Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sunisa

Robie sie nieczuła.

Polecane posty

Gość sunisa

Robię sie coraz bardziej nieczuła.Zaczynam olewac ludzi-górnikow ktorzy zgineli w katastrofie.Wisza mi rodziny ktore straciły kogosw tym wypadku.Wisza mi ludzie ktorzy przzyli ,ale sa ranni i to powaznie. Olewam,a to dzieki tym dyurnym politykom i TV,bo z gornikow i ich rodzin robia jakas uprzywilowana grupe zawodowa i społeczna. Po ch... rodzinom gornikow jeszcze jakas dodatkowa kas.Dostana ubezpieczenie,pokrycie leczenia,pokrycie kosztow,renty rodzinne,wiec po cholere im jeszcze jakeis dodatkowe pieniadze i jakeis stypendia dla ich dzieci. A moze wreszczie gornicze zony wezma sie do pracy ,a nie sidziały w domu i czekałyu na mezowska,gornicza wypłate a potem rente po mezu nie przepracopwawszy nawet dnia w swoim zyciu.

Gość Ewaldi
czy tylko udajesz głupszą od konstytucji , czy komuś zazdrościsz ?

Gość a skąd ta nieczułość
to jakieś chore u ciebie, nie uważasz? przecież górnicy w kopalniach zapieprzają jak nikt. czego im zazdrościsz?

Gość fazasa
teraz widac ze Śląsk powinien odciąć się od Polski, musielibyscie gorole od nas kupowac ten wegiel 100x drozej nędzni gorole a nie pasozytujecie i jeszcze wam zle!

Gość sunisa
Ewaldi--nie mam czego zazdroscic. Ale to wielka niesprawiedliwosc.Na pokaz pomaga sie ludziom ktorzy ogolnie nie powinni dostac zadnej pomocy,bo niby dlaczego ?? Przeceiz to wypadek w pracy.Tylko,ze to zbiorowy wypadek,a gdzie pomoc dla osob ,rodzin ktorzy zostali ranni lub zgineli w wypadku w pracy ,ale pojedynczo. Co czuja ludzie ,nawet gornicy ktorzy mieli wypadek w pracy,z winy pracodawcy i nikt o nich nie pomyslał. Wypadki sa straszne,ale po to sa ubezpieczenia.Kazdy pracownik,nawet uczen jest ubezpieczony,wiec w razie czego dostaje odszkodowania etc. A jezli ktos pracuje w niebezpiecznych warunkach,to neich pomysli o sobie i o swojej rodzinie i zamiast na piwo wydaje na dodatkowe ubezpieczenie w razie jakiegos nieszczescia...

Gość sunisa
Mieszkam na DŚL gdzie były kopalnie,wiec znam prace gornika. gornik zapioeprzał,owszem,ale keidys,bardzo dawno,przed woją lub zaraz po wonie gdy ta branza nie byął taka zmiechanizowana,ale teraz,to gornik tak samo sie meczy przy pracy jak ten co wykonuje roboty budowlane.

No dajcie spokój... Wiadomo że to tragedia dla tych ludzi. I szcerze to nie chciałabym miec górnika za męza. Ale w koncy to jest tylko praca, jak każda inna. Każda praca niesie ze sobą jakies ryzyko zawodowe i górnicy doskonale wiedzą o ryzyku związanym ze swoją pracą. Samolot spada na ziemie, ginie załoga i pasażerowie. Statek tonie, to samo. Strażacy gaszą budynek - też mogą zginąc.... No ... taka praca. I myslę że żaden z tych facetów (i kobiet) nie mysli o sobie jako o potencjalnym bohaterze narodowym bo lata, pływa czy kopie węgiel. Ale czy z każdego takiego wypadku należy robić żałobę narodową? Właśnei chodzi o tą żałobę... Niepotrzebny rozbuchany patetyzm.

Gość Ewaldi
JusTea30 a w jakiej sytuacji powinna być Twoim zdaniem ogłoszona żałoba narodowa ? czego nie możesz czynić w czasie tej żałoby narodowej ?

Ewaldi: nie chodzi o to czego nie mogę czynić tylko o to że z powodu śmierci w wypadku jakichś ludzi (nie ujmując niczego tym ludziom) narzuca się ogólnonarodowy "patos" (w tym negatywnym znaczeniu). Bede robiła to na co mam ochote ale wkurza mnie jak sąsiadka biegająca codziennie do koscioła puka mi dziś do drzwi jakby się paliło i krzyczy bym sciszyła muzykę bo przecież mamy żałobę. I nie było to 120 decybeli tylko nieco głosniej nastawiony telewizor ze stacją muzyczną podczas sprzątania mieszkania. To mnie własnie wkurza że narzuca się ludziom takie rzeczy. Niech każdy czuje i nosi W SOBIE załobę z powodu jakiegokolwiek. Ale w sobie.

Gość dfcefdew
A ja dzisiaj własnie dałam czadu na cały blok i olałam załobe ,bo mnie ona nie dotyczy. Czy ja wymagam aby po smierci moich bliskich ktos obchodził załobe. Gdy umarła moja mama,to nawet do głowy by mi nie przyszło aby wymagac od kogos z bloku aby cicho sie zachowywał i akurat trwała impreza imieninowa u sasiada i mnie to nie przeszkadzało.

Gość Ewaldi
szkoda, że media nie informują wszystkich o tym, że na poziomach 100 lub 500 albo 800 metrów pod ziemią prawie w każdej kopalni węgla kamiennego występuje metan, że brakuje tlenu, że jest azot i zawsze jest pył węglowy i tlenek oraz dwutlenek węgla , szkoda że media nie informują, że każdy górnik w kopalni co chwilę jest nararzony na zaśnięcie w czasie pracy i już nigdy się nie obudzi , pomujam wszelkie zawały ścian i obsunięcia , nie tylko kombajn w kopalni wydobywa węgiel. Górnicy co chwilę przechodzą różnego rodzaju szkolenia aby nie poddać się rutynie , schodzą na dół i fedrują nie znając swojej chwili lub minuty , ale co ciekawe, o tym nikt nie mówi, że każdy górnik musi odpracować na dole wszystkie zwolnienia lekarskie i nawet wypadki przy pracy , czyli miał wypadek w pracy i był sześć miesięcy na zwolnieniu lekarskim, musi odpracować aby na czysto wyszło 25 lat jego pracy , najczęściej w wieku 50 lat nazwisko górnika jest już legendą , gdy Farosz odprawi ostatnie kazanie.

Gość laptiii
Ewaldi--gornik wie jakie jego zawod niesie zagrozenia. a poza tym ogolnie gornicy to niedouczeni ludzie.ledwo po podstwowkach albo po gimnazjum.Wsrod gornikow nawet mało jest osob po zawodowkach.

Gość paolaola
Np.taki kominiarz tez nie zna dnia ani minuty.Ma nawet bardziej niebezpieczna prace od gornika.

Gość Ewaldi
laptiii mało wiesz, większość górników to są młodzi ludzi , ci co zginęli byli w wieku 19 - 44 lata , prawie wszyscy po szkołach górniczych , czas na chłoporobotników w kopalniach już dawno minął

Gość laptiii
Ewaldi akutar w tych,naszych czasach juz b.rzadko mozna spotkac szkołe gornicza/.Ci co zgineli to ludzie bez szkoły,nawet zawodowej.

Gość Ewaldi
laptiii z jakiej planety się urwałaś/urwałeś i dlaczego nic nie wiesz o średnich szkolach dla górników, które dają dyplom technika ?

Gość laptiii
Ewaldi :-) osmieszasz sie :-) na 1000 gornikow pracujacych pod ziemia max 10 ma srednie wykształcenie. Ze srednim wykształceniem nie ida pod ziemie,no chyba,ze skonczył taki szkołe srednia,bez matury,a w szkole przechodził z klasy do kalsy przepychany przez nauczycieli.

Gość Ewaldi
laptiii nie wiem kim jesteś i czym się zajmujesz ale zakładam, że nigdy w życiu nie byłeś na dole w kopalni, nawet nie znasz prawdziwego górnika, więc dlaczego chcesz dysputy na tematy o których nie masz zielonego pojęcia ? powiem tak abyś zrozumiał : kombajnista musi mieć średnie górnicze , również górnik wykonujący pomiary stężenia metanu i innych gazów musi być po technikum, sztygar i nadsztygar muszą być po szkołach górniczych , brygadziści również , tam na dole w kopalni każdy przy łopacie i z kilofem w ręku jest po szkole górniczej tam nie pracują krawcy lub piekarze

Gość laptiii
Ewaldi skad pewnosc,ze nie znam pracy gornika. A ja Ci napisze abys zrozumiał,ze wiekszosc ludzi pracujacych w gornictwie,na dole sa niewykształceni,nawet zawodowek nie maja.Ci powyzej 40 to szczegolnie od woja uciekali do kopalni po szkole podstawowej.

Gość Ewaldi
laptiii tak było 30 lat temu ale nie teraz, tak zwani chłoporobotnicy już dawno mają wypracowane emerytury :)

Ewaldi: Ale czy ktoś komuś każe zostać górnikiem? Czy ktoś kogoś do tego przymusza? Stawia pistolet do głowy? szantażuje? To jest świadomy wybór każdego faceta który decyduje się zostać górnikiem. Wiec nie mow mi tu o jakims metanie, głebokościach itp... Sami się na to decydują. To ich sprawa i ich odpowiedzialnośc za swoją decyzję....

Gość Ewaldi
JusTea30 nie każdy się nadaje aby prowadzić sklep spożywczy , więc co mają robić skoro dziadek i ojciec od wieków pracowali w kopalni , tradycja górnicza jest która niesie niebezpieczeństwa , poza tym twardy facet idzie do wojska albo zostaje górnikiem lub na Pomorzu zostaje marynarzem, wszystko zależy od tego jakie są korzenie i jakie są tradycje z domu wyniesione oczywiście, wielu ucieka do pracy za granicę aby zarobić pieniądze ale wszyscy nie wyjadą , dla wielu górnikiem być to jest zaszczyt :)

A mój ojciec był alkoholikiem i dziadek też. To ja też powinnam byc alkoholiczką ?

Gość Ewaldi
JusTea30 masz ogromną szansę nie być ale zrobisz według własnego sumienia :)

Nie sądze by alkoholizm był związany z sumieniem.... Tak samo jak bycie górnikiem.

Gość gdetgteg
Ewaldi z tym zaszczytem to trafięłs.Co niektorzy gornicy-nieuki do dzisja nie myja dobrze oczu aby widac było,ze sa gornikami. Dla mnie to głupota aby sie szczycic takim wykonywaniem zawodu gornika.Kazdy człowiek lgnie do lepszej,lzejszej pracy,a gornicty sa niedouczeni,wiec pracuja tam gdzie pracuja