Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

traumfrau

Temat na maturę.

Polecane posty

Na moją maturę ustną z polskiego wybrałam temat "Obraz psychologiczny mordercy. Przedstaw zagadnienie, analizując celowo dobrane utwory z różnych epok". I teraz pojawia się problem z bibliografią - wiem, że schematem do tego tematu jest zazwyczaj zbrodnia i kara, makbet i balladyna. Jednak chciałabym wyjść poza ten schemat. Co polecacie? Jakie jeszcze ksiązki mogłabym wykorzystać? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Mała poprawka, temat brzmi dokładnie : "Obraz psychologiczny mordercy. Przedstaw na podstawie analizy utworów z różnych epok." ;)

Ja miałam taki temat rok temu:) Miałam szkice węglem, granice, Makbeta i Dostojewskiego:) Fajny temat pisałam sama, napisałam w dwa dni przed matura i zdałam bez problemu:)

Gość xxx DOTKA xxx
A ja bym wrzucila jeszcze np "Medaliony". I przedstawila tych zbrodniarzy wojennych jako chytrych na objecie wladzy nad swiatem, zabijaniem niewinnych ludzi aby pokazac im swoja wyzszosc...

Gość xxx DOTKA xxx
albo nie pamietam dokladnie o czym to bylo (chyba ballada Mickiewicza "Lilije") ale cos na poczatku "zbrodnia to nieslychana, pani zabila pana..." :p warto przeczytac, moze tez sie nada:p

Ewemis - a pamietasz może o co Cię pytali? ; ) Też pomyślałam o Lilijach, zastanawiałam sie jeszcze nad Pachnidłem.

Ewemis - a pamietasz może o co Cię pytali? ; ) Też pomyślałam o Lilijach, zastanawiałam sie jeszcze nad Pachnidłem.

Hmm pytania miałam dziwne bo o definicje dramatu Szekspirowskiego, wyjaśnienie tytułu Granice , określić mój stosunek do Justyny jako zbrodniarza i co myślę o aborcji ;) Pok temu ten temat dokładnie brzmiał Portret psychologiczny zbrodniarza ale to chodzi w sumie o to samo:) Mi polonistka doradziła dobrać morderców, zbrodniarzy pod katem zbrodni w afekcie i z premedytacją ... więc miałam zbrodnie w afekcie Rzepy motyw zdradzonego mężczyzny działającego pod wpływem silnych emocji, brutalny mord na zonie Motyw zdradzanej kobiety, choroba psychiczna, aborcja i atak na Ziembiewicza Motyw zbrodni z premedytacja Makbeta, chęć osiągnięcia korzyści osobistej, władzy Motyw zbrodni z premedytacją Raskolnikowa wg podziału ludzi na jednostki lepsze i gorsze

A może "Psychoza' R. Blocha? Na jej podstawie nakręcono jeden z lepszych filmów grozy. A główny bohater okazał się schizofrenikiem, więc jego portret psychologiczny były nad wyraz ciekawy :)