Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olgaaaaa244444

od kiedy mogę brać kwas foliowy?? nie za wczesnie??

Polecane posty

Gość Olgaaaaa244444

Hej z moim mężem planujemy dziecko mniej więcej za rok, półtora. Jednak już teraz odstawiłam antykoncepcję i stosujemy stosunek przerywany, jak wiadomo ta 'metoda' :D bywa zawodna i może zdarzyć się wpadka , więc czy już od teraz powinnam brac kwas foliowy?? a jeżeli zajdę w ciążę za rok to nie jest za wcześnie zacząć stosować go teraz??

Myślę,że kwas foliowy należy brać jak najwcześniej i bardzo dobrze by bylo gdyby wlasnie zacząć już go brac przed ciążą.Ja jak bylam w ciąży to lekarz pytal mnie czy brałam przed ciążą mowił,że to wskazane nawet ale jesli ktoś nie brał i zaczął brać dopiero w ciąży to też nic się nie stanie.Fajnie,że z taką dbałością podchodzisz do tego :) pozdrawiam

Gość ja zaczęłam brać kwas foliowy
w grudniu 2006 roku, a w ciążę zaszłam w listopadzie 2007 roku i biorę go do dziś;)

Gość Olgaaaaa244444
dziękuję za odp, więc mogę śmiało zacząć brać kwas foliowy?:) a jaki polecacie? czy to nieistotne? czytałam o tym FOLIK , myślę,że będzie dobry :)

Gość ja zaczęłam brać kwas foliowy
ja akurat folik cały czas łykam

Ja bralam ogolnie jakieś witaminy dla kobiet w ciąży gdzie w sklad rownież wchodził kwas foliowy (dzienna potrzebna dawka) ale już niestety nie pamietam nazwy.wIEM tylko,że było mi po nich strasznie nie dobrze he he ogólnie to w ogóle przez cale 9miesiecy było mi non stop niedobrze przez co przytylam aż 4kg ;)

Gość Olgaaaaa244444
Ja obawiam się troszkę tego ,że przytyje za dużo , mam nadzieję,że nie zwariuje z tym jedzeniem

Gość adpro1
ja biore juz pol roku i zadnych zmian nie widze wszystko OK.

Gość gruszkakula
Pewnie, że bierz, tym bardziej, że Twoje "zabezpieczenie" trudno uznać za zabezpieczenie. Tak że w każdej chwili możesz zajść w ciążę. Teoretycznie powinno się zacząć brać minimum 3 miesiące przed planowanym poczęciem, ale przecież może to potrwać. więc nieraz kobiety biorą rok czy półtora i wszystko jest OK. Dawka profilaktyczna (0,4mg) na pewno Ci nie zaszkodzi.

Gość bierz kwas foliowy
ja bralam go juz rok wczesniej. moj lekarz mowi ze to jest witamina i nie zaszkodzi a w ciagu 3 pierwszych miesiecy ciazy organizm ma tak duze zapotrzebowanie na kwas foliowy ze wszelka nadwyzka jego i tak zniknie z Twojego organizmu.

Zaczynaj już teraz . Ja zaczełam brac 'acidum filicium ' od dnia w którym zobaczyłam dwie kreski . Ginekolog po wizycie poparł mój wybór . Pozdrawiam ;)