Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 MAM RANE HEHE

Jak szybko wyleczyc RANE

Polecane posty

Go艣膰 MAM RANE HEHE

Ostatnio mia艂am lekki wypadke :classic_cool: i mam na palcu rane. Nie odkazi艂am jej i teraz strasznie si臋 "艣limaczy. Wok贸艂 jest opuchni臋cie i czerwona obr臋cz. Uzywam wody utlenionej ale nie pomaga. Mam j膮 juz tydzien. Brzydko to wygl膮da. Co zrobi膰 偶eby przy艣pieszyc jej gojenie?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 MAM RANE HEHE
ponawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gupia babo
wal do lekarza i to biegusiem, bo by膰 mo偶e wlaz艂a ju偶 gangrena. Na 100% potrzebny b臋dzie antybiotyk, je艣li nie jest ju偶 za p贸藕no.. Zanim p贸jdziesz do lekarza mocz d艂o艅 w wywarze z rumianku lub roztworze z azulanu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAM RANE HEHE
Az tak 藕le chyba nie bedzie :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do baby
na przysz艂o艣膰 by unikn膮膰 komplikacji, ranie da膰 si臋 lekko wykrwawi膰 by usun膮膰 zanieczyszczenia, obmy膰 pod bie偶膮c膮 wod膮, p贸藕niej zdezynfekowa膰 wod膮 utlenion膮, lub spirytusem a nawet jodyn膮, za艂o偶y膰 sterylny opatrunek i czeka膰 na zgojenie. W razie komplikacji obowi膮zkowo do lekarza, bo, je艣li by艂 kontakt z ziemi膮, to b臋dzie potrzebna szczepionka przeciwt臋偶cowa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bez ogr贸dek...
Smaruj miejsce dooko艂a (!) rany spirytusem, a sam膮 ran臋 pioktanin膮. Zale偶nie od tempa gojenia si臋 rany, musisz j膮 obserwowa膰, czy nie wdaje si臋 ropa. Je艣li tak smaruj ma艣ci膮 ichtiolow膮 (musisz smarowa膰 do艣膰 grub膮 warstw臋), nak艂adaj膮c opatrunek. Powinno pom贸c.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAM RANE HEHE
Dzieki za porady. Posmarowa艂am sobie ma艣ci膮 ichtiolowa bo troche ropna jest.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bez ogr贸dek...
Ale najpierw powinna艣 to 艣limaczenie wysuszy膰, najlepiej pioktanin膮, to taki fioletowy p艂yn (dost臋pny w aptekach) i spirytusem dooko艂a. A dopiero potem such膮 ran臋 samrowa膰 ma艣ci膮, 偶eby si臋 z niej nie j膮trzy艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bez ogr贸dek...
Dobrze jest te偶 stosowa膰 rivanol (偶贸艂ty proszek rozpuszczony w wodzie) przyk艂ada膰 na ran臋 z opatrunkiem, ale to z kolei ci膮gle musi by膰 mokre.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAM RANE HEHE
dlaczego nie podziwiacie mojej rany na po艣ladku, h臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ojaoaja
wiesz, obsikaj t膮 rane, powaznie, zobaczysz ze szybko ci sie zagoi;)

Udost臋pnij ten post