Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacaaa29

co kupić na chrzciny

Polecane posty

sfsgsgsg - racja, ja co prawda jestem w kosciele protestanckim, ale faktycznie przesada, może z chrztem jest lepiej- bo jak mówie, można kupic coś niedrogiego a przyda sie dziecku, ale na komunie to masakra, laptopy, kłady.... a dziecko nie ma pojecia o swojej wierze, tylko wie ze prezenty. Na szczescie to zalezy od wychowania i podejscia rodziców.

Gość pytajacaaa29
dlaczego uważasz, że dawanie prezentu dziecku na chrzest to hipokryzja? Mamy iść z pustymi rękami bo dla dziecka jedynym prezentem powinno być to, że przyjęło sakrament chrztu? na każdą uroczystość idziesz z pustymi rękami? Idąc takim tokiem rozumowania to w dniu ślubu też nie powinnaś dostać żadnego prezentu bo to hipokryzja przecież. Nikt tutaj nie pisał, że prezent ma być jak najdroższy. Po prostu pytam z ciekawości co można kupić. Moja córka na chrzest dostała np. domową huśtawkę i pieniążki od reszty za które kupiłam małej krzesełko do karmienia ale to już było kilka lat temu.

Gość pytajacaaa29
a co do komunii to też uważam za przegięcie kupowanie komputerów, laptopów, kładów czy telewizorów plazmowych. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku

kochana, sam prezent to nie hipokryzja, mnie bardzie dobija co sie dzieje na I Komunie:) ale chyba pisalas do mojej przedmówczyni. Co myslisz o dokupieniu "Pamiątki Chrztu" w formie ksiażki? Do tego leżaczek albo co tam zdecydujesz, i masz i pamiatke i fajny, praktyczny prezent na długo.

Gość pytajacaaa29
ta pamiątka chrztu to faktycznie fajna sprawa. Przypomniałaś mi że moja mała też taką ma :) A o tej hipokryzji to oczywiście nie było do Ciebie ;)

Gość sdgdsgsdhg
Ja właśnie z tego powodu nie robiłam wesela. Nie chciałam, żeby jakaś ciocia nie przyszła, bo nie stać jej na prezent. A tak niestety sie zdarza.... Urodziny czy imieniny to zupełnie inna sprawa. Chrzty, komunie, śluby powinny być moim zdaniem przeżyciem samym w sobie, a nie oczekiwaniem na prezent... I dla dziecka powinno być ważniejsze, że przyjmuje sakrament, a nie to która ciocia co da. To jest moje zdanie i go nie zmienie. Paulina BB zgadzam się z Tobą. Przy chrzcie dziecko nie oczekuje co dostaje, bo jeszcze tego nie rozumie. A to co się dzieje przy komuniach jest efektem tego jak wyhowujemy dzieci:-/ pytajacaaa29: napisała tak, żebyś nie pisała więcej, że przez to, że jesteś wierząca i to ważna dla Was uroczystość chcesz coś dać. Przynajmniej tak zrozumiałam, to co pisałaś na początku. Poza tym coraz częściej spotykam się z opinią, że ktoś odmówił bycia chrzestnym, bo to za dużo kosztuje... Smutne ale prawdziwe. Z resztą napisałam co ja bym dała. Jakąś drobną pamiątke, ale taką co można by było wykorzystać. Może jakiś ładny album na zdjęcia z danymi dziecka?

My z mężem kupiliśmy córce brata męża łańcuszek z serduszkiem, chcieliśmy z medalikiem, ale teściowa kupiła medalik wcześniej. Siostra mamy kupiła kolczyki. Nie łączyłabym dwóch okolicznośći i dałabym raczej osobno prezent na każdą okazje. Na gwiazdkę można kupić np. taką matę, do której są poprzyczepiane różne grzechotki, lusterka i inne pierdółki. My taką też daliśmy i mała świetnie się na niej bawiła.

Gość pytajacaaa29
Napisałam wcześniej, że w związku z tym że zarówno my jak i rodzice dziewczynki jesteśmy wierzącymi ludźmi to chciałabym żeby prezent był pamiątką związaną właśnie z tą uroczystością. Czy to źle że chcemy kupić prezent? A co do kumunii jeszcze to wiesz, łatwo mówić, że dla dziecka to powinno być przeżycie wyłącznie religijne a nie oczekiwanie na prezenty. Z jednej strony masz rację ale z drugiej strony postaw się w skórze tego dziecka, które czuje się gorsze od innych nie dostając na tą komunię nic.

Gość sasdhfhdsh
no i tu widzę problem... jak nie dać czegoś dziecku na komunie jak inni dostają. Tylko to wina nas dorosłych.... i może trochę kościoła (teoria mojego lubego). Moi dziadkowie komunię mieli normalnie w tygdoniu, po południu. Dziecko miało ładne ubranko, świeczkę i szło z którymś z rodziców do kościoła. I to było przeżycie:-) Radość, że można się było ładnie ubrać. A potem przenieśli to na niedzielę, żeby niby było bardziej rodzinnie i uroczyście i zrobiliśmy sobie z tego kolejny wyścig szczurów....