Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolki

RENTA PO RODZICACH W CZASIE NAUKI A PRACA!! JAK TO JEST??

Polecane posty

Gość lolki

słyszałam już tyle róznych opinii że sama niewiem, może ktoś z was jest w tej sytuacji i bardziej sie orientuje.. podobno otrzymujac rente trzeba studiowac dziennie, nie mozna podjac sie zadnej pracy ani nawet nie mozna miec stazu, czy to prawda??

Gość bzduuuura
Renta przysługuje też na innych rodzajach studiów. Pracować też można, ale zarobek nie może przekraczać pewnej kwoty. O jaką kwote chodzi trzeba się dowiedzieć w ZUSi-e bo jest ona zmienna.

Gość a tak wogóle
to najlepiej o takie rzeczy pytać w zusie a nie na forum:)

Gość hajla bajlaaa
tak to prawda rente dostajesz do 26 r.ż pod warunkiem ze uczeszczasz do dzienniej skzoly lub studiujesz dziennie,w tym czasie nie mozesz byc nigdzie zatrudniona.

Gość hajla bajlaaa
wiem,bo sama bylam w takiej sytuacji mowie bylam,ponioewaz skonczylam szkole i szukam pracy rente mi zabrano.

Gość Rencistkaaaaaa
Nieprawda! Możesz pracować i zarabiać ale do jakiejś określonej kwoty, nie pamiętam dokładnie ile to jest - jakiś procent średniej krajowej. I wcale dziennie nie musisz studiować. Ja uczyłam się w trybie zaocznym i tak samo dostawałam rentę! Do 25 roku życia można ją mieć. Więcej nie przedłużą niestety.

Gość lolki
dzieki za odpowiedzi, no tak, wiem ale do ZUSu jade dopiero pod koniec pazdziernika dowiesc im zaswiadczenie ze studiow, poszlam na dzienne ale bardzo chcialam isc zaocznie i pracowac, tak miala moja kuzynka, dostawala rente, pracowala ale miala pewiem limit na zarobki takze pytam was, tych ktorzy byli lub sa w identycznej sytuacji i lepiej sie orientuja:D:D

Gość hajla bajlaaa
ja rente dostawalam o 2002 roku i w tym czasie pracowac nie moglam. moze tu uzaleznione jest od jej wysokosci poprostu?

Gość lolki
od wysokosci renty jaką dostajemy???

Gość rente przedluzaja
jesli jest to ostatni rok studiow, a na dzien ukonczenia 25. lat jestes studentka, masz egzaminy pozdawane itp. mozna pracowac normalnie na etat, tylko zarobki do pewnej kwoty, jak masz zlecenie to ich nie msuisz nawet informowac bo ich interesuja tylko umowy co sie skladki rentowe i emerytalne placi i chorobowe. mozna uczyc sie nawet w szkole policealnej.

Gość Rencistkaa
Ja skończyłam brać rentę w lipcu - pod koniec lipca miałam 25 urodziny i mimo że nadal się uczę nie przedłużyli mi , jak bym miała urodziny w maju to do czerwca by przedłuzyli. Miałam dosyć wysoką w porównaniu do innych, moja koleżanka miała 450zł - ja dwa razy tyle.

Gość mozna sie albo zaocznie albo d
dziennie uczyc, a nawet eksternistycznie czy przez internet - im to wsio, bylebys miała świstek z uczelni że jestes studentką. ALE kiedys zostalam poinformowana, ze nie wszystkie szkoly są ważne, niektóre rodzaje szkół ich nie interesują, chodzi o pewne prywatne, wiesz - uczelnie krzaki raczej. musza byc to normalne szkoly, panstwowa czy prywatna, ale musza miec uprawnienia pelne do nadawania tytułów, kształcenia, akredytacje itp

Gość lolki
rany tak żałuje ze dopiero teraz sie za to wzielam, kiedy za kilka dni juz na studia dzienne niestety, nie to ze mi sie nie chce ale za rente musze poplacic rachunki, studia, musze jesc ubrac sie, i niewiele mi z tego zostaje zeby naprzyklad wyremontowac mieszkanie, wiec gdybym uczyla sie zaocznie to dorabialabym sobie, ale jestem zla

Gość Rencistkaa
jakbym - błąd mi się wkradł

Gość rencistka to ja miałam
1500... :( tez zabrali a miałam teraz we wrzesniu i pani ktora sie moja sprawa zajmuje powiedziala, ze gdybym na dzien urodzin miala egzaminy pozdawane, indeks oddany i byla studentka, to bym miała dalej na rok przedlużoną bo to mój ostatni rok a ja niestety teraz mialam problemy i bede semestr powtarzała. jesli masz np 5 letnie studia i jestes na 2 roku to nie przedluza, ale jak to mialby byc twoj ostatni rok przed otrzymaniem tytułu (niewazne czy mgr czy licencjat czy inż) to by ci przedluzyli

Gość lolki
to jest uczelnia prywatna ale nie jakies krzaki:D takze ok, ale w tej samej uczelni moglabym zaocznie i mniej bym placila, ciezko jest pogodzic wszystko ze soba, a mam jeszcze do was takie pytanie... czy gdybym chciala zmienic tryb studiow w ostatniej chwili z dziennych na zaoczne to da sie tak???? moze troche durne pytanie ale prosze oodpowiedz:)

Gość pewnie sie da ale zapytaj na
uczelni :) z reguly nie robia problemow, poza tym w trakcie, np po semestrze tez nie powinni robic problemow :)

Gość Rencistkaa
No to 1500 to już mega wysoka renta :)) To widocznie zależy też od tego kto nam to zalatwia. Kolezanka miała urodziny w lutym i nawet do konca semestru jej nie przedłuzyli. Była na drugim roku - studia licencjackie.

Gość renta rodzinna
Do Zusu i tak zaświadczenie roczne dajesz, więc jak już dałaś a zmieniasz dzienne na zaoczne na tej samej uczelni to nie musisz informować zusu

Gość rencistka renta zalezy od tego
ile zarabial rodzic itp. moj byl wojskowym, wojskowe renty zawsze sa wyzsze niz cywilne (dzieki Bogu, bo swojego czasu jak moja mama miala problem z praca, malo bardzo zarabiala, to ta renta mojej rodzinie tylki ratowala)

Gość do renta rodzinna
myslisz sie, do zusu daje sie co semestr zasiwadczenie :)

Gość lolki
ja dostaje ponad 1700zł renty po tacie bo mi wzrosła, na poczatku dostawałam 1400, jestem jedna najmłodsza bo rodzenstwo juz pracuje:) takze na mnie jedna tylko ale to i tak malo jest, nie starcza mi na remont bo place wysokie czesne a zaocznie bylabym 100zł do przodu a to juz duzo:) ej to mowicie ze nawet po pierwszym semestrze mozna zmienic tryb?????

Gość u mnie na uczelni sie da
i wiem, ze na uczelniach znajomych tez sie dalo zawsze :)

Gość Renta rodzinna
Dziwne bo ja dawałam i daję co roku :P

Gość do renta rodzinna
jak masz studium albo liceum to tak, ale na studiach, gdzie jest rozliczanie semestralne daje sie co semestr :)

Gość lolki
a czy zmieniajac tryb po I semestrze trzeba cos nadrabiac?? jakis material?? oczywiscie kierunek ten sam]

Gość lolki
no prosze, odpiszcie jeszcze:):)

Gość lolki to zalezy od twojej
uczelni tylko i wylacznie:) jak masz roznice w programie to pewnie i tak ale nie ma prawa byc takowych

Gość renta rodzinna
Studiuję na studiach dziennych magisterskich na państwowej uczelni! I daję co roku zaświadczenie!

Gość do renta rodzinna
no ja musze co semestr :O jak bym nie dała co semestr to by mi odbierali rente a potem ewentualnie wyplacali wstecznie :O