco to nie to samo co polski, ciezki zytni chleb na zakwasie, bez polepszaczy. Mniam, pieke juz kilka lat zarowno w PL jak i tutaj zaczelam piec jak surowce sie pojawily :-)

Gość Majlen
Z pewnością można znaleźć w sklepach dobre chleby, ale jednak taki prosto z pieca (czyt. piekarnika :D) to co innego :) Gdzie mieszkacie, co robicie w UK?

Gość dgf
ktos wypróbował przepis?

Gość z pld lon
tez korzystam z tego bloga:) a ja polecam taki przepis prosty a chleb wspanialy moze nie taki typowy polski ale jakze inny od tzw angielskiego chleb z miodem 3 szkl maki pszennej, 2 szkl maki razowej (jak ktos nie lubi zwykla tez dobra), opak drozdzy w proszku, 1 lyzeczka soli, 300ml cieplej wody, 1-1,5 lyzki miodu, 2 lyzki oliwy w misce polacz suche skladniki, lejoce wymieszaj ze soba i wlewaj do miski delikatnie zagniatajac do uzyskania jednolitego ciasta, jesli sie przykleja do rak mozna podsypac maka, przelozyc do wysmarowanej formy keksowej, delikatnie docisnac do brzegow, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia(ok godz) wstawic do piekarnika 190st, piec ok 35-40 min(ma byc zlote), mozna posypac makiem, sezamem, chleb pyszny swiezy ale tez dobry na nastepny dzien, szczerze polecam

Gość +miwakoo+
Dzieki za przepis :) to bedzie szybsze ciasto niz to z zaczynem.

Gość Ryzykowne przedsięwziecie
Do .......z pld lon 2 szkl maki razowej.......ale jakiej razowej....pszennej, czy żytniej, a może obojętne to jest?

Gość z pld
obojetne ja dzis zrobilam z samej bialej i juz go polowy nie ma, polecam specjalne maki do chleba- jest bardziej zbity a koszt to 1-2 funty za 1.5kg(tesco, sainsbury,asda)

Gość my pieczemy
moja mama jak sluchala co i za ile jadamy to namawiala mnie a upieczenie chleba zwlekalam i zwlakalam i w koncu zrobilam 1, 2,3 wyprobowalam kilka przepisow- i powiem tak teraz tylko pieke wogole nie kupuje wychodzi 4 razy taniej (porownuje cenyz pieczywem o takim smaku prosto z piekarni nie z tymi z workach waznymi miesiacami) do tego pachnaco, smacznie, bez konserwantow i wiem co jem :) polecam jak znajde przepis to podrzuce:)