Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniadolly

kolka u dziecka

Polecane posty

Gość aniadolly

Witam, mam prośbe, czy ktoś mi może napisać co trzeba robić gdy dziecko ma kolke? Ma dopiero 3 tygodnie i nie wiem czy już można podawać jakieś syropki.

kiedy dzieck ma klke nalezy uciekac z domu gdie pieprz rosnie...;) mozesz masowac brzuszek,przykładac ciepłe kłady...tak naprawde to niewiele mozesz zrobic a syropkach t ja nie słyszałam ;(

Gość aniadolly
mam kropelki infacol ale tam jest napisane że można podawać dopiero od 1 miesiaca, więc nie wiem czy to nie bedzie za wczesnie

faktycznie zapomniałam infacolu..mozesz podac za tydzien niestety tak jak i grippe water no i herbatke koperkwa ale nie wiem czy pomoże....

Gość aniadolly
Daję mu herbatke z kopru włoskiego tak po południu, ale nie wiem czy pomaga, dzisiaj miał kolke i nie mogłam w żaden sposób pomóc, zostało mi tylko masowanie brzuszka i nosze z bujaniem na rękach

Możesz też położyć sobie dzidzię na Twoich kolanach na brzuszku i masować. Kąpiele też pomagają w ciepłej wodzie

Gość aniadolly
Ale maluszek ma regularne kolki od czterech dni, tak ok 20 a to już raczej trochę za pożno na kąpiel, więc chyba pozostaje tylko czekać :(((

Możesz jeszcze raz włożyć go do ciepłej wody w wanience jeśli ma mu to pomóc choć nie każdemu pomaga

na kolkę u nas najbardziej pomagała suszarka i masaż brzuszka. Ja łykałam espumisan, mały dostawał plantex w butli dr browns- taka http://junior.euromall.pl/product-pol-12638-Butelka-antykolkowa-z-szeroka-szyjka-120-ml-Dr-Brown-s.html . Polecam też kładzenie dziecka jak najwięcej na brzuszku albo u któregoś z rodziców brzuszek do brzuszka. No i przydaje się cierpliwość- kolki trzeba po prostu przetrwać. Jak układ trawienny dojrzeje to się uspokaja- u nas ok. 4go miesiąca. A godzina kolki to raczej standard - u nas kolka była zawsze między 18 a 19 :)

Gość aniadolly
słyszałam coś na temat suszarki ale nie próbowałam, ciekawe czy pomaga ciepłe powietrze z suszarki, czy poprostu odgłos bo dzieci lubią takie odgłosy, najważniejsze żeby była skuteczna ta metoda

Gość pyrtek
ja mam kropelki espumisan i podobno można je stosować poniżej 1 miesiaca tylko w mniejszych dawkach ale to pediatra ci musi powiedzieć w jakich

Gość aniadolly
do pediatry chce zadzwnic jutro , ciekawe co mi doradzi

Gość aniadolly
Tak wiem że przez coś bo można łatwo dziecko poparzyć ciepłym powietrzem i pogorszyć jego stan

Gość aniadolly
A wiecie może jak to jest że, dziecko ma kolke codzienie do 4 m-ca i o tej samej godzinie?

Gość BasiaKam
Bo może ma stałe godziny karmienia. Można wspomóc czopkami Viburcol. Dziecko będzie spokojniejsze i my także. One są skuteczne i bezpieczne. Masaż brzuszka i ciepła pościel - pieluszka też pomagają przy kolach.

Gość uporczywe kolki
Sama walczę z kolkami u mojego dziecka od około miesiąca czasu. Przyznam szczerze, że teraz stosuję czopki Viburcol, które sprawdzają się i rzeczywiście powodują, że mała łatwiej znosi kolki. Wcześniej próbowałam masażu brzuszka, kładłam córkę na ogrzanym kocyku, ale to nie pomagało. Dopiero pediatra doradziła i przepisała receptę na czopki.

Gość beczkas
No popatrz a za moich czasów czopki viburcol były jeszcze bez recepty. Ale ja uważam, że wszelkie preparaty z apteki dla tak małych dzieci powinny być na recepty, bo rodzice niejednokrotnie za mało wiedzą i tylko biedy mogą sobie i dziecku narobić.

spróbuj kropelek delikol-są od 1dnia życia dajesz po kilka kropel do każdego jedzenia u nas nic nie pomagało jedynie to już po pierwszym uzyciu przyniosło ulgę, polecam bardzo

U nas na kolki pomogły krople Sab Simplex (w polskich aptekach niedostępne), niestety Infacol który ma podobno taki sam skład nie pomógł, bobotic też nie, woda koperkowa też nie dopiero Sab do każdej butli z mlekiem 15 kropel i jak ręką odjął. Pomaga masowanie brzuszka, ciepłe okłady, ciepła kąpiel, wiem że pomaga też suszarka. Trzeba przetrwać powodzenia.

Jak kolki się jeszcze nie zaczęły bo nie jest powiedziane że będą to nic nie podawaj. Jak dziecko będzie miało problemy z brzuchem to polecam espumisan dla dzieci, mój syn niestety ale ma kolki i do każdego mleka dodaje mu parę kropelek i kolek nie ma lub są ale kilkuminutowe. Dawaj mu herbatę z kopru, u nas jak są kolki to masuje brzuch okrężnymi ruchami i włączam suszarkę z delikatnym letnim powietrzem.

Gość najlepsze na kolki....
Na kolki najlepsza jest herbatka koperkowa i viburcol. Są to jedyne sposoby, które sprawdziły się u mojego dziecka. Stosowałam też espumisan, ale efekty były zbyt krótkotrwałe...

Gość ja stosuje
delicol plus esputocon,do tego suszarka, jest duza poprawa teraz gdy go tylko lekko boli wystarczy wlaczyc suszarke i juz zasypia nawet nie musze mu brzuska ogrzewac. infacol stosowalam i nie pomagal, potem jeszcze jakies inne krople bryt, dopiero te leki z pl mu pomogly ale wiadomo kazdemu maluchowi co innego pomaga.i ai herb koperkowa tez pije, min jedna flacha dziennie.

Gość lelela
Nam położna poleciła esputicon, 4 razy po kropelce ( to samo co espumisan, sab simplex tylko bardziej skoncentrowane), ale i tak kolki skończyły się dopiero wtedy, gdy całkowicie odstawiłam mleko i jego przetwory. Wszystko wraca jak bumerang, gdy tylko napiję się kawy z mlekiem, albo spróbuję sera...

Gość ech te kolki
Ja miałam to samo jak karmiłam piersią - jak tylko zjadłam lub wypiłam nabiał i jego przetwory to córka zawsze miała kolki. Odrzuciłam więc sery zółte, jogurty, mleko, kefiry, kawę, a nawet kotlety piekłam na teflonie bez tłuszczu. Niemniej jednak kolki i tak czasami się przytrafiały, a radziłam sobie z nimi czopkami viburcol - akurat je doradziła i przepisała lekarka.

Gość katrem78
Niestety tak to juz jest ze co u jednych dzieci pomaga u innych niekoniecznie, ale warto i tak próbowac, bo moze wreszcie trafimy na ten złoty środek.

Gość szoowarowa
herbatka z kopru nie pomagała, dopiero w polaczeniu z rumiankiem i innymi ziołami byly jakies efekty, najlepsze po Holle herbatce na wzdecia ale szukamy dalej, moze złoty srodek jeszcze przed nami...