Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Eleana

Powiew włoskich smaków

Polecane posty

Kuchnia włoska kojarzy się za pewne wszystkim z pizzą oraz makaronami. W zasadzie to jest prawda. Włosi uwielbiają pastę. Jest jednak dużo więcej różnorodności niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Południowa kuchnia włoska jest uznawana za bardzo delikatną i łatwostrawną, a zarazem zdrową dlatego też nazywana jest dietą śródziemnomorską. Dominują w niej owoce morza, ryby morskie i słodkowodne, duża ilość i różnorodność warzyw i owoców (zwłaszcza cytrusowe- pomarańcze, ananasy, cytryny, limony, grapefruty, brzoskwinie) do potraw używana jest prawie wyłącznie oliwa. Północ kraju to raczej potrawy przyrządzane na maśle. Dominują tu potrawy mięsne, rybne, a także warzywa i owoce takie jak wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki, morele. Wśród warzyw niepodzielnie króluje pomidor. Jest on używany w kuchni włoskiej we wszystkich postaciach: cały, w postaci przecieru, pasty, soku, a nawet dżemu. Jest suszony, marynowany, solony, kiszony oraz grilowany i wędzony. Innymi warzywami popularnymi są dynie, bakłażany, por, cebula, brokuły, cykoria, papryki, karczochy, ogórki, szparagi, jarmuż, kapusta, fasola, kapary. Jak widać włosi tak jak Francuzi traktują kuchnię jako dzieło sztuki. Jeśli tak jak mi zaczęło Ci burczeć w brzuchu to radzę nie czytać tego co jest na stronie http://www.ithink.pl/artykuly/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-wloska2/. Tam jest dużo więcej opisów i przykładów kuchni włoskiej (jakie przyprawy używać, tradycyjne alkohole itd.) jak również porady i ciekawostki. Miłośników włoskich smaków zapraszam do dyskusji oraz podzielenia się przepisami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
NASRAŁEM SOBIE W TALERZ TEŻ MI SMAKUJE:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×