Gość Młoda staruszka Napisano Październik 2, 2009 Hej;) Wiem, że ten temat już może był, ale nie wiem czy rady z innych wątków mogą mi być w jakiś sposób pomocne. Mam takie małe zapytanko, może ktoś ma podobne objawy i może mi coś poradzić. Mam 18 lat i od kilku lat borykam się z bólem bioder. ( zaraz po urodzeniu miałam stwierdzoną dysplazję stawu biodrowego – mam jedną nogę nieco krótszą – to prawie niezauważalne) Czasami dochodzi nawet do tego, że nie mogę chodzić, a nawet załatwiać się, gdyż ból obejmuje jak gdyby cały pas: biodra, brzuch, lędźwie. Najgorzej jest jak siedzę, np. 2 godziny a potem muszę wstać. Zauważyłam, że rozciąganie, chodzenie albo próba tańczenia uśmierza nieco ból. Takie bóle mam kilka razy w tyg., a czasem zdarza się i tak, że tylko kilka razy w miesiącu. Do tego schorzenia doszły teraz bóle kolan oraz innych stawów. Kolana bolą mnie głównie przy wchodzeniu i schodzeniu ze schodów, a czasem po prostu od niczego. ( na zmianę pogody też reagują). Na początku nie były one zbyt częste, teraz mam je prawie codziennie. Do tego wszystkiego jeszcze strzela mi w nadgarstkach, barkach i słychać takie pykanie w kolanach przy ruszaniu. Dodam, że USG bioder i kolan nic nie wykazało. Badania krwi w normie (miałam jedynie OB - 20 przy max.12, ale lekarz stwierdził, że jest ok). Mogę jeszcze dodać, że moja babcia miała jakieś reumatyczne dolegliwości. Czy ktoś mi może coś w tej sprawie doradzić?? Bardzo mi zależy na konkretach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach