Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Becia19

co z becikowym?

Polecane posty

Gość Becia19

mam termin na 22 listopada a od 1 listopada wprowadzaja ze kazda ciezarna ma miec zaswiadczenie ze od 10 tygodnia ciazy jest pod opieka lekarza prowadzacego a ja mam od 12 co robic?

ja słyszałam ze dopiero kobiet po 1 listopada ktora zajda w ciaze muszą być pod opieką lekarza od 9 tygodnia i mieć dowod w postaci ksiązeczki ciąży . sama mam termin na 10 grudnia i dowiadywałam sie w gminie

No to im powiesz,ze nie podejrzewalas ciazy i tyle. Ja bym na cos takiego nie pozwolila.Przeciez kobieta nie musi dowiadywac sie od razu o ciazy.. Ja dowiedzialam sie dopiero w 4 miesiacu..No i co? Nie dostalabym becikowego? Jest jakies sensowne wytlumaczenie.Jesli Ci tak powiedza to kombinuj.Po to masz rozum.Ja bym sie w chuja nie dala zrobic

Gość ythryhr
raczej od 1 stycznia 2009...

to jest tak ze wszystkie co urodza po 1 listopada musza miec takie zaswiadczenie od lekarza ze byly pod opieka od 10 tyg autorko skoro masz od 12 to niestety przepadnie no chyba ze lekarz pojdzie na reke i wystawi od 10 co jest bardzo nikle ze tak zrobi.wiec najprawdopodobniej ci to przepadnie rowniez jak rodzinne bo do tego tez trzeeba miec zaswiadczenie lekarskie

Gość Becia 19
jesli to co mowisz bedzie prawda to ja i ty dostaniemy becikowe bez problemu a jak z drugim becikowym wiesz cos o tym

No wlasnie..Zreszta..to tak jak pisze ta pani przede mna. Ale to tak dla tych na przyszlosc. Nigdy nie wroce do tej pieprzonej Polski.Tam tylko sobie kase biora a potem o ludziach mysla i oczywiscie jak wyczyszcza budzet polski to nie ma pieniedzy dla zwyklych ludzi 😠 Zdenerwowalam sie

Gość Becia 19
jesli moj lekarz da mi takie zaswiadczenie to mi nie przepadnie

z tym od rodzinnego?skladasz wniosek na rodzinne i tam zaznaczasz dodatek z tytulu ur dziecka.od listopada jest podwyzka i rodzinne na 1 dzieco bedzie wynosic 68zl.dochod na osobe nie moze przekraczac 504zl

Gość Becia 19
no super to tego becikowego tez nie dostane bo moj facet zarabia 2500 lub wiecej

tyle samo w zeszlym roku?bo liczac czy sie lapiecie biora pod uwage dochody za rok 2008 dajmy na to ze w zeszlym roku zarobil 25000zl rocznie to dziela na 12 miesiecy 25000:12=2083zl i to dziela na ilosc osob w rodzinie w was na 3 czylo 2083:3=694zl czyli przekraczacie prog o ponad 100zl

Gość zlozyc mozna zawsze
z tym becikowym to jest tak ze nie ma jeszcze drukow odnosnie zaswiadczen od lekarza ze bylo sie od 10go tyg ciazy pod kontrola lekarska, ponadto jest cos takiego jak karta ciazy i zawsze to by wystarczylo... po trzecie to 'drugie becikowe' jest opcja przy rodzinnym, a rodzinne wylicza sie przez wzor biorac pod uwage dochod za rok zeszly i z tego co wiem nie jest to suma dochodow podzielona przez 12 mies i liczbe czlonkow w rodzinie... takze radze skladac wszystko i wszystko sie okaze jak przyjdzie decyzja

to zle wiesz bo ja mialam rodzinne od roku i teraz znowu skladalam to wiem na jakich warunkach to jest i jak to licza.dokladnie sie o to wypytywalam kiedys i teraz jak to jest liczone.i jest dokladnie tak jak mowilam

Gość zlozyc mozna zawsze
pracuje w mops i takie informacje mam :)

no to nie wiem jak to jest u cibie ale u mnie tak licza i na tej podtawie wydaja decyzje.a np w miejscowosci 17km ode mnie skladala moja kuzynka wniosek na rodzinne i jej kazali przyniesc dochody za 2007r dlaczego?

Gość zlozyc mozna zawsze
prawdopodobnnie chodzilo o stary okres zasilkowy (trwajacy obecnie, a konczacy sie w 31pazdziernika) do ktorego potrzebne bylo zaswiadczenie z US za 2007...

no moze i tak bo na poczatku wrzesnia skladala.a tak wogole co to za kwoty z tym rodzinnym?48zl na m-c?sory od listopada 68zl to normalnie jaja.niech policza ile wychodzi utrzymanie dziecka na m-c i chociaz polowe zwracaja a nie byle czym sypna i ludzie maja byc zadowoleni.pewnie zaraz bedzie ze po co sobie dzieci robili jak nie stac na utrzymanie.ech nie ma co gadac przeciez to takie pieniadze daja ze ludzie maja sie cieszyc 🖐️