Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cdsaaaaaaaa

Cytologia szyjki macicy

Polecane posty

Gość cdsaaaaaaaa

mialam robiona i wyszedl mi 2 stopien i jest napisane ze mam grzybka candida.,Czyli jesli ktos ma 2, czy 3 czy 4 stopien to znaczy ze ma grzyba? i czy cytologia bada tylko szyjke macicy czy tez cala macice?

Grupa 3 oznacza stan przedrakowy, a grupa 4 oznacza raka szyjki macicy. 2 grupa niekoniecznie oznacza że ma grzyba, ja np mam drugą grupę i grzybicy nie mam, ale mam mierna flore bakteryjną i mam po okresie używac czopków dopochwowych które przywróca mi tam równowage. Cytologia bada szyjke macicy - bo stamtąd jest pobierana próbka

Macice bada sie poprzez USG. generalnie grupy powyżej 1 oznaczaja jakies nieprawidłowości, ale jakie to już kwestia indywidualna. Może to być infekcja bakteryjna, grzybica lub rak

Gość cytologgggia
co za bzdury gr.3-nie oznacza nic .jak nie jestes dokladnie poinformowana to nie siej paniki! gr.2maja wiekszosc kobiet ktore rozpoczely wspolzycie sa jeszcze podgrupy ,a gr.3 moze miec kazda kobieta,bo np.ma infekcje,nadzerke, po wyleczeniu bedzie miala znowu gr2

Gość cytologgggia
gr 1 maja dziewice,takie tylko moga byc poddane szczepionce przeciw rakowi szyjki macicy(3 dawki)odplatne

Gość skoro macice bada sie
poprzez usg,to ginekolog na badaniu kontrolnym na folelu nic nie wykryje jesli np, cos jest nie tak z macica? a jakie usg na macice? dopochwowe?

Gość poprzez dotyk też wiele
nieprawidłowości ginekolog może wychwycić, ale nie wszystkie. USG najlepiej chyba dopochwowe, ale przez powłoki brzuszne tez wiele powie. Ja zawsze mam dopochwowe

Gość x-ll
to nieprawda, ze gr 1 maja tylko dziewice!!! moja matka miala cale zycia gr 1 a jakos urodzila 2ke dzieci :P ja tez mam 1ke, fakt ostatnio mialam 2ke ale lekki stan zapalny i to stad. a to czy grzyb jest czy nie to raczej wymaz wykrywa a nie cytologia. to zalezy jeszcze od tego, jaka metoda jest robiona, bo jak stara to tylko jest sama grupa a jak nowa to juz sa okreslone zmiany mikrobiologiczne. a lacibios femina na flore bakteryjna rzeczywiscie jest dobrze brac, bo to odpowiednie bakterie kwasu mlekowego chronia przed infekcjami i wytwarzaja wlasciwe pH w pochwie.

Gość gr 1
bardzo rzadko maja nie dziewice,a aktywne seksualnie kobietki najczesciej gr.2 i jest ok,a kobiety w ciazy czesto grzybki atakuja

Gość nie ma juz
grup zadnych,tylko jest opisowo,a widzisz gdzies we wczesniejszej wypowiedzi "tylko dziewice"-ja widze rzadko,najczesciej,naucz sie czytac ze zrozumieniem

Gość Bethesda
system opisowy badan cytologicznych,najnowszy.Niektore kliniki podaja wyniki badan dodatkowo w skali Papanicolau.Ten nowy sposob jest dokladniejszy i ulatwia prace lekarzem