Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tym razem na pomarańczowo

Czy po śmierci JP2 więcej młodych zaufało katolicyzmowi?

Polecane posty

Gość racjonalistka100
"120.Jest Syn Człowieczy i syn Syna Człowieczego. Panem jest Syn Człowieczy, a syn Syna Człowieczego jest tym, który został stworzony przez Syna Człowieczego. Syn Człowieczy otrzymał od Boga możność tworzenia. On posiada też możność rodzenia. " Oto fragment z gnostycznej Ewangelii Filipa . Nie znacie jej ? Nic dziwnego ! Była dla kościoła niewygodna , głównie ze względu na powyższy fragment , który podważa i to poważnie fundamenty kościoła . Dlaczego ? Jezus , skoro nie miał zony , nie mógł mieć również syna ! On był zwykłym człowiekiem . Kimś w rodzaju Jimmiego Jones'a tamtych czasów tylko ze nie zmusił nikogo do samobójstwa .

Gość racjonalistka100
co wy na to ?

są rzeczy nie zrozumiałe dla człowieka które zna sam Bóg nie wszystko możemy pojąć i nie wszystko jest jasne i dosłowne

Gość racjonalistka100
Nie mogę cię zmusić do przyjecia moich poglądów , ale spójrz na to wszystko po innym katem .

Gość faasdfsdfsd
po prostu nie da się ocenić człowieka, tak samo chybione jest opluwanie kogokolwiek jak robienie z niego legendy, dlatego warto skupić się na faktach, poznawać ludzi po ich uczynkach, zamiast uwielbiać złotego cielca tylko dlatego, że uwielbiają go miliony. Jakoś nikt nie potrafi konkretnie powiedzieć, co uczynił JP2. A np. o swoim zmarłym wujku mogę powiedzieć bardzo dużo, jednym tchem mogę wyliczyć ile dobrego zrobił np. dla mnie i rodziny.

Gość racjonalistka100
W głębi serca wierzę w boga , ale nie patrze na niego przez pryzmat jakiejś konkretnej wiary np. katolicyzmu . Mam własne poglądy co do głoszonych przez katolicyzm prawd , a biblie uważam jedynie za lekturę satyryczna do poduszki . Japo prostu , jakby to ująć , wierzę w czystego boga , bez żadnych proroków , ksiąg i zbawicieli .

głównie upadek komunizmu mu zawdzięczamy (między innymi bo zrobił o wiele więcej)

skoro wierzysz w Boga to i w Jezusa.Jezus ustanowił Sw. piotra swoim następcom a Każdy papierz to zastępca Sw.PiotraJP2 Był głową kościoła prawą ręką Jezusa.Co zrobił złego że wszyscy Go krytykują

zrobił komuś krzywdę namawiał do złego kazał robić rzeczy wbrew Bogu 10 przykazaniom kazał sie nienawidzić kraść zabijać???? POdaj kilka przykładów co zrobił złego dla ludzi kościoła ?

Agnes, upadek komunizmu zawdzieczamy wyłączni niejakiemu M. Gorbaczowowi, choć jego intencje były zupełnie inne. Trzymajmy się faktów. Twierdzenie, że komunizm obalił Jan Paweł II, Ronald Regan, czy Lech Wałęsa świadczy o nieznajomości realiów politycznych końca XX w.

upadek zapoczątkował JP2. A teraz do wszystkich.....nasze korzenie chrześcijańskie nic dla Was nie znaczą ? wierzycie w pomoc Matki Bożej na ppPolakom na przestrzeni wieków Np.obrona Częstochowy walka z Krzyżakamiitp???

Gość fafasdfasdf
ale jak konkretnie przyczynił się JP2 do upadku komunizmu? Mówiąc "niech zstąpi duch ..."? jakoś nie chce mi się wierzyć, zresztą za komuny kościół miał się w PRL-u całkiem dobrze, a za jego pontyfikatu jeszcze urósł w siłę - to jak to w końcu jest?

Gość fafasdfasdf
rozwinął kult maryjny - coś zupełnie sprzecznego z Biblią, jeżeli już się trzymać teologii... Matka Boska pomogła Polakom - hehehe, zdarzają się na świecie różne rzeczy niewyjaśnione, kwestia tylko komu się te 'cuda' przypisze. Jedni uważają, że to dzięki MB, inni, że czary, a inni, że duchy, inni znowu, że przypadek...

"rozwinął kult maryjny - coś zupełnie sprzecznego z Biblią, " wytłumacz to

Amant, hehe :D Zgadzam się co do kontroli KK. Poza tym nie podoba mi się to, że z moich podatków finansowany jest KK. W sumie to mocno sekciarskie, że w demokracji zmusza się kogoś do finansowania jakiegoś systemu religijnego:o Oszołomka ;)

Gość fafasdfasdf
już widzę, jak po tych słowach naród rwie się do walki, by obalać komunizm, upadek komuny był mozliwy tylko dzięki temu, że system się po prostu wypalił oraz dzięki poczynaniom ówczesnych przywódców - jak słusznie kolega wyżej zauważył m.in. Gorbaczowa. Gdyby ZSRR się nie zgodził, to cały system trzymałby naród dalej za mordę przy pomocy wojska i aparatu ucisku, a Zachód nadal by się temu przyglądał, bojąc się podskoczyć, tak jak do dziś sie boi podskoczyć Rosji. Zresztą ludziom w komunie w Polsce nie żyło się aż tak źle, żeby się zaraz mieli rwać do walki...

jak wierzysz w Boga to wiesz że nic nie dzieje się bez jego opatrzności. Bóg wysłuchał prośby JP2 .Gdyby nie chciał to żaden mądry by nie obalił.No ale niewierzący nie uwierzą

Gość fafasdfasdf
"rozwinął kult maryjny - coś zupełnie sprzecznego z Biblią, " wytłumacz to proszę bardzo, gdzie w Biblii jest napisane, że trzeba oddawać cześć Marii? Znajdź mi takie miejsce, a stawiam porządną flaszkę. Modlić, to się trzeba proszę Państwa do Boga, a nie do Maryj, świętych, zmarłych i do figur. Gdzie w Biblii jest coś na temat różańca, koronek i innych bzdur? Wszystko to ludzkie, czyt. kościelne wymysły wzięte nie wiadomo skąd, bo z Biblii na pewno nie, a tylko Biblii możemy się trzymać mówiąc o chrześcijaństwie.

Co miesiąc, z mojej pensji oddaję podatek, który potem rząd rozdysponowuje... np na budowę, o zgrozo, jakiejś świątyni opatrzności itp. A dlaczego nie zasponsorować budowy świątyni hare kryszna albo innych buddystów?:o

oczywiście że wszystko dzieje się wedle woli Boga. Gdyby Bóg nie chciał Żeby Jezus umarł za nas To by do tego nie doszło.A tak umarł za wszystkich.Nie doceniacie Jego poświęcenia i oddania.Kto by z Was tak się poświęcił dla drugiego człowieka?

Gość fafasdfasdf
a ja bym chciał ze swoich podatków dożywiać głodne dzieci, wspierać rozwój infrastruktury drogowej, rozwój kultury, żeby filharmonia w moim mieście doczekała się wreszcie porządnego budynku... i też sobie nie życzę, aby moje pieniądze szły na budowę świątyń

tak to jest że płacimy za wszystko za nawet za zmiane klimatu nad morzem.ale w kościele nikt Cię nie zmusza

Gość fafasdfasdf
a kto tu nie docenia Jezusa? Ja bym się za ludzkość nie poświęcił i wcale się tego nie wstydzę. Wolę dbać o interes swój i swojej rodziny.