Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość informatyczny maniak

Długie siedzenie przed komputerem a pogorszenie wzroku i łysienie?!

Polecane posty

Przyznaje się bez bicia jestem facetem, który uwielbia komputery i obok uprawiania sportu uwielbiam robić dość sprzeczną rzecz czyli wielogodzinne siedzenie przed komputerem (Nawet 12 godzin) I tak już od wielu lat. Łysieje to po pierwsze ale ostatnio parę osób mi wspomniało, że promieniowanie od komputera powoduje łysienie. Ponoć to niedawne badania to wykazały dlaczego co raz więcej młodych facetów łysieje. Druga sprawa, miałem GENIALNY wzrok. Widziałem numer tramwaju 500 metrów dalej. Dziś zobaczenie numeru 100 metrów graniczy z cudem. Ale dziwna sprawa bo strasznie mam wysuszone spojówki. Jak mi się nawilżą to wtedy przez chwile widzę bardzo dobrze z daleka. Czy to wada czy może jednak wysuszenie? Jeszcze rok temu tylko lewe oko moje miało 0,5 dropia a prawe było dobre.

Jeszcze nastepna sprawa nie wyobrażam siebie w okularach. Ile kosztuje laserowa korekcja wzroku i czy ona jest bezpieczna. Kolega miał zrobioną i od dwóch lat bez okularów chodzi. Jak na razie jest wszystko ok.

Co do łysienia to nie wiem, byc może to wina komputera, ale jesli Twój ojciec i dziadkowie mają łysinę to jest to raczej sprawa genetyczna i nic z tym nie zrobisz. Co do wzroku to chwilowe nawilżenie oczu kiedy to lepiej widzisz, jest normalne. Łzy działają jak soczewki, sama jestem krotkowidzem i jak mam załzawione oczy to widze lepiej. Idź do okulisty lepiej. Co do operacji to koszt kilku tysięcy zł, no i nie łódź się ze zawsze wade da się w 100% usunąć. Moja znajomo miała bardzo dużą wadę, bo blisko 10 D, a po korekcji ma ale około 3....

Gość poradzę doradzę
gapienie się w nieruchomy obraz jakim jest monitor kompa powoduje krótkowzroczność sama po kolku latach pracy przy kompie zmagam się z tym problemem co do korekcji laserowej to niestety o tym musi zadecydować lekarz, nie każdą wadę można TRWALE korygować laserowa korekcja polega na zmianie krzywizn gałki ocznej przez nacięcia twardówki....taką korekcję można zrobić jedynie raz w życiu więc jeśli wada w przyszłości się pogłębi no to sorry..... co do łysienia to może być kwestia genów, sprawdz jak było z łysieniem w rodzinie, chodzi mi głównie o linię męską czyli ojca, dziadka, wujków.... profil hormonalny dziedziczymy u facetów za łysienie odpowiada testosteron a raczej to jak jest metabolizowany możesz wpomagać się łykając preparaty na porost włosów w tabletkach, pomogą także na stan skóry jelsi masz problemy z wypryskami (polecam Bellisę włosy, jest tania: 16 zł za opakowanie, zawiera wszystkie potrzebne składniki, łyka się jedną tabletkę dziennie więc nie jest kłopotliwa w stosowaniu) w aptece kupisz też preparat do wcierania w skórę głowy, zawiera składnik hamujący wpływ testosteronu na włosy w skórze głowy Loxon 2

Gość no to cholera ogranicz
czas siedzenia przy komputerze.

No siedzę bo też studiuje informatykę i to jedna z moich pasji. I w dodatku jak teraz oglądam mecze plus do tego obserwuje wyniki live przy zakładach bukmacherskich oraz gram w Football managera 2009 :P, więc tak siedzę sobie. Ale co róż wstaje od kompa. Ale jak mam bardzo zmęczone oczy to jak teraz jest pół mrok kiepsko widzę. Znaczy nie ostro. Kontrast jak by był czasem czarno biały. Gdy mam wypoczęte oczy to jest ok. Przeczytam z daleka ceny jakiś produktów jak ejst bardzo jasno etc etc. gorzej ostatnio z czytaniem przez komputer czyli chyba mi się kłaniają okulary do monitora A co do łysienia Tata wyłysiał, Stryj wyłysiał, ogólnie dużo facetó od strony Taty wyłysieli ;) Ale miałem bardzo gęste włosy a teraz na górze przerzedzone :(

Z łysieniem byłem u dermatologa i mam Loxon ale czytałem o efektach ubocznych tego preparatu, że nie mam odwagi wcierać sobie. W wakacje strzygłem się na zero i jak by włosy sie umocniły. Tak mi się wydaje

Gość psss psss
Niektórzy siedzą nawet po 12 godzin przed komputerem (maniacy gier, grający w turniejach) i ze wzrokiem nie mają problemy. No to w końcu jak to jest?

Gość poradzę doradzę
a co to znaczy niektórzy ? to że np mój mąż ma superwzrok a też dużo siedzi przed kompem ma się jakoś do mojego wzroku ? oczywiście nie chyba wady wzroku z czegoś wynikają, jedni je mają inni nie przecież nie wszyscy jesteśmy identyczni jeden od dźwigania ciężarów dostanie zwyrodnienie kręgosłupa a inny nie bo ma mocny kościec, to chyba oczywiste że wszystko zalezy od genów i warunków w jakich kształtowały sie nasze organizmy

Gość poradzę doradzę
wszystko chyba też zależy od wieku bo co innego pisać o maniakach komputerowach co mają niespełna 20 lat i kogoś o dekadę starszego... to że Ci maniacy gier nie mają problemów ze wzrokiem dziś, nei znaczy że np zaczną mieć problemy za kilka lat gdy nadal będą tyle czasu spędzać przed kompem

Czyli doradzacie odpuścić siedzenie przed kompem? Musze przyznać, że takie siedzenie to jak nałóg :o we wtorek idę na badania okulistyczne i zobaczę czy to jest jednak wada czy po prostu oczy są bardzo przemęczone stąd kłopoty ze wzrokiem stąd ni zowąd. A z łysieniem się pogodziłem :classic_cool:

Gość fryzjerczyk z Bydgoszczy
"Ale CO RÓŻ wstaje od kompa. " Wstań Pan, i już do niego nie wracaj, bo kaleczysz język.

Gość gość
Polecam 3mc kuracje luteiną bio complex. Mysle ze to jest ten suplement który powinien Tobie pomóc.