Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miska424325

kasa w malzenstwie

Polecane posty

Gość miska424325

Jak gospodarujecie kasa w malzenstwie?macie wspolna czy jakies przydzielone finansowe obowiazki? Czy macie cos przeciwko inwestowaniu meza w fundusze inwest.lub na gieldzie papierow?Kto wiecej wydaje?Nie mowie o Rodzinach z dziecmi tylko o 2 osobowych mlodych malzenstwach?Mamy powazny konfilt z narzeczonym w tej kwestii Z gory dziekuje za odpowiedzi

U nas jest podział - np. ja płacę za jedzenie, mąż za mieszkanie. A inne wydatki to już płacimy w zależnosci od tego kto ma kasę ( ja zarabiam mniej) Często ubrania czy buty kupuje mi mąż, bo moje pieniążki konczą się szybko :). Ale nigdy się sobie nie wtrącamy, nie sprawdzamy sobie kont. A wspólne oszczędności trzymamy na trzecim koncie.

Gość a my mamy
wspólną kasę.Jeśli on chce sobie oś kupić to pyta i ja też,to z nim omawiam,ale mnie nie wylicza ani ja jego.

Gość Smutne to ale prawdziwe
No właśnie! Sama chciałam założyć taki topik, bo bardzo jestem ciekawa. Ja i mąż nie mamy jeszcze dzieci. Jesteśmy małżeństwem ładnych parę lat i od samego początku rachunki dzielimy między siebie. Tzn. w zależnoąci od tego kto ile zarobi w danym miesiącu, staramy się żeby było to jak najbardziej sprawiedliwe. Resztą kasy zarządzamy wspólnie przez cały miesiąc (codzienne zakupy itd.) Jeśli któreś z nas ma ochotę na jakiś extra wydatek, tzn. coś tylko dla siebie (ciuch, sprzęt wędkarski itp. ) to zawsze ustalamy razem czy nasz budżet jest w stanie to znieść i jeśli tak to kupujemy. Natomiast u moich teściów jest tak, że jedno nigdy nie wie do końca ile drugie zarobiło, każdy płaci tylko swoje raty i rachunki, jedzenie kupuje teściowa a jeśli jej zabraknie to teść jej pożycza i pilnuje potem żeby oddała. Dla mnie to jakaś paranoja!! Dodam, że nie są rozwiedzeni czy w separacji, dzieci mają dorosłe i mieszkają sami.

Gość każdy ma swoją kasę i jest ok
każdy ma swoje konto, nie wtrącam się, mąż inwestuje w co chce, raz traci raz zyskuje, uczy się na swoich błedach, jak stracił 2000zł to niestety nie mógł sobie kupić laptopa, musiał sam na niego nazbierać podział wydatków: ja spłacam kredyt mieszkaniowy , mąż robi wszystkie inne opłaty i opłaca auto, wychodzi mniej więcej po równo za zakupy spożywcze płacimy na zmianę, raz ja , raz on, wydajemy ok 200 zł tygodniowo na zakupy w markecie ( jedzenie + środki czystości, kosmetyki itp, wszystko co można kupić w markecie) większe wydatki planujemy i potem spłacamy wspólnie np. kupiliśmy nowe auto i każde z nas dało 20 000zł. po równo. ubrania kupujemy osobno, każdy ze swoich, tak samo zachcianki, np. ja sama opłacam sobie kurs językowy, a mąż siłownię jak chce sobie zrobić nowy tatuaż to musi sam za niego zaplacić fundusz emerytalny każdy sobie sam opłaca itp. ogólnie zarabiamy podobnie, wiec staramy się po równo wydawać, a oszcędności to każdy sobie, on się nie wtraca do mojego konta, a ja do jego jeszcze nigdy się nie kłóciliśmy o pieniądze :) wakacje opłacamy po równo wiem, że teraz mąż oszczędza na kupno motoru czy czegoś, a ja... zbieram sobie po cichu na dzidziusia... :), żeby potem mieć na lekarza, poród, wyprawkę itp. :) :) :)

To dla mnie dziwne,my też mamy wspólną kasę mieszkamy razem mamy dziecko,ale nie jesteśmy małżeństwem i nie ważne kto ile zarobi,po prostu konsultujemy wydatki,na co można sobie pozwolić a na co nie.

To dla mnie dziwne,my też mamy wspólną kasę mieszkamy razem mamy dziecko,ale nie jesteśmy małżeństwem i nie ważne kto ile zarobi,po prostu konsultujemy wydatki,na co można sobie pozwolić a na co nie.

Gość każdy ma swoją kasę i jest ok
dla mnie wspólne oszczędności byłyby źródłem nieporozumień, np. załóżmy, że wspólnie zaoszczędziliśmy 10 000 i mąż chce za to kupić motor, a ja bym wolała wyjechać na super wycieczkę zagraniczną, no i co już jest źródło konfliktu i ani motoru ani wycieczki nie ma. a tak, jak sobie nazbiera na motor to se kupi, a jak wyda na drobiazgi to nie będzie miał, proste. jesteśmy małżeństwem, planujemy dziecko za kilka lat, wolę partnerski związek, a nie niewolniczy, nie umiałabym tak prosić męża o zgodę na ruszenie wspólnej kasy i nie chciałabym, żeby on mnie pytał ile może wydać w tym miesiącu, albo czy może iść z kumplami na piwo :)

U nas wspólne oszczędności nie są powodem kłótni. Ustaliliśmy że to pieniądze na czarną godzinę, takie zabezpieczenie. Leżą sobie od ślubu tam i w zasadzie wzięliśmy z tej "kupki" raz pieniążki kiedy brakło nam do samochodu.