Gość KingaK Napisano Wrzesień 24, 2009 Widzę, że wiele z was ma dużą wiedzę z chemi kosmetycznej. Mam problem ze znalezieniem właściwych mteriałów na temat wosków w kosmetyce, ich podziału i zastosowania. "Woski stosowane w kosmetyce dzielą się na: - woski pochodzenia zwierzęcego - woski pochodzenia roślinnego -woski mineralne -woski mikrokrystaliczne -woski syntetyczne Woski pochodzenia zwierzęcego: a) wosk pszczeli: - wosk żółty - wosk biały Zastosowanie: maści, depilatory, kremy, kredki nawilżające. b) lanolina Zastosowanie: kremy, odżywki, mleczka, emulsje, maseczki, pudry, szminki, kredki, mydła, szampony, do produkcji Euceryny. c) olbrot Zastosowanie: kremy, maści. b) Wosk chiński Zastosowanie: Woski pochodzenia roślinnego: a) olejek jojoba Zastosowanie: szampony, odżywki, olejki, preparaty do pielęgnacji skóry, szminki, środki do opalania, środki do pielęgnacji twarzy oraz ciała i rąk c) Woski Karnauba (wosk palmowy) Zastosowanie: kremy, maści, kredki, ołówki do warg, szminki, mleczko. d) Woski Kandelila Zastosowanie: kremy, maści, kredki, ołówki do warg, szminki, mleczko. e) Wosk Japoński Zastosowanie: używany do wyrobu kremów (w stanie roztopionym wchłania 30% wody). f) Ochronne woski owocowe (woski zbierane ze skórek owoców cytrusowych i jabłek) Zastosowanie: g) Bayberry Wax Zastosowanie: w produktach do pielegnacji włosów (ułatwia rozczesywanie) i w emulsjach Wosk mineralny: a) parafina Zastosowanie: - parafina miękka do wyrobu sztucznej wazeliny, kremów i pomadek, - parafina w postaci ciekłej jest używana do np. „kąpieli parafinowych” dłoni i stóp, a także maseczek na twarz i dekolt. Wosk mikrokrystaliczny: a) cerezyna Zastosowanie: wchodzi w skład szminek, pomadek, kremów, twardych maści i past dermatologicznych" Nie wiem czy to dobry podział. Jeśli orientujecie się w tym temacie to bardzo proszę dajcie znać, albo chociaż podajcie tytuły książek lub strony na których mogę coś znaleźć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach