Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamusia 22

rączki Waszych pociech na USG ???

Polecane posty

Gość przyszła mamusia 22

Powiedzcie proszę drogie kolezanki czy wasze pociechy na badaniu USG miały zaciśnięte rączki w pięści ? Czy zauważyłyście że to powtarza się przy każdym badaniu? Jestem w 3 miesiącu ciąży i mój Aniołek na badaniu USG miał ciągle zaciśnięte rączki w pięści a ostatnio jak oglądałam ,,dzień dobry TVN,, to jedna z mam która urodziła chore dziecko wypowiadała się,że nikt na to przez cały okres ciąży nie zwracał uwagi i mówiono jej,że urodzi zdrowe dziecko a urodziła chore i jak potem do tego doszli,że niepokojącym objawem są właśnie te malutkie zaciśnięte piąstki.... Wiadomo wam coś na ten temat ?

Hm ja miałam dwa USG ale na każdym rączke ma rozłożoną - nie zgiętą, ale pierwsze słysze by zgięta rączka oznaczała chorobę dzidzi ;/

różnie, czasem zaciśnięte czasem otwarte. pare razy pomachała otwartą dłonią. ale nie wiem jak jest prawidłowo i nie znam naukowych artykułów na ten temat

Mój maluszek zawsze bawi się rączkami. Ostatnio widziałam jak ssie kciuka :)

Gość przyszła mamusia 22
mój Aniołek też ssie kciuka,jednak reszte palców ma zaciśnięte... nie chodzi mi o zgiętą rączkę,bo zgina i prostuje normalnie co widać na badaniu,tylko o same paluszki... hmm... może jestem przewrażliwiona,jednak czekam czym prędzej na kolejne usg może wtedy rączka będzie otwarta:) A robicie USG na każdej wizycie ?

ale zaciśnięte pięści to normalna sprawa. po porodzie zaciskanie pięści do pewnego momentu jet też naturalne. nie słyszałam żeby to był niepokojący objaw

Gość nigdymatkaaaa
po co piszecie o tak mało ważnych sprawach

Gość Kto pyta nie błądzi...
Mój synek zawsze podczas USG wierci się i kręci, nie ma zaciśniętych rączek. Mam nawet jedno zdjęcie jak wciska sobie rączkę do buzi:)

Gość Kto pyta nie błądzi...
Ja mam USG na każdej wizycie, chodzę prywatnie do ginekologa.

Gość przyszła mamusia 22
alonuszka dziękuje,uspokoiłaś mnie,wiem,że po urodzeniu to normalny odruch chwytny u dzieci. nigdymatka-dla Ciebie może i są to sprawy mało istatne,dla mnie nie,jesli Cie to nie interesuje to po co wchodzisz na ten temat ??

Gość przyszła mamusia 22
ja też chodzę prywatnie do ginekologa i też mam usg na każdej wizycie,pierwsze miałam dopochwowo a teraz już przez brzuszek,pytam z ciekawości bo wiem,że niektóre kobiety mają robione rzadziej... może zależy od lekarza?

mój ginekolog nie miał usg w gabinecie musiał więc chodzić dodatkowo. moje dziecko na niektórych usg cały czas miało zaciśnięte dłonie i nikt na to nie zwrócił uwagi.

a dodam że za każdym razem kto inny robił usg a od połowy ciąży miałam dużo usg robionych bo leżałam w szpitalu

u mnie było różnie - czasem miała rozłożone dłonie tak, ze dało się paluszki policzyć, a czesem nie było dokładnie widać

Gość też mamuśka ...
Wiem że nagminnie zaciśnięte piąstki są powodem do konsultacji niemowlaka po porodzie, ma to związek z napięciem mięśniowym ale nigdy nie słyszałam o dzieciach w brzuszku, nawet nie wiem jakie mój miał piąstki. W każdym razie mam zdrowiutkiego synka :) A z doświadczenia wiem że lepiej wiedzieć mniej niż za dużo bo potem niepotrzebnie się martwimy i szukamy problemów u naszych brzdąców. No ale mamy już jak mają, ja myślałam że będę wyluzowana a jestem mamą-kwoką :D trochę nadopiekuńczą i martwiącą się o wszytko. No ale o kogo mamy się martwić jak nie o nasze kruszynki :) Życzę zdrowego fajnego bobaska, bo na pewno taki będzie!

Gość przyszła mamusia 22
dziękuje za wypowiedzi,uspokoiłyście mnie,nastraszyłam się jak usłyszałam wypowiedź tej kobiety w tv ale może gdy urodziła chore dziecko to w jakikolwiek sposób lekarze starali się to wytłumaczyć.Ale na nastepnej wizycie u ginekologa zapytam o to napewno:)Dziekuje Wam!

nie ma za co. a co do dłoni po porodzie- do 3 miesiąca może zdarzać się zaciskanie- to naturalne. im bliżej 3 miesiąca tym rzadziej powinno sie to zdarzać. wiem, bo mieliśmy z tym duży kłopot....:) życzę zdrowego malucha:)