Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka01

Czemu moje dziecko...?

Polecane posty

Gość Matka01

Ujezdza kanape? jak oduczyc? moja corka ma 9 lat i caly czas jej powtarzam ze tak nie mozna, juz w przedszkolu zaczela.

Gość ujeżdza kanapę
??

Gość ten sam problem ma moja
4 letnia chrzesniaca. Od wrzesnia poszla do przedszkola i sie zaczelo...

Gość Matka01
no siada na rogu i jezdzi do tylu i przodu

Gość Matka01
a skad w ogole ona to wziela, skad sie nauczyła? sama nie wiem prosze o odp. :-(

dziecko sie onanizuje. To normalne ze odkrywa swoja seksualnosc. tylko jak oduczyc? Jak reagowac?

Gość to sie nazywa dzeicieca
masturbacja. ja widzialam w przedszkolu chlopcow, ktorzy wyjmowali co trzeba i tez sie masturbowali. masakra i wyglada to obrzydliwe. trzeba z nia porozmawiac, to juz duze dziecko

byl kiedys taki program - super niania i byl jeden odcinek poswiecony wlasnie takiej dziewczynce, ale nie moge sobie przypomniec jak temu zaradzili - ale udalo sie - moze w necie sa odcinki

POczytaj o seksualnosci u dzieci, o tym jak odkrywaja, ze "ujezdzanie kanapy" sprawia im przyjemnosc. To naturalne na pewnym etapie rozwoju. Czasami mija samo, czasami zaczyna przeradzac sie w problem...

Gość Matka01
ale ona zaczela juz w wieku 5 lat

Gość trzeba odwracać uwagę
nie mówić o tym wprost ale zając czymś małą gdzy zaczyna się tak zachowywać

Gość Matka01
boje sie ze w przyszlosci nie oduczy sie tego i bedzie jak taka ladacznica pod lampa stac, po prostu wedlug mnie to ujezdzanie jest jak seks w wieki 9 lat.. ;/

W takim momencie sprobuj ja zainteresowac czyms innym. Moze mala za duzo sie w dzien nudzi, jesli czesto to robi. Zajmowac jej czas, zeby o tym nie myslala.

Gość o ja wspolczujee
dobrze ze mam synka ...

Gość Matka01
Sproje ja jakos oduczyc, ale ona kiedy wychodze z domu zaczyna to robic, kiedys ja nakrylam bo zamknela drzwi odx pokoju a ja bylam na dworze. robi to wszystko w ukryciu, kiedys mi pani z przedszkola powiedziala co robi.

Gość taka faza
jak widzisz, że to robi to postaraj się odwrócić jej uwagę, nie krzycz, ale zaproponuj szybko inne ciekawe zajęcie, z dala od kanapy, wyjście na dwór, wspólne gotowanie, cokolwiek wiele dzieci w ten sposób odreagowuje stres, bo inaczej nie umieją niech nie siedzi za dużo przed telewizorem czy komputerem postaraj się choć raz w tygodniu o wspólne wyjście do kina czy na basen, albo zapisz ją na jakieś zajęcia sportowe, taniec czy coś, ruch ułatwia radzenie sobie ze stresem

Gość Matka01
Dziekuje za odpowiedz na pewno cos z tym zrobie :)

Gość to nie zostawiaj jej samej
być może weszło to jej już w nawyk, musisz być cierpliwa, nie zostawiaj jej samej w domu samo minie jak będzie miała coś ciekawego do roboty, za mało się zajmujesz dzieckiem

Gość zgadzam sie z toba
powinnas isc do psychologa ,napewno ci pomoze.kolezanka miala taki sam problem z corka i wiem ,ze chodzila do psychologa.

Gość Matka01
to nie zostawiaj jej samej jesli nie wiesz jak jest nie osadzaj, czesto wychodzimy na spacery co tydzien do kosciolka, czasami do kina pojedziemy na bajke. prosze aby nikt nie osadzal mnie ze za malo z nia jestem, sprawia jej to chyba przyjemnosc i to robi... ;/