Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mr. Stefani

Niemiecki a Angielski.

Polecane posty

Mam w szkole niemiecki choć wolałabym mieć angielski. Łatwiej mi się go uczy, jest mi bardziej potrzebny, przyjemnie mi się go uczy i znam więcej słów. Moim zdaniem każdy powinien mieć wybór jakiego języka chcę się uczyć nawet od 1 klasy podstawówki. Ja osobiście się uczę już prawie 8 lat niemieckiego, a po angielsku się już prędzej dogadam.

Gość frentii
Niestety to jest wlasnie urok naszego szkolnictwa. Ja tez musialam uczyc sie 3 lata znienawidzonego niemca zamiast z przyjemnoscia poznawac jezyk, ktore mnie naprawde interesuje.

tez tak sadze. nie lubie niemieckiego, trudno mi sie go uczy(i niechetnie). Nie tkne matury z niemca, a mam go w szkole :o i musze sie go uczyc na tyle, by zaliczyc przedmiot :o

No dokładnie. I jeszcze na dodatek od tego roku dopiero doszła nauka obydwu języków. Np. jeżeli ktoś się uczył niemieckiego to będzie miał dodatkowy angielski i odwrotnie. Jakby nie mogli do tego dojść wcześniej. Ale jeszcze lepiej by było, jakbyśmy mogli w gimnazjum wybrać czy chcemy dalej się uczyć tego języka czy może zacząć inny. Na początkową grupę angielską pewnie dużo ludzi by się zapisało więc nawet by ten pomysł wypalił.

Przed chwilą dopiero się dowiedziałam, że można się przepisać i zacząć uczyć innego języka. No ale ja mądra poszłam do językowej niemieckiej. Oczywiście pod presją matki, która tak kocha niemiecki i chcę żebym była tłumaczką. Dla spokoju poszłam, chociaż mówiłam jej tysiąc razy, że angielski mi lepiej przychodzi. I żeby zacząć się uczyć anglika musiałabym się przepisać do innej klasy, czego nie chcę mi się robić bo akurat się już do nich, że tak powiem, PRZYZWYCZAIŁAM.