Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BujajSieNaDwa

Rzęsistek

Polecane posty

Gość BujajSieNaDwa

Od około 2 lat mam rzęsistka .. ;/ a mam dopiero 14 lat. Prawdopodobnie zaraziłam się od mamy bo miala ale się wyleczyla i znowu to świństwo wróciło . Nie wiedziałam o tym że go mam, mama mi tam kiedys dawała jakieś taabletki na to, ale nie przeszło. Miałam iść do ginekologa ale się boję ;/ A dzisiaj się dużo na ten temat naczytałam i brr . ;/ co mam zrobić żeby się wyleczyć ?

Nie wiem jak mogłas zarazić sie od mamy....ale potraktuję Cię poważnie bo taka jestem:) Udaj się do lekarza i poczytaj to co ponizej... Leczeniem rzęsistkowicy zajmują się urolodzy, ginekolodzy lub wenerolodzy, którzy na podstawie wywiadu, badania podmiotowego oraz przeprowadzonych specjalistycznych badań laboratoryjnych stawiają diagnozę i ustalają sposób terapii. Badania laboratoryjne służą wykluczeniu rzeżączki i innych nierzeżączkowych zakażeń dolnych odcinków dróg moczowo - płciowych oraz wykryciu pierwotniaków np. w wymazach pobranych bezpośrednio z pochwy (ocenianych w mikroskopie kontrastowo - fazowym oraz w hodowlach pierwotniaków na specjalnych pożywkach). Leczenie rzęsistkowicy polega na podawaniu doustnie pochodnych imidazolu: metronidazolu, tinidazolu, ornidazolu. Stosuje się terapię uderzeniową - lek jest podawany 1-3 - krotnie w ciągu doby. Ze względu na duże prawdopodobieństwo (prawie 100%) zarażenia partnera seksualnego, trzeba bezwzględnie przeprowadzić u niego leczenie. Jeśli kobieta bądź mężczyzna, u których wykryto zakażenie pierwotniakiem, mają kilku partnerów, należy ich wszystkich leczyć. Niezbędne jest przeprowadzenie badań kontrolnych po 3 tygodniach po zakończeniu kuracji.

Gość BujajSieNaDwa
Jak można się zarazić rzęsistkiem: * Kontakt bezpośredni – podczas kontaktów płciowych i pocałunków, w życiu płodowym, podczas porodu (w drogach rodnych zakażonej matki) * Kontakt pośredni – woda (łaźnie, baseny, wanny, woda pitna) * Żywność – zarażone mięso i ryby, warzywa, owoce i przetwory mleczne * Przedmioty codziennego użytku – wspólna wanna, gąbka, ręczniki, naczynia, pościel, bielizna itp. * Skupiska ludzi – szkoła, żłobek, rodzina zarażona, karmienie piersią. Koty, psy i inne zwierzęta domowe to szczególnie niebezpieczne źródła zakażenia rzęsistkiem. Więc też mogłam się zaarazic id mamy .. bo przez sex na pewno niebo totego jeszcze nie robiłam ;d