Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam takie sobie pytanie

znawca literatury fantasy?????

Polecane posty

Jest ktos moze z was tu obecnach, ktory zna sie na literaturze fantasy? Jaka waszym zdaniem ksiazka tego gatunkujest najlepsza?? Chce sprezentowac jakas bliskiej mi osobie. Prosze o porady obeznanych w temacie.

Gość fiolkowe oczy
dla mnie arcymistrzowskie sa ksiazki terry'ego pratchetta z serii swiat dysku :)

TO - Stephena Kinga - fajna bo gruba ponad 1000 str i nadaje się na prezent - ale bardziej thrillerowata Endymion - nie pamietam jak sie gość nazywa ale książka super - to już fantasy potem Polska J. Grzędowicz Pan Lodowego Ogrodu tom I i II super naprawdę niepowtarzalne tom III w przygotowaniu Osobiście nie lubie opowiadań Kinga jak Mroczna Wieża wolę "dłuższe" tytuły Endymion w Empiku dostaniesz ładnie wydany w twardej oprawie i nadaje się na prezent kosztuje z 60zł ciężko dostać ładną książkę Kinga

Gość vvvvv
"Wiedźmin", i potem długo, długo nic

Gość a dla mnie Pilipiuk

dziekuje Wam bardzo za pomoc:) Mysle, ze uda mi sie wybrac cos odpowiedniego. Kinga juz czytal:)

Gość siewca wiatru
kossakowskiej ;) jak dla mnie mmmm;]

Gość
ile lat ma bliska osoba? Miecz Prawdy terry goodkind- to takie troche idealistyczne, dla ok 15latkow, ale fajne, wyszedl serial Legki end of the Seeker, leci w piatki chyba ok 21-22, wygooglaj sobie Pratchett z Fabryki Slow w sumie chyba wszystko- wydawnictwo polskiej fantastyki jak dla mnie Achaja zbiory typu ADXIII, zapach szkla, nocarz-renegat-nikt jak lubisz ciekawe poczucie humoru to Wrota I i II wiedzminopodobne Baniewicza Smoczy Pazur , Gdzie ksiezniczek brak cnotliwych ;) z zagranicznych Trudi cannavan trylogia czarnego maga...

Gość
o siewca tez dobry, kossakowska ze 3 lata straszy dwojka... a wiedzieliscie, ze kossakowska jest zona grzedowicza? :) Ćwiek klamca 1-3 kuzynki-kasiezniczka-dziedziczki pilipiuk, 6 czesci o wedrowy

Gość
pilipiuk kuzynki-ksiezniczka-dziedziczki, saga o wedrowyczu a kossakowaska z 3 lata straszy 2 tomem siewcy

Gość no wiedzialam hehe
czytalam tez jej ksiazke ruda sfora, tez niezla zgadzam sie ze z fabryki snow wlasciwie mozna czytac w ciemno chociaz achai nie polubilam....;)

Gość
ziemianski sie powtarza, poczytaj toy story i zapach szkla, wszystkie bohaterki z czyms gadaja w swojej glowie ;)

Gość ostatnio nie mam czas
za mocno czytac, chociaz wlasnie skonczylam "czerwone oczy" nie pamietam czyje :D sympatyczna ale przewidywalna ;P eech

Gość jakajaka
a moze D. Brown? otatnio czytałam Anioły i demony i mnie zachwyciała ta ksiazka

'Mroczna Wieża' S. Kinga nie lubię czytać filmy tak strzała kusziela gart nix seria Stare Królestwo seria Klucze do Królestwa

Gość brown to nie jest
na milosc boska fantasy,......

Gość
czerwone oczy to jerzy nowosad, w sumie ciekawe podejscie

Gość jakajaka
wiem ze Brown to nie fantasy napisałam bo inni piszą o innych tematykach tez:P

Sapkowski Narrenturm Boży bojownicy Lux perpetua też jest w nich dużo magi i miłości Narrenturm oznacza po łacinie "Wieżę Błaznów", co w średniowieczu oznaczało wieżę, w której trzymano ludzi chorych umysłowo. Autor przedstawia przygody nieszczęsnego Reinmara z Bielawy, zwanego Reynevanem von Bielau. Akcja rozgrywa się na Śląsku w roku 1425 a tłem historycznym dla są wojny husyckie.

ja fantastykę zaczynałem od "Conana" Howarda, świat czarownic Andre Norton, Harry Harrison stalowy szczur Kroniki Amberu Roger Zelazny Madgalena Kozak - "Nocarz", "Renegat", "Nikt" - jedna z lepszych serii o wampirach Przygotuj się jednak na krew...dużo krwii nie to co w "Zmierzchu"