Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magdaleena123456789

6 latki w szkole

Polecane posty

Gość Magdaleena123456789

Mam pięcioletnią córkę i zastanawiam się nad połaniem jej wcześniej do szkoły. Jestem ciekawa jak radzą sobie 6-latki których rodzice w tym roku zdecydowali się je posłać już do szkoły

Gość nie skracaj dziecku
dziecinstwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Moja kolezanka zamierza
Od przyszlego roku dac swojego synka do szkoly bo On jest bardzo bystry i kiedy dzieci w jego wieku jeszcze cos tam robia to On juz dawno skonczyl i sie nudzi. Takze bedzie mial 6 lat i pojdzie do szkoly. Nawet jego wychowawca w przedszkolu jej to poradzila.

Gość Magdaleena123456789
Ja nie zamierzam skracać własnemu dziecka dzieciństwa - ponieważ uważam , że rodzice też mogą się bawić z własnym dzieckiem po szkole ... A hasło "nie skracaj dziecku dzieciństwa" jest często hasłem wygodnickich mam którym się nie chce zająć własnym dzieckiem bo przedszkole zapewnia wielogodzinną opiekę. Więc twierdzenie "nie skracaj dzieciństwa" - nie jest dla mnie żadnym argumentem - tylko wymówką. Moje dziecko ma zapewnione dzieciństwo ze mną RODZICEM, bo w przedszkolach też jest dyscyplina i obowiązki i nikt nie będzie tak o nasze dzieci dbał jak sami rodzice ... Po za tym jeśli w zerówkach mają nie uczyć - to następny rok na zabawie uważam za zmarnowane ...dzieci sześcioletnie stać na to, aby się uczyć liter, liczb czy czytania. Duża część dzieci młodszych zresztą już to potrafi ( w tym moje dziecko również).

Gość wszytko zalezy jak wyglada
szkola , jak jest zorganizowana, jaki ma program, kadry. To sie sprawdza na calym swiecie, jesli jest odpoiwiednio przygotowane. "Skrocic dziecinstwo", a raczej zepsuc, moze glupie przedszkole czy kiepska opieka w domu, marna szkola zreszta tez

Gość Magdaleena123456789
Niby tak tylko jak funkcjonuje szkoła, jaka jest kadra tak na prawdę przekonujemy się dopiero jak nasze dziecko do niej trafia - bo nigdy nie jest tak że wszyscy są zadowoleni ze szkoły - ludzie są różni i ich spojrzenie na szkole, szkolnictwo , program (który teoretycznie jest ten sam w całej PL) oraz na kadrę . Dlatego ciekawa jestem opinii rodziców, którzy zaryzykowali i "dali" teraz własne dzieci do szkoły mimo tego, że mają ich pociechy 6 lat. Opinia tych ludzi najbardziej jest dla mnie wiarygodna - czy ich pociechy odnajdują się w murach szkoły czy nie i czy czasami nie żałują swojej decyzji

Gość A ja nie
posłałabym 6-latka do szkoły. Takie dziecko jest za małe na naukę

Gość w szkole moich dzieci
są cztery klasy pierwsze po 25 osób i ani jednego sześciolatka

Gość myślę
że to zależy od dziecka.Jak mój syn chodził w zeszłym roku do zerówki to córka (3 latka) płakała dzień w dzień że ONA chceiść też. I jak odrabiał jakieś zadane lekcje to ona przy nim też musiała coś robić np.rysować. jej się nudzi tak w domu ona ciągnie do dzieci i ja bym ją posłała w wieku 6 lat do szkoły. szybko się uczy i jest pojętna

Gość Myślę że to indywidualna
sprawa dziecka. Jeśli jest mądre to niech idzie

"nie skracaj dziecku dziecinstwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" No już bez przesady, nie będzie siedzieć w pierwszej klasie nad fizyką molekularną :P

Gość Magdaleena123456789
Niby indywidualna sprawa, ale ... Nowa ustawa nie pozwala dzieci uczyć w zerówce a więc ten obowiązek nakłada się na szkołe - więc z punktu widzenia mądrości czy zdolności do nauki dzieci sześcioletnie idące do szkoły są traktowane jak przed reformą a dzieci które są zostawione w pseudo zerówkach, które niczego nie uczą są jakby skazywane na "czekanie" na to aż ktoś zacznie z nimi pracować . Tu niestety nie chodzi tylko "nauke", bardzie sprawa obija się o strone emocjonalą dzieci i ta strona mnie interesuje - czy dzieci takie są w stanie nie wyróżniać się przy 7 latkach, czy dorównują im emocjonalnie

Gość Takie dziecko jest za małe na
szkołę !!

Gość 6 latki do domu
bawić się