Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwykly zszokowany obywatel

Niechciana ciaza?

Polecane posty

Witam, mam kolezanke, a wlasciwie przyjaciolke (15 lat dopiero ma), ktora ma chlopaka i nie kochali sie caly wrzesien, dopiero tydzien temu. Bylo to bez prezerwatywy, przerywany. Po seksie przemyla sobie goraca woda pochwe. Bylo to na pograniczu dni plodnych i nieplodnych(nieregularnie). Powinna dostac okres za okolo 1-5dni. Zauwazyla, ze boli ja glowa, oraz czasami jajnik. Podobno wczesniej przed okresami miala bol jajnika, ale nie glowy. Czy to oznaka ciazy? Bo to by bylo bardzo niekorzystne.

Gość siedem zyczeń
ludzie osłabiacie mnie.....to moze mi powiedz , ze jeszcze wymiotuje ?:D niech odczeka i zrobi test ciązowy dla pewnosci w dniu spodziewanej miesiaczki. bol glowy i juz oznaka ciazy, dziecko po tygodniu to wiesz mozesz utyc kg....;/ zal

to jak mnie głowa boli to mam się bać że jestem w ciąży...?? hehe dobre;D powiedź koleżance żeby najpierw poczytała coś na temat ciąży a potem niech ją podejrzewa ;D aaa i jak ma zaledwie 15 lat to może tabletki anty??

Elo koleżanka raczej nie powinna być w ciąży glowa ja boli moze przez to ze jest niskie ciscienie albo cos takiego a tablety anty bo ily tyg. zaczynaja dzialac

No wiecie, to moja dobra kumpela. A w razie ciazy, ktorej nie chce to jest jeszcze jakis ratunek aby jej nie bylo (procz aborcji oczywsicie)?

skoro koleżanka tak się boi to niech lepiej idzie do gina! są tabletki "po" 72 godz. od stosunku... ale szczerze wątpie by była w ciąży bo tylko boli ją głowa...

Gość niechcaca
:/ glowa moze bolec tez przed okresem, jajniki takze ://...bez sensu, troche odpowiedzialnosci....:/

dokładnie.. ból jajników czy też głowy nie świadczy o ciąży .. mnie często bolą jajniki i głowa... mam się bać że jestem w ciąży? pierwsze słyszę..

Co do odpowiedzialności: Nie widziała się z chłopakiem 1.5 miesiąca i po prostu coś na nich natchnęło... Więc jeśli okres będzie normalny oraz wykona test ciążowy, to można będzie raczej wykluczyć ciążę? Aha i kiedy zrobić test? Rano, czy wieczorem oraz po okresie czy w trakcie? Pytam Was bo chciałbym się dowiedzieć kiedy z praktyki najlepiej to zrobić. Ponadto, jako, że mamy tutaj kobiety to jakie są jeszcze wczesne objawienia ciąży, bo nie chce jej dręczyć. Mówiła mi, że apetytu nie ma większego, ale co jeszcze mogło by się w niej zmienić, jakie objawy?

Gość edukacja seksualna
powinna byc jak najszybciej do szkol wprowadzona i traktowana powaznie. Jak widac rodzice z dziecmi nie romawiaja, mlodziez i tak seks uprawia a potem pytania "kolezanke boli glowa, czy moze byc w ciazy?" I strach i przerazenie.

Gość malinowy soczek
ja po tyg juz mialam objawy ciazy takie jak wymioty ogolne oslabienie ciagle mi sie odbijao=lo podwyzszona temp w pochwie tyle ze w 8 tyg poronilam

Gość niechcaca
" Co do odpowiedzialności : Nie widziała się z chłopakiem 1.5 miesiąca i po prostu coś na nich natchnęło..." a to jest jakies wytlumaczenie?? nie, to trzeb abylo poleciec do najblizszego kiosku po gumy za 2 zl, bynajmniej nie do rzucia...

Gość boze te forum to trzeba
podesłac do ministerstwa oświaty, bo normalnie rece opadają!moze cos ich tchnie i na powznie wezma edukacje sesksualna. jestem w szoku!!!! nie zeby mnie dziwiło ze ktos sie ciazy obawia ale zeby plukac sobie pochwe goraca wodą?zeby zmiejszyc ryzyko ciazy???? ludzie gdzie wy macie swoje rozumy???? litosci, nie osmieszajcie sie i nie przyznawajcie sie ze jestescie az tak ograniczeni! po pierwsze malinowy soczku,pewnie ze mialas poswyzszona temperature w pochwie bo po owulacji zawsze jest ona podwyzszona i dopiero 18 podwyzszonych temperatur moze swiadczyc o ciazy. a ty tak wczesna ciaze i poronienie moglabys potwierdzic badaniem bhcg a potem jego spadkiem. wszelkie inne objawy sa spowodowane podzywyzszonym progesteronem we krwii ktory jest zwiekszony zarowno w fazie lutealnej jak i w ciazy (napiecie w piersiach, powiekszenie ich i wydecie brzucha np, bol piersi, w dole brzucha, mdłości itp,) a co do autora: jedyny sposob to by za te 5 dni zrobic test. trzeba bylo myslec wtedy i isc po tabletke po, skoro to bylo pogranicze dni plodnych. glowa to ze stresu teraz moze bolec.

Gość boze te forum to trzeba
malinowy soczku, przepraszam zle doczytalam, ,myslalam ze po 8 dniach poroniłaś. ale objawy po tyg są niespecyficzne, wiec moglas je miec i bez ciazy. znam wiele dziewczyn np wymiotujących w tym czasie ale nie bedące w ciąży.

Więc jeżeli koleżanka nie ma jakiś wymiotów, zwiększonego apetytu,to raczej do zapłodnienia nie doszło? Dodatkowo dzisiaj bolał ją brzuch, co jak mówi przeważnie ma przed okresem. I prosiłbym się nie kłócić o wiek itp. bo to nie temat na takie sprawy, tylko w miarę możliwości odpowiadać na moje pytania. Pozdrawiam.

Tak to jest jak dzieci zabieraja sie do tego czego nie powinny! Najpierw trzeba pomyslec o konsekwencjach;P A potem dziwic sie ze dzieci maja dzieci;D

Gość lekko zszokowany obywatel
Ja bym jednak prosił o odpowiedzi na moje poprzednie pytanie :)

Gość zycie bywa brutalne hah
nie koniecznie początkowym objawem co wymioty u mnie zaczęło się od duszności gorączki zmęczenia chciało mi się ciągle jeść tyle ze ja te objawy miałam już ty dz po

Gość qwas
a co to za wyznacznik że jakichś objawów nie ma?? To że coś się nie pojawia to nie znaczy że ciązy też nie ma. :O ja nie miałam wymiotów, zwiększonego apetytu ani nic podobnego -zwyczajnie tak się czułam jak przed okresem a byłam w ciąży. Nic szczególnego po zapłodnieniu się nie działo co mogłoby świadczyć o ciąży. Dlatego jeśli okres nie nadejdzie to trzeba zrobić test a nie gdybać czy doszło do zapłodnienia czy nie.

A jeżeli nie daj Bóg doszło do zapłodnienia to da się coś z tym zrobić jeszcze?

Gość jesus maria i w ogle
tak, stuknac sie w glupi leb! a co to znaczy ze ona przeplukala pochwe goraca woda? to jest chore :| nie mozna robic irygacji pochwy woda i w ogole od tak sobie przeciez plemniki to i tak juz sie dostalyby do macicy... ja pierdole, jak ja mialam 15 lat to mialam wiecej oleju w glowie.... sex zaczelam uprawiac w wieku 19 lat biorac pigulki anty... dzisiejsza mlodziez mnei przeraza.... a mam tylko 24 lata Boze, widzisz i nie grzmisz!

Jako, że do dnia planowanego okresu zostało jej jeszcze 2-3dni więc zapytam, jak można jeszcze można się upewnić czy to ciąża czy nie. O co mam ją zapytać. Wiem, że bolą ją jajniki i brzuch, co ma normalne przed okresem oraz, że nie ma większego apetytu. Pozdrawiam.

Gość Loonah
Jedyne co teraz możesz zrobić to czekać razem z nią do terminu @ i niech zrobi test... Zwykle kobiety dowiadują się że są w ciąży w okolicach 3-4 tygodnia i to najwcześniej. Jedne twierdzą że od początku miały objawy, od pierwszego tygodnia, jednak to mniejszość, więc radzę nie dopatrywać się objawów. Ja już nieraz przez to narobiłam sobie nadziei a okazywało się że wszystko sobie wymyśliłam... Więc póki co cierpliwości, zaopatrzyć się w test i wykonać najwczesniej w dniu spodziewanej @. A na przyszłość doradzam koleżance ostrożność w tych sprawach, jest młoda i będzie jeszcze miała czas na sex a w przyszłości dojrzeje do tego żeby być matką. To jest naprawdę brak odpowiedzialności, Ty możesz ją bronić, ale niech się dziewczyna zastanowi... Ja jestem osobiście tego zdania, że jak dziewczyna nie jest gotowa wychowywać dziecko to nie powinna się zabierać za sex bez zabezpieczenia, swoją drogą chłopak też musi mieć upośledzone procesy myślowe, żeby robić takie rzeczy... Też jest współodpowiedzialny za ewentualną ciążę więc nie rozumiem? Czy on byłby w stanie utrzymać rodzinę? No i jeszcze sprawa aborcji, ròzne zdania na jej temat, ale ślad w psychice zostawi na zawsze...

Chciałem dodać, że koleżanka zauważyła, że ma piersi twarde. To podobno ma zawsze przed okresem. Jednak czy we wczesnych oznakach ciąży też się pojawiają się piersi twarde? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Gość qwas
jak najbardziej takie cos może byc objawem ciąży ale i również nadchodzącego okresu. Poczytaj: "Pod wpływem zmian hormonalnych zachodzących w organizmie kobiety w czasie ciąży, już od momentu zapłodnienia mogą pojawiać się pewne objawy sugerujące jej istnienie. Czasami są one jednak tak subtelne, że niezauważalne lub mylone z dolegliwościami innego pochodzenia. Najbardziej prawdopodobnym objawem ciąży jest zatrzymanie miesiączki. Część objawów można jednak zauważyć już przed jej zatrzymaniem. Pod wpływem wzrostu poziomu progesteronu następuje nieznaczne podwyższenie podstawowej temperatury ciała. Można również zauważyć zmiany w gruczołach sutkowych. Stają się one nieco powiększone, obrzęknięte, bolesne, tkliwe. Zwiększa się również obfitość wydzieliny pochwowej zawierającej śluz szyjkowy oraz złuszczone komórki nabłonka. W kilka dni po zapłodnieniu w momencie zagnieżdżania się zapłodnionej komórki jajowej w błonie śluzowej macicy może pojawić się nieznaczne plamienie lub krwawienie nazywane krwawieniem implantacyjnym. Mogą pojawić się także nieznaczne bóle podbrzusza, nadmierna senność, wzmożone wydzielanie śliny. Osoby palące papierosy mogą odczuwać niechęć do palenia, jak również drażniące działanie dymu tytoniowego. Opisane powyżej objawy są objawami mogącymi jedynie nasuwać przypuszczenie istnienia ciąży. Bywa również tak, iż pomimo braku ciąży kobieta odczuwa powyższe dolegliwości. Najczęściej wywołane jest to czynnikiem psychicznym w sytuacjach ogromnej chęci posiadania potomstwa lub też strachu przed niechcianą ciążą." dlatego polecam test.

Gość i tu
www.ciaza-porod.pl/objawy-ciazy.html