Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ayari

MAMY W SZWECJi - pogaduchy przy kawie

Polecane posty

Gość ayari

Sa tu mamy, ktore mieszkaja w Szwecji ? Czasem dziwia mnie metody wedlug ktorych opiekuja sie tu dziecmi, Was tez ? Moze wymienimy sie wiedza, albo pogadamy o niczym ?

Gość Mam dzieci ze Szwedem
:) A co cię niby tak strasznie dziwi?

Gość Fakt drogo
ale i standard życia proporcjonalny do wartości pieniądza.

Gość No to co cię tak strasznie
dziwi ayari? Ponawiam pytanie, bo zostało bez odzewu?

Gość ayari
moze nie dziwi mnie strasznie, bo tak tego nie ujelam, ale czasem dziwi :). Moze nie wychowanie, bo to indywidalna sprawa, ale przyznam, ze zdziwilam sie gdy powiedziano mi, ze szkodliwa jest codzienna kapiel dziecka i ze mam nie uzywac zadnych plynow tylko wody i nie uzywac oliwki dla dzieci. To dla mnie dziwne. A mamy z Norwegii tez sa mile widziane - w koncu mieszkamy po sasiedzku ;)

a mnie zdziwiła ich pielęgnacja pępka: nie było mowy o tym, żeby nie moczyć, wręcz przeciwnie, przemywać solą fizjologiczną, żadnym spirytusem. Po chyba 6 dniach położna pomogła mu odpaść patyczkiem higienicznym :) ale większość rzeczy mi się tu podoba. "ikke sterss" :D (czy jak by to tam po szwedzku było?)

Hej. Tez pozdrawiam po sasiedzku z Norwegii. No popatrz, Gryzellda, a mnie polozne radzily przemywac pepek klorhexidin albo pyriceptem. Co szpital to obyczaj ;) Z metod wychowawczych ;) mnie smieszy, jak wszyscy trabia, ze dzieci maja pic wylacznie wode (z kranu), bo to zdrowo, bez cukru itp. A ze te same dzieci jedza sporo slodyczy i mrozona pizze na obiad, to juz malo kto zauwaza :P Jak rowniez porady z mojej helsestasjon: czy Pani corka je ryby? Prosze podawac makrele z puszki! Bo ryby sa bardzo zdrowe! Zaznaczam (ja), ze puszka ma przydatnosc 3 lata, sklad to glownie koncentrat pomidorowy + konserwanty, a makreli jest nikly procent :D

Witam, ja sie chetnie przylacze. A skad jestescie ? Ja mieszkalam szesc lat w Sztokholmie a od pieciu lat mieszkam w Göteborgu. Mam rocznego synka i drugie w drodze. Co do metod wychowania i pielegnacji to mnie raczej nic nie dziwi bo w sumie nie mam porownania. Dzieci tu wygladaja raczej na zdrowe wiec chyba jest ok?

Gość sa jeszcze jakies mamy