Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chora zaciążona

Wczesna ciąża a przeziębienie.

Polecane posty

Gość chora zaciążona

Podejrzewam, że moge być w ciąży. Za tydzień mam mieć okres więc będę wtedy się testować. Dziś złapało mnie masakryczne przeziębienie. Czy to może zaszkodzić dziecku w tak wczesnej ewentualnej ciąży? Jak zaleczyć to przeziębienie. Z godziny na godzinę czuję się gorzej.

Gość chora zaciążona
Proszę Was bo się zaczynam martwić poważnie. Jak się leczy grypę w tak wczesnej ewentualnej ciąży?

Gość nie zaszkodzi ale może
przeziębienie samo w sobie nie zaszkodzi ciąży, zaszkodzić mogą leki, szczególnie te bez recepty i przedawkowanie witaminy C absolutnie zakazana jest aspiryna, ibuprofen (ibuprom) i wszystko co zawiera pseudoefedrynę (gripex, fervex) najlepiej jak udasz się po poradę do doświadczonego farmaceuty nie wolno także stosować kropli do nosa ( otrivin, xylometazolin) możesz stosować homeopatię, ostrożnie z ziołami, wiele jest przeciwskazanych w ciąży pij dużo ciepłych płynów, na ból gardła możesz wziąść tantum verde, na katar wodę morską np. sterimar, jeżeli temp. nie przekracza 38 stopni to nic nie bierz na goraczkę, a jak przekroczy to koniecznie do lekarza, czasem bezpieczniej jest brać antybiotyk, taki , który nie przenika do łożyska niż leki bez recepty, lekarzowi powiedz, że podejrzewasz ciążę bardzo wczesną

bez konsultacji z lekarzem nie bierz nawet apapu (paracetamol), nie jest zalecany w pierwszym trymestrze, w ogóle w pierwszym trymestrze prawie nic nie można brać, kształtują się narządy płodu, szczególnie serduszko.

Gość chora zaciążona
Bardzo Ci dziękuję.

Gość chora zaciążona
Wzięłam tylko 2 rutinoscorbiny. Nie zaszkodzą? Dzis akurat mam wizyte u gina także mam nadzieję, że pomoże.

Gość luty2010
a mi leki nie zaszkodzily...jezeli to jest wirusowe to nie bede cie oklamywac ze moze to zaszkodzic dla tak wczesnej ciazy:/

nie, 2 rutinoscorbiny nie zaszkodzą :) gin na pewno ci podpowie co można brać :)

to znaczy jestes przeziębina czy masz grypę??? - bo to dwie różne sprawy. Przeziębienie, które wiąże się z katarem, paroma kichnięciami i ogólnym rozbiciem niekoniecznie jest groźne, grypa natomiast, która łączy się z temperaturą, bólami mięsni, kości itd. wbrew powszechnej opinii jest groźna. Koniecznie musisz iśc do lekarza

a ja czytalam na forum ze własnie pierwsze objawy ciazy moga przypominac stan przeziebienia lub grypy :) wiec niekoniecznie jestes chora ..

Gość --Przestraszona--
Witam Panie! Jestem nowa na forum.... Obecnie jestem w 7tc. Od tygodnia walczę z przeziębieniem. Niestety domowe sposoby nie dały rady i musiałam zasięgnąć konsultacji z lekarzem... Bioparox, Solik i Drosetux. Dziś jest już troszkę lepiej... Ale paraliżuje mnie strach o malucha! :( Pierwszą ciążę poroniłam,a teraz w drugiej ta choroba :( W dodatku nie mam żadnych objawów. Na początku trochę bolały mnie piersi,a teraz nic! Dziś dopiero idę na pierwszą konsultację do gina. Trochę to trwało zanim zdołałam się dostać (choć i tak prywatnie)...Bardzo się boje :(

Witaj Przestraszona :) Nic się nie martw i nie stresuj, to nie pomaga. Czym prędzej idź do lekarza, oni wiedzą jakie leki można podać w ciąży. Poza tym chciałam Ci powiedzieć, że ja przy dwóch ciążach (teraz jestem w 40 tygodniu ciąży:), natomiast córeczka ma 4 lata :)) też byłam na samym początku chora i w obydwu przypadkach zażywałam antybiotyk. W obecnej ciąży na początku myślałam, że wyleczę się domowymi sposobami :( niestety nic nie pomagało, więc po tygodniu dostałam antybiotyk. Lekarze twierdzą, że odpowiednio dobrany antybiotyk nie zaszkodzi dzidzi, gorzej na rozwój maleństwa może wpłynąć wysoka gorączka lub przewlekła infekcja. Więc nie daj się zmartwieniom, pędź do lekarza i się go słuchaj. Poza tym leż w łóżeczku i pij dużo herbatki z soczkiem malinowym lub z cytrynką. Nie ma szans, abyśmy całą ciążę przeszły bez złapania jakiegoś przeziębienia. Trzymaj się dzielnie :)

Aha, absolutnie nie zażywaj polopiryny oraz aspiryny. Zresztą leki zażyj tylko zapisane przez lekarza. Będzie dobrze :)

Bioparox jest lekiem-antybiotykiem, który można zażywać w ciąży. Sama go ostatnio musiałam stosować. Przesyłam buziaczki dla maleństwa w brzuszku:)

Gość peta
Czy zaowazylyscie zmniejszona ruchliwosc dziecka w ciazy.W chwili obecnej jestem przeziebiona bylam u lekarza biore tylko paracetamol i kilka tabletek strepsilsa ale zdaje mi sie ze malenstwo sie mniej porusza czy to moglo na nie zle wplynac???

po paracetamolu nic Ci nie bedzie, dziecku tez nie. strepsils zdaje sie nie jest najlepszym pomyslem. a ze sie mneij rusza - wiesz, jak Ty jestes chora, to ono tez sie niezbyt dobrze czuje. nic dziwnego ze nie tryska energią...

Gość malinka0083
Wiem że temat stary, ale też się zastanawiam jak to jest z ciążą i przeziębieniem. Zdaję sobie sprawę, że przeziębienie nie jest oznaką ciąży, ale... no właśnie ale... hmm.. przy pierwszej ciąży nic mi nie było a teraz się staramy z mężem o drugą dzidzię (jeszcze tydzień do spodziewanej @). A teraz mnie "połamało" dosłownie w ciągu godziny. Mam lekki ból głowy, czuję coś w gardle, zimno mi i mam dreszcze. Jakoś nie wiem kiedy mogłabym się przeziębić, bo nigdzie mnie nie przewiało, ani nie piłam nic zimnego ani lodów nie jadłam ostatnio :-/ Może coś w tym jest? A może po prostu bym chciała żeby coś było ;)

Gość marrrtylka
Wiem ze na pewno możesz przyjmowac Prenalen. Zawiera tylko naturalne składniki takiej jak czosnek, maliny, czarna porzeczka.Wiec wszystko bezpieczne dla kobiety w ciąży i działajace przeciwwirusowo i bakteriobójczo.

Gość tatarataa
Jesli jest naturalny i własnie odpowiedni dla kobiet w ciąży to mysle ze spokojnie można spróbować. Zwłaszcza ze my kobiety w ciązy nie mamy za dużego wyboru.

Gość muaaami
jestem wlasnie w 4 miesiacu ciazy i bylam u ginekologa, zapytal czy bylam niedawno przeziebiona. Odpowiedzialam, ze tak, poniewaz tydzien temu mialam angine. Lekarz powiedzial mi, ze czasem przy poczatkowej ciazy tak jest, plód jest slaby i kobieta choruje. Jestto ogromnym zagrozeniem dla ciazy poniewaz moze nie przetrwac. najlepiej radzic sie lekarza natychmiast! :)

Idź do lekarza, ja na początku ciąży miałam zapalenie krtani-masakra, byłam na antybiotyku, też strasznie się balam.

Gość muaaami
pomylka w 4 tygodniu ***

Gość gość
ja w 4 tyg bylam przeziebiona, potem w 8. na katar inhalacje i woda morska, na gardlo woda z sola i herbata z miodem, ewentualnie jakies lekkie tabletki do ssania jak lekarz pozwoli