Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majlen

Kto piecze ze mną chleb na obczyźnie?

Polecane posty

Gość Majlen

Zamierzam upiec chlebek, bo już nie mogę znieść tego angielskiego pieczywa, o ile można go tak nazwać. Kto piekł polski chleb lub zamierza, zapraszam. Samo słowo "chleb" dobrze mi się kojarzy, tęsknię za tym zapachem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sponsor007
Bardzo chetnie, to gdzie sie spotykamy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja sie zabieram do tego od 2 miesiecy- mam przepisy nawet..ale nie mam czasu:) a to i zaczyn kilka dni postac musi. Zawsze sobie obiecuje ze w ta sobote.....i ....nie robie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Majlen
ja też się na razie "szykuję", ale trzeba się w końcu za to wziąć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krucafuks
Ja mam sloik na zaczyn naszykowany, maka zytnia jest, tylko mineralna kupic i kisic...i tak sie juz zbieram od 2 miesiecy. Dlaczego narzekasz na angielskie pieczywo? W Tesco jest calkiem smaczny Rye Bread, w niektorych polskich sklepach mozna kupic jeszcze cieply chlebek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale ten z tesco to nie to samo co polski, ciezki zytni chleb na zakwasie, bez polepszaczy. Mniam, pieke juz kilka lat zarowno w PL jak i tutaj zaczelam piec jak surowce sie pojawily :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Majlen
Z pewnością można znaleźć w sklepach dobre chleby, ale jednak taki prosto z pieca (czyt. piekarnika :D) to co innego :) Gdzie mieszkacie, co robicie w UK?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dgf
ktos wypróbował przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z pld lon
tez korzystam z tego bloga:) a ja polecam taki przepis prosty a chleb wspanialy moze nie taki typowy polski ale jakze inny od tzw angielskiego chleb z miodem 3 szkl maki pszennej, 2 szkl maki razowej (jak ktos nie lubi zwykla tez dobra), opak drozdzy w proszku, 1 lyzeczka soli, 300ml cieplej wody, 1-1,5 lyzki miodu, 2 lyzki oliwy w misce polacz suche skladniki, lejoce wymieszaj ze soba i wlewaj do miski delikatnie zagniatajac do uzyskania jednolitego ciasta, jesli sie przykleja do rak mozna podsypac maka, przelozyc do wysmarowanej formy keksowej, delikatnie docisnac do brzegow, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia(ok godz) wstawic do piekarnika 190st, piec ok 35-40 min(ma byc zlote), mozna posypac makiem, sezamem, chleb pyszny swiezy ale tez dobry na nastepny dzien, szczerze polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość +miwakoo+
Dzieki za przepis :) to bedzie szybsze ciasto niz to z zaczynem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ryzykowne przedsięwziecie
Do .......z pld lon 2 szkl maki razowej.......ale jakiej razowej....pszennej, czy żytniej, a może obojętne to jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z pld
obojetne ja dzis zrobilam z samej bialej i juz go polowy nie ma, polecam specjalne maki do chleba- jest bardziej zbity a koszt to 1-2 funty za 1.5kg(tesco, sainsbury,asda)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość my pieczemy
moja mama jak sluchala co i za ile jadamy to namawiala mnie a upieczenie chleba zwlekalam i zwlakalam i w koncu zrobilam 1, 2,3 wyprobowalam kilka przepisow- i powiem tak teraz tylko pieke wogole nie kupuje wychodzi 4 razy taniej (porownuje cenyz pieczywem o takim smaku prosto z piekarni nie z tymi z workach waznymi miesiacami) do tego pachnaco, smacznie, bez konserwantow i wiem co jem :) polecam jak znajde przepis to podrzuce:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×