Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieromantyczna

czy budzic w nocy na karmienie

Polecane posty

Gość nieromantyczna

mam 12 dniowe dziecko, czy trzeba budzic takie male dziecko w nocy na karmienie co 3 godz czy karmic jak sie obudzic? moje dziecko wczoraj jadlo o 23 i zasnelismy, obudzil sie o 7.30 i bylam bardzo zaniepokojona ze tak dlugo jest bez jedzienia

widocznie nie potrzeba dziecku więcej więc nie budź. przynajmniej się wyśpisz, a co z pokarmem u Ciebie? nie masz go za dużo wówczas?

Gdyby dziecko było głodne, to by się obudziło. Ciesz się, że mogłaś się wyspać, ja nie mam takiej wygody ;)

Gość nieromantyczna
dzieki dziewczyny bo juz zaczelam sie martwic, ogolnie dziecko bardzo malo spi w ciagu dnia i moze w nocy ma duza potrzebe snu bo az sie dziwie ze tyle wytrzymal bez cycusia tym bardziej ze w dzien by sie z nim nie rozstawal. Pokarmu nie mam za duzo rano...nie wiem moze to sie jakos samo reguluje. Podytam sie was jeszcze o jedna rzecz. pekła mi brodawka w jednej piersi, nie moge przystawic malego bo strasznie boli, założylam silikonowe oslonki ale tez boli (narazie zaciskam zeby i karmie bo musze jakos oproznic piers), smaruje bepantenem ale nic nie pomaga, macie jakies cudowne sposoby na takie popekane brodawki?

Gość Neoantolodzy zalecają
by do 3 miesiąca życia jednak budzić dziecko, jeśli przerwa w karmieniu jest dłuższa niż 3 godziny.

Gość wzesniowa mamuska
moja corcia ma 3tygodnie i sama budzi sie co 2-3godziny dluzej nie pospi. pielegniarki w szpitalu jak i polozna zalecaly mi karmienie w takich odstepach czasowych a w razie gdyby dziecko spalo kazaly budzic

Bzdura, jeżeli dziecko normalnie przybiera na wadze, dziecko karmi się na żądanie. A co do tej pękniętej brodawki - możesz smarować ją swoim pokarmem i wietrzyć - to najlepsza metoda. Jeżeli przystawianie bardzo boli to może powinnaś na czas gojenia odciągać pokarm z tej piersi i podawać to mleko butelką? Ja tak robiłam, dzięki temu szybko wygoiłam zgryzioną pierś.

Gość nieromantyczna
no wlasnie w szpitalu tez plozne kazaly nam budzic dzieci w nocy co 3 godz ale w dou tak pieknie spi ze az szkoda mi go budzic tym bardziej ze uspienie malego zajmuje mi troche czasu. A czy jak bede podawac pokarm butelka to maly nie przyzwyczai sie do butli?

dziecko się karmi na żądanie ewentualnie żeby ulżyć sobie w przypadku nawału pokarmu, który tu jak widać nie występuje. co do brodawki to najlepszy własny pokarm, podobno też maść maltan jest dobra

jak bedzie raz butla raz pierś to nawet później będzie lepiej bo już bedzie potrafiło z butelki. tylko ważne żeby smoczek chwytało głęboko.

Gość nieromantyczna
dzieki dziewczyny czyli nie budzic jak spi, a piers smarowac swoim milekiem i wietrzyc. To jak was jeszcze mam to podpytam o co robic jak dziecko praktycznie nie odchodzi od cycka, nie da sie malego inaczej uspic czy uspokoic, je zasypia mi na cycku i prawie nie ma mozliwosci odstawic go do łozeczka czy wozka od razu sie budzi i dalej placze przystawam go do piersi i jest cisza...czy to taki typ malego ssaka i trzymac przy cycku ile ma potrzebe ( z tym ze ja wtedy cale dnie jestem uziemiona) czy moze ja cos zle robie ?

Gość nieromantyczna
up

Gość do nieromantyczna
Mi położna doradzała budzić dziecko co 3-4 h do pierwszego miesiąca. Poza tym moje piersi nie wytrzymałyby takiej długiej przerwy... Jak Twoje dziecko przysypia przy piersi, to odstawiaj je, niech nie uczy się tego! Jeśli płacze przystaw ponownie, niech ssie, jeśli znowu przysypia, ponownie odłącz itd.

dziecko żeby się najeść powinno ssac około 10 minut al etak intensywnie. potem to już może zaczynac się bawić. jak usypia to odstawiaj. jak zacznie płakac przystaw na chwilę i dalej odkładaj. trochę się pomęczysz ale to lepsze niż późniejsze uwiązanie u cyca. zawsze możesz smoczka spróbować, ale potem też się za bardzo przyzwyczai.

Gość nieromantyczna
bardzo dziekuje za rady, od jutro sprobuje sie i zobaczymy co nam z tego wyjdzie. pozrawiam serdecznie

Gość djhsjhdajhdakjh
12 dniowe dziecko tyle godzin bez jedzenia????Pewnie ze wybudzac.Śpi sobie w najlepsze bo pozoim cukru mu spada, z głodu rzecz jasna.To za małe dziecko na tyle godzin snu.Wybudzac co 3 godziny, przynajmniej do miesiąca.Ile ono przybrało w ciągu 12 dni???Kilogram, że wiesz ze przybiera prawidłowo??? Paranoja.

Gość do djhsjhdajhdakjh
tylko sie nie zesraj, pewnie, poziom cukru mu spada uwaga bo zaraz wpadnie w hipoglikemie albo umrze z glodu w ciagu jednej nocy

nie budź. Jak będzie taka potrzeba dziecko samo się obudzi a to może sie jeszcze zmienic

Gość mamo autorko Ty sie
Ciesz!!!! Masz super dziecko i za skarby nie budz. Samo o jedzenie poprosi . Wypoczywaj i badz zadowolona. Mowie Ci to jako matka doroslych juz dzieci:) i usciskaj swego skarba od wirtualnej cioci-podziekuj ze jest takie kochane. 🌻

Gość mama malego Danielka
Nie budzic! Obserwuj wage maluszka i jesli prawidlowo przybiera to wszystko jest ok. ""Neoantolodzy zalecają by do 3 miesiąca życia jednak budzić dziecko, jeśli przerwa w karmieniu jest dłuższa niż 3 godziny." Wiesz co, moj synek ma 8 tygodni. Urodzil sie z waga 4275 gr i 54 cm dlugosci, BARDZO ladnie przybiera na wadze i w ogole rosnie (teraz wazy 6600 gr i mierzy 62 cm!), a w nocy spi 6 godzin bez jedzenia, natomiast w dzien karmie go co 3,5 - 4 h, wiec wytlumaczysz mi po co mialabym go budzic? Poza tym mialam podobny dylemat i spytalam pediatry. Stanowczo odradzila budzenie szczegolnie wlasnie dlatego, ze moj synus bardzo ladnie rosnie i sam wie, kiedy jest glodny. Wtedy wlasnie sie budzi.

Gość niexle to...
...ze neonatolodzy zalecaja :D :D :D Moje dziecko mialo dokladnie 12 tygodni kiedy zaczelo regularnie przesypiac noce od 21.00-6.00 a wczesniej zdarzaly mu sie tez 8-10 godzinne noce drzemki czasami,ale rzadko. Nigdy nie wybudzalam. Ma teraz 7 miesiecy i jest wiekszy od niektorych dzieci 12-16 miesiecznych wiec chyba nie mial problemow z niedozywieniem :P

Gość a autorce
chyba nie zdarza przesypianie nocy przez jej noworodka caly czas,ale czasami

Gość nieromantyczna
tylko raz zdarzyla sie taka sytuacja ze zasnelismy i spalismy tak dlugo stad moj niepokoj i pytanie. dzis np zaly budzil sie w nocy co okolo 2 godz wiec moze jak jest glody to sam daje znac a jak nie ma potrzeby jedzenia to ładnie spi

Gość Małgośka K.
Moim zdaniem też nie ma co wybudzać, niech śpi spokojnie ;-) Do trzech miesięcy dziecko samo sobie reguluje kiedy chce jeść, kiedy pić. Nie karm z butelki, bo to tylko kłopot... W 4 - 5 tygodniu może przechodzić "kryzys głodowy" wtedy właśnie matki najczęściej odstawiają dziecko od piersi, sądząc, że mają za mało pokarmu! Ja tak miałam i córkę odstawiłam i był tylko kłopot. Z synem byłam trochę mądrzejsz, wiedziałam już o kryzysie i do 7 miesięcy karmiłam tylko piersią, żadej wody, soczków. To bardzo wygodne ;-)