Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprostu nie czaje bazy

Dlaczego aborcja w Polsce jest zakazana?

Polecane posty

Witam. Zastanawia mnie fakt, że aborcja jest w Polsce zakazana. Poprostu nie rozumiem dlaczego. NIE CHCE PORUSZAĆ KWESTII MORALNEJ TEGO ZABIEGU BO TO INDYWIDUALNY TEMAT. Chodzi mi tylko o techniczny aspekt w tej kwestii. Wedlug mnie jest bezsensem zakazywanie czegoś co dookoła nas jest legalne i tanie. W Polsce organizuje się specjalne wyjazdy do obwodu kaliningradzkiego czy Londynu aby kobiety mogły przeprowadzić ten zabieg. Jeżeli kobieta chce przerwać ciążę to i tak to zrobi więc po co to zakazywać? Moim zdaniem jest to sztuczne i fałszywe ten caly zakaz bo jaka jest prawda każdy wie. Sam znam kilka dziewczyn które zdecydowały się na zabieg za granicą i jedyne czego załuja to tego , że kosztowało je to tyle wysiłku i czasu. Poprostu wolały by pójść do przychodni obok a nie jechac do Rosji. Zakazywanie aborcji to jest oszukiwanie samego siebie przez kler i polityków bo kto chce to i tak dokona.

Gość dhbvufvjbvs
moja kumpela też przerywała za granicą i skwitowała to tak "no i znowu państwo mnie na koszta narazilo bo podróz droga była" nie ma sensu zakazywać czegoś co u sąsiada jest legalne i na porządku dziennym tyle mam do powiedzenia na ten temat

Bo jesteśmy wysepką Trzeciego Świata w Europie. Spójrzcie jakie mamy towarzystwo: (cytat z Wiki) Do krajów o zaostrzonych warunkach dopuszczalności przerywania ciąży lub jej całkowitym zakazie w Europie należą Malta, San Marino, Watykan, Monako, Andora, Liechtenstein, Irlandia i Polska oraz większość państw latynoamerykańskich (np. Chile (zob. aborcja w Chile), Salwador i Nikaragua), położonych w Afryce (np. Czad, Somalia i Angola), na Bliskim Wschodzie (np. Egipt, Syria i Iran) i w Azji Południowo-Wschodniej (np. Birma, Indonezja i Filipiny, zob. aborcja na Filipinach).

Sama chciałabym znać odpowiedz na to pytanie. To co w innych krajach jest zupełnie normalne, ludzie nie robią z tego żadnego problemu w Polsce wciąż szokuje :o

Gość zawsze jest cos
bo to jest zabójstwo, w chwili poczęcia jest juz nowy organizm, nie ważne czy to ma już mózg czy nie, bo wiadomo ze za pare tygodni juz sie wyksztalci. Nie ma co nie wspominac o moraliach, kazdy ma swoje, ale nie kazdy ma wlasciwe.

ale ja jestem facetem. I może turystyka aborcyjna to mój wymysł?

a mnie zastanawia to...***----- z Twojego postu wręcz zionie miłość bliźniego... Przecież autor/-ka wyraźnie pisze, że nie chodzi o kwestie moralne. Moralność nie może być regulowana przez ustawę, to po prostu nie działa w ten sposób.

a poza tym ja nie wypowiadam się czy to jest dobre czy złe. Wcale nie chwale aborcji. Pytam się tylko po co jest zakazana jak te co chca to i tak sie wyskrobią

Gość ale tez
wg mnie to dobra ustawa bo aborcja to morderstwo, chcielibyscie zeby np. w wieku dziecym kiedy nie mozna sie samemu utrzymac wasi rodzice przyszli i was zajebali bo nie stac ich na wasze utzrymanie, albo zwyczajnie nie chce im sie was wychowywac? Aborcja to byloby to samo.

Gość 19 miał lat
bo polska to kraj katolicki, w ktorym wladze tez po czesci trzyma kosciol. dla mnie to bez sensu, bo jezeli polki sa katoliczkami to nie poddadza sie aborcji, nawet jezeli bylaby legalna. po co jest ten zakaz, skoro teoretycznie malo ktora kobieta zdecydowalaby sie na zabieg? poza tym dokonanie aborcji jest kwestia moralna i etyczna. kosciol ma swoje zdanie naten temat, ale nie powinien dyktowac panstwu, co ma robic. i niech nikt nie mowi, ze jezeli aborcja bylaby legalna to miliony "dzieci" byly by "zabijane" :O wystarczy spojrzec na kraje, w ktorych aborcja jest legalna.

Gość a co mnie obchodzi ze reszta
a co mnie obchodzi ze reszta swiata jest pojebana? Chociaz pod tym wzgledem Polska moze sie nie wstydzic, ze nie dopuszcza do tekich pojebanych incydentow, zabic dzieciaka w macicy i happy...

Gość dekalog jest wazny
nawet wy ateisci kiedys pozalujecie swojego braku wiary.

o to samo mi chodzi. Nie uważam że nastąpił by jakiś straszny wzrost ilości zabiegów. Te, które się zdecydowały to i na koniec świata pojada żeby to zrobić. A te co nie chca to choćby we własnym bloku miały taką klinikę to sie aborcji nie poddadzą

Gość 19 miał lat
skoro wg kosciola czlowiek istnieje od chwili poczecia to czemu ksieza maja problem z pochowaniem martwych zarodkow? czemu sa one spalane w piecach? przeciez to jest czlowiek :O zastanawia mnie to, czemu przeciwnicy aborcji, w wiekszosci ludzie bardzo wierzacy nie potrafia prowadzic dyskusji na ten temat tylko od razu rzucaja miesem :O typowy katolik :O:O:O

Gość YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY
a co mnie obchodzi ze reszta swiata jest poj**ana? Chociaz pod tym wzgledem Polska moze sie nie wstydzic, ze nie dopuszcza do tekich poj**anych incydentow Polska moze nie dopuszcza ale Polacy już się dopuszczają tyle że za granicą

Gość urodzona_we_wtorek
Aborcja jest zakazana i karana jak kazde zabojswo ... i tyle w tym temacie.

Gość a Ratzinger włąśnie na TVP1

Gość tratatatata
urodzona_we_wtorek Aborcja jest zakazana i karana jak kazde zabojswo ... i tyle w tym temacie. no i dlatego jeździ sie za granice więc po co ta obluda

Gość prawo do zycia
"By bronić życia nie trzeba być chrześcijaninem, ale trzeba być człowiekiem"

Gość poprostu pewne środowiska
nie chcą się pogodzić z faktem że polki i tak dokonują aborcji tyle że nie w naszych a w zagranicznych statystykach to widnieje

Gość ktos taki jak ty
Trzeba rozronic tu osoby wierzace od katolikow, ksiadz to katolik - czyli osoba czesto fanatyczna bezdyskusyjna. Oni sie podporzadkowuja prawu koscielnemu ktore nie zawsze jest sluszne czesto po swojemu zinterpretowane Pismo Święte daje rozne dziwne pomysly. Dlatego katolik to nie przyklad idealnego wierzacego czlowieka, tylko fanatyka, czlowiek idelanie wierzacy to osoba ktora wiecej ma z agnostyka niz z katolika, osoba ktora dopuszcza do siebie ze ludzie wierza w rozne rzeczy i ze w to co on wierzy lub chce wierzyc nie koniecznie musi byc tym jedynym wlasciwym....

Gość 19 miał lat
jestem przekonana ze gdyby to mezczyzni zachodzili w ciaze to aborcja z pewnoscia bylaby legalna. mezczyzni rzadza swiatem i latwo im zakazac aborcji bo nie sa ofiarami gwaltow, nie na nich spoczywa wychowanie dziecka i to nie im ciaza zagraza zyciu. tyle w temacie

Gość to jest MORDERSTWO
Papież Jan Paweł II w encyklice Evangelium vitae (57) pisał, że: ťJeśli tak wielką uwagę zwraca się na szacunek do każdego życia, nawet do życia przestępcy i niesprawiedliwego napastnika, to przykazanie - nie zabijaj - ma wartość absolutną do osoby niewinnej i to tym bardziej wówczas, gdy jest to człowiek słaby i bezbronny" Pod względem prawa do życia każda niewinna istota ludzka jest absolutnie równa wszystkim innym" Nic i nikt nie może dać prawa do zabicia niewinnej istoty ludzkiej, czy to jest embrion, czy płód, dziecko czy dorosły, człowiek stary, nieuleczalnie chory czy umierający"Żadna władza nie ma prawa do tego zmuszać ani na to przyzwalaćŤ."

Gość przepraszam ale moj brzuch
to teren prywatny i ja będę decydować kto tam przebywa a pan papież niech się zajmie sobą

Gość urodzona_we wtorek
tratatatata --> Kraj ktory chce zasluzyc na miano "cywilizowanego" powinien zakazywac i karac zabojstwo... a to ze sa kraje gdzie jest to legalne...? No coz, sama mieszkam w takim kraju ... i tego nie zmienie bo nie mam sily i czasu na walke z wiatrakami ... to juz rola dycydentow...

Gość tratatataa
urodzona_we wtorek jeżeli holandia WLK brytania, Hiszpania, Szwecja Twoim zdaniem nie są cywilizowane?

Gość kanibal1234
"przepraszam ale moj brzuch to teren prywatny i ja będę decydować kto tam przebywa a pan papież niech się zajmie sobą" a jak Cie zjem to bedziesz tez w moim brzuchu czyli tez mnie nie maja karac za to, bo jestes w moim brzuchu?

Gość kanibal1234
"tratatataa urodzona_we wtorek jeżeli holandia WLK brytania, Hiszpania, Szwecja Twoim zdaniem nie są cywilizowane?" To kraje 5 swiata, puste bardziej niz wydmuszka od jajka.

Gość kanibale to 10 świat