Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ddaazz

Kupić domek - co i jak ??

Polecane posty

Gość ddaazz

Witam, Interesują mnie opinie osób, które posiadają dom i podzielą się wiedzą na temat kosztów utrzymania. Domek jest moim marzeniem ale nie wiem czy uzyskamy z mężem taki kredyt, może ktoś równiez orientuje się w kredytach hipotecznych i czy np. taki domek : http://www.domiporta.pl/details,30802,109269388.asp kwalifikuje się do kredytu w ramach "rodzina na swoim". Jakie by były koszty ogrzewania i ew. inne koszty o których nei wiem. Proszę o opinie.

Gość fwefsadadeff
upup podzielcie się wiedzą, no :P

Ja mieszkam w domku i powiem tyle że jest tam super jak jest ciepło na dworze. Jak przychodzi czas palenia to się zaczyna problem i koszty. Jak bedziesz kupować domek to zwracaj dużą uwagę na centralne bo ja mialem skopane i przerobienie to duże koszty są i syf w domu.

Gość nie widze tego domku
link zły, po co kupic? lepiej samemu wybudowac. koszty duże i rózne, trawa-kosiarka, płot i malowanie, tynkowanie jakieś, puzle, brama, podatek od nieruchomosci, smieci- wiecej sie płaci niż w bloku, ogrzewanie w sumie drogie- zależy jakie, gaz drogi.

Gość ddaazz
http://www.domiporta.pl/details,30802,109269388.asp jeszcze raz wklejam linka poprawnie :) A jakie są koszta takiego ogrzewania gaz czy inne rozwiązania ? No i jak wyglądają opłaty za podatek od nieruchomości ? Czy koszta miesięczne przewyzszają 800PLN miesięcznie ?

Gość ddaazz
qrcze nei wiem co z tym linkiem :/ dzieli mi się on... można skopiowac go i wrzucić w pasek adresu to się pokaże...

Gość dsfasfsf
ja mam dom 250 m2 w zime ogrzewanie 1000-1300 /miesiac

Gość no w sumie
800zł zapłacisz za mały domek ogrzewany gazem i to upałów w nim nie będzie! a wiegiel nie wiem ile kosztuje bo na kartki mam ale to też zalezy czy groszek czy wegiel z miałem czy jak

Gość ddaazz
Powierzchnia działki: 700 m. kw. mieszkalna: 80 m. kw. całkowita: 80 m. kw. Pozostałe informacje ogrodzenie: siatka, kształt: trójkąt droga dojazdowa: asfaltowa Media elektryczność, woda, siła, kanalizacja: szambo Informacje dodatkowe poddasze, taras, po remoncie, kominek, altana, telefon, internet, kuchnia wykończona, łazienka wykończona, ogród Opis Dom wolnostojący, całoroczny o powierzchni 80m2 na działce 700m2 – położony w sercu Kaszub w miejscowości Chmielno (10 minut do Kartuz, 50 minut do Trójmiasta). Starannie wykończony, otoczony zadbanym ogrodem położony 100 m od jeziora Raduńskiego. Z ogrodu jak również z domu rozciąga się urokliwy widok na jezioro – miejsce godne polecenia miłośnikom żeglarstwa. Dom w stylu „Wieżyca”, na parterze znajduje się pokój dzienny z kominkiem, łazienka, duża kuchnia z przeszkloną słoneczną jadalnią oraz pomieszczenie gospodarcze. Pierwsze piętro prezentuje przestronny salon z miejscem do wypoczynku, kominkiem i wyjątkowo nasłonecznionym tarasem z widokiem na jezioro. Drugie piętro otwiera przed nami poddasze z dwoma pokojami . Tuż obok nieruchomości stoi szklarnia która dodaje uroku otaczającemu ogrodowi wkoło. Cala działka jest ogrodzona płotem przy którym zasadzone są świerki – dzięki temu uzyskano dużą prywatność i wyjątkowy spokój. SERDECZNIE POLECAMY

Nie chcę Cię zniechęcać, ale domek typu "wieżyca", to jak dla mnie nadaje się na domek letniskowy... ale jako dom całoroczny... zapomnij... Na górze dwa maleńkie pomieszczenia, w których musisz na głowę uważać. Ogrzewanie kominkowe, zapewne bez rozprowadzenia, na górze grzeje "komin". http://www.kopalino.nadmorzem.net/nagajowce/

Gość ddaazz
No włąśnie takich wpisów mi trzeba :) By się zaznajomić z tematem :) Ja chce mały domek i skromny ale funkcjonalny, bo na wille to mnei nei stać ;]

Gość yhgf54
czy domek kosztuje wiecej w utrzymaniu niz mieszkanie ? zwlaszcza ogrzewanie ?

Gość ddaazz
Utrzymanei mieszkania 2 pokojowego w bloku z centralnym w Trójmieście: czynsz ok. 350PLN/mies media na 2 osoby ok 200PLN/miesięcznie lub mniej, zależy czy się oszczędza.

Ale taki domek nie jest funkcjonalny... Jeśli to parter i dwa piętra, o takiej małej powierzchni, to dla mnie porażka. Będziesz biegać ciągle po schodach, stromych w dodatku. Musisz przeznaczyć kasę na: podatek od nieruchomości, gruntowy, wywóz śmieci, ogrzewanie, szambo, wodę, prąd... pompa, terma.... to nie jest tam pięknie, jak się wszystkim wydaje, szczególnie w kwestii ogrzewania.

Gość ddaazz
Napiszcie bardziej szczegółowo o tych kosztach proszę, jestem ciekawa jak o konkretnie wygląda. No ten domek to rzeczywiście zły pomysł, nawet nie ma piwnicy... ale mi chodzi o coś taniego, więc będę szukała dalej... parterowy domek z małym ogródkiem byłby rewelacyjny.

Gość ddaazz
A co na ten domek powiecie ? http://www.domiporta.pl/details,30802,108308504-dom-Bronowo.asp Powierzchnia działki: 900 m. kw. mieszkalna: 70,2 m. kw. całkowita: 100 m. kw. Pozostałe informacje ogrodzenie: siatka Media elektryczność, woda, kanalizacja: szambo Informacje dodatkowe poddasze, taras, po remoncie, panele, glazura, kominek, telefon, internet, kuchnia wykończona, łazienka wykończona, ogród Opis NOWA NIŻSZA CENA!!! DOM NIEDALEKO MORZA!!!BRONOWO! Proponujemy Państwu kupno domu jednorodzinnego położonego w Bronowie.Miejscowość ta znajduje się zaledwie 15 km od nadmorskich plaż.Od domu do rzeki-Szkarpawa jest ok. 500m.Jest to idealne miejsce dla wędkarzy!To cicha i spokojna okolica.Wyprawa do Gdańska to zaledwie 35 km...do Nowego Dworu Gd. 15 km...W pobliskiej wsi Drewnica(5 km od Bronowa)znajduje się szkoła,przedszkole,ośrodek zdrowia,apteka,bank,poczta oraz wiele sklepów! Dom jest po remoncie i nie wymaga żadnego wkładu finansowego. Działka jest zadbana i ogrodzona.Jest na niej budynek gospodarczy,domek letniskowy,garaż(blaszany)oraz wiata na drzewo i na samochód. Na parterze domu znajduje się salon z kominkiem,kuchnia,sypialnia,łazienka oraz weranda.Z salonu jest wyjście na taras(od południowej strony).Poddasze jest użytkowe,znajdują się tam dwa pokoje.Meble kuchenne w zabudowie-więc wliczone są w cenę domu!Również w pokojach na górze znajdują się meble w zabudowie-szafa i szafki! (Na życzenie kupującego możemy zostawić większość wyposażenia domu!). CENA DO NEGOCJACJI!!!

Gość ddaazz
OMG - chyba się jeszcze z tym prześpie :P

No prześpij, prześpij. :) Sam pomysł dobry, ale nie domki letniskowe do całorocznego egzystowania... :)

Kominek - najgorsze rozwiazanie do ogrzewania , kotłownia w pokoju ... ogrzewanie drewnem jest droższe niz węglem . A przy paleniu drewnem musi być drewutnia lub szopa na drzewo . Najlepsze drzewo do palenia jest 18 miesiecy od ścięcia . Wiec zapas na nastepny rok .... Nie da rady , aby dokupić w srodku zimy , do bezpośredniego palenia , chyba ,że brykiet drzewny , u producenta ... No i te świerki przy plocie , będzie ogromny problem , gdy wyrosną , bo na wyciecie drzewa nieowocowego potrzebne jest pozwolenie ....

No też bez przesady... kotłownia w pokoju? Tyle co podłożysz drewna i trochę przy tym się naprószy, ale to ździebko. :) U sołtysa zawsze jest drewna dostatek... Dla mnie jedyna niegodność, że w nocy trzeba ze dwa razy podrzucić...no chyba, że ktoś lubi rozpalać od nowa...

Gość KarrrolekM
Ja na swojej działecce czekam dopiero na pozwolenia ale udało mi się postawić garaż blaszany z http://www.solidstal.pl/ więc to juz jest jakis sukces chociaż nie jest tak pusto na tym podwórzu Koszt utrzymania domu będzie różny w zależnosci od wielkosci i tego z czego będzie zbudowany i jak sami prwyatnie będziecie z niego korzystac, cieżko jest określić z góry koszta, jesli powiem Ci ze bedzie to np 1000 zl a zapłacisz więcej to naziwesz mnie kłamcą, jesli zaplacisz mniej to nic nie powiesz ;)