Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do papieza

do apostatów, ateistów, agnostyków itp podpiszcie sie pod listem

Polecane posty

Gość do papiezau
ppup

chciałbym zauważyć iż zmiany w procedurach danej zorganizowanej religii to problem tylko dla tych co chcą sie z niej wynieść albo są jej członkami zresztą formalny akt apostazji to tylko korekta statystyka bo pod karabinami do chodzenia na mszę ciebie nie zmuszą ciekawe dlaczego nie publikują statystyk z liczenia wiernych uczęszczających na msze :D więc sztuczne utrzymywanie w rejestrze kilku wiernych-niewiernych jest całkowicie bez sensu bo ani nie wierzę, a ni nie chcodzą, ani nie płącą... oficjalny słupek zawyrzają bo sięich od ochrzczonych pewnei nei odejmuje :D

Gość do papieza
ok, tylko ,ze ja sie jakis wewnetrznie czuje lepiej jak nie naleze formlanie do tego mlyna ;) a jak wiecej sie takich znajdzie to statystyki zaczna leciec na leb na szyje i ksiezulki zaczna sie lapacza glowe ;) sie okaze, ze polska to jednak nie taki katolicki kraj ;) odwagi ;)

Gość do papieza
aaa no i odejmuje sie , przeciez chrzest jest uniewazniony ;)

"aaa no i odejmuje sie , przeciez chrzest jest uniewazniony " przeczytaj jeszcze raz co tam pisze :P http://www.redakcja.pl/Tekst/Spocznij/525771,Daremny-trud-apostaty.html według artykułu... bo nie chce mi sie grzebać w prawie kanonicznym chrzest zostaje :P za wiki " Konsekwencje W przypadku apostazji nie można mówić o nakładaniu ekskomuniki, ponieważ apostazja sama w sobie jest zerwaniem komunii (łączności) z Kościołem i ekskomunika następuje na mocy samego prawa kanonicznego. Apostazję można więc traktować jak ekskomunikę na własne życzenie. Z tego powodu na apostatę nie nakłada się kar kościelnych, ponieważ prawo kanoniczne obowiązuje tylko członków Kościoła. Apostata sam pozbawia się łączności z Kościołem, więc nie może oczekiwać życia sakramentalnego, kościelnych urzędów, godności, przywilejów itp. Konsekwencją prawną jest również stosowna adnotacja w księgach parafialnych. Powrót do Kościoła Ponieważ apostazja ma formę publiczną, przywrócenie stanu poprzedniego należy do gestii ordynariusza diecezji, który określa ewentualne kary i formy pokutne. W wyjątkowych sytuacjach prawo to przysługuje każdemu biskupowi w akcie spowiedzi." co za tym idzie jeżeli powrót jest możliwy za pokutą i zgodą biskupa to jak widać chrzest obowiązuje :P