Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Josephine266

chce isc na studia, nie wiem od czego zaczac?pomozecie?

Polecane posty

Gość Josephine266

Mam 26 lat, chcialabym isc od przyszlego roku na studia zaoczne.Do tej pory zawsze gdzies w myslach planowalam kontynuacje nauki, ale nie moglam sie zmobilizowac i zdecydowac co do konkretnego kierunku studiow.Mature zdawalam 8 lat temu, nie poszla mi ona zbyt dobrze, zdalam polski na 3 i 4, biologie na 2 i jezyk ang na 4.W przyszlym roku w moim miescie otwieraja nowy kierunek studiow, mysle, ze to jest wlasnie to co bym chciala w zyciu robic i strasznie napalilam sie na te studia.Ale teraz zadaje sobie takie pytanie, czy mam szanse sie dostac z takimi ocenami na maturze?Teraz jakies inne sa kryteria przyjec, jakies punkty sie oblicza, zupelnie nie wiem o co w tym chodzi, ale nawet na studia zaoczne te punkty biora pod uwage.No i na ten kierunek biora pod uwage fizyke, biologie lub chemie, a ja zdawalam biologie i moja ocena z matury to 2.Nie wiem teraz co robic, chcialabym sie bardzo dostac ale czy mam szanse?Chcialam przez ten rok nadrobic material z matmy i z fizyki, bo bedzie jej duzo a po 8 latach nie wiele pamietam, ale skad mam pewnosc czy mnie przyjma? Ten kierunek to inzynieria biomedyczna na politechnice, wlasciwie nie wiem, czy jest na to duzo chetnych, znalazlam jakies info sprzed 2-3 lat, ze na jedno miejsce na studia dzienne bylo 1,3 osob, to chyba nie wiele biorac pod uwage, ze chodzilo o dzienne.Ale teraz studia techniczne zrobily sie chyba bardziej oblegane?Wiem, ze najtrudniej bedzie sie utrzymac, ale jestem tak zdeterminowana na ten kierunek konkretnie, ze jezeli tylko sie dostane wezme sie ostro do nauki.Jak myslicie, czy mam jakies szanse?Chodzi mi o studia zaoczne.

Gość ggggggggraf
z 2 z biologi to nie masz co marzyć. przykro mi :( ale to inżynieria biomedyczna ii ty masz zaledwie 2....., polski i angielski ok więc już prędzej na coś humanistycznego, wiem że to zaoczne ale taki kierunek, z 2 nie masz szans, takie jest moje zdanie

Gość Josephine266
Ktos jeszcze sie wypowie?:(

Gość Josephin266
Czyli nawet nie mam na co liczyc wg, was?:(Ale jesli przypuszczalnie nie bedzie duzo chetnych na studia zaoczne, to czy tez mnie nie przyjma ze wzgledu na ta 2?

Gość ggggggggraf
cięzko powiedzieć, zdarza się że wolą mieć wolne miejsce niż b. słabego(wg matury) studenta

Gość Josephine266
:( a czy mature mozna poprawiac tylko z jednego przedmiotu?i jezeli chcialabym poprawiac to kiedy i gdzie musze zlozyc takie oswiadczenie? strasznie zalezy mi na tych studiach, wiem ze dostalabym sie na inne ale nie chce konczyc czegos co mnie nie bedzie interesowalo, teraz kiedy znalazlam odpowiedni kierunek, okazuje sie, ze nie mam szans to smutne:(

Gość Josephine266
Co byscie zrobily na moim miejscu?Zdawac poprawke matury po 8 latach?To chyba wstyd jak mnie nauczyciele zobacza:( Moglabym zdawac tylko z biologi czy musialabym od nowa ze wszystkich przedmiotow?

Gość ewa0428
możesz próbować na studiach zaocznych, na jakieś prywatnej uczelni.

Gość można idź sie dowiedziec
czy jeszcze da rade, normalnie to się robi we własnej szkole ale po tylu latach to nie wiem... a jaka to politechnika??

Gość fgtrgr5
na zaoncze wszyscy sie dostaja:) dostaniesz sie nawet gdybys miala ze wszytskiego 2. Oceny ze starej matury sa mało barne pod uwage, liczy sie bardzije rozmowa kwalifikacyjna. ja radzilabym poszukac ta szkole i ten kierunek na zaocznym na nk. a potem po prostu zagadac tych ludzi co tam studiuja na 1 czy 2 roku ile mieli punktow itd. Ja tak robilam, i na prawde dowiedzilam sie wszystkiego co chcialam z duza dokladnoscia. pozdrawiam, życze powodzoenie. Studiowac warto! Nie rezygnuj:)

Gość fgtrgr5
A mature mozna poprawaic do 5 lat. wiec niestety, juz za pozno. Ale dostaniesz sie wedlug mnie bez problemu. Na zaoczne przyjmowani sa wszyscy, bo to jest ich pieniadz.

Gość ewa0428
zawsze możesz się zapisać na kurs maturalny, kurs tez obejmuje maturzystów ze starą maturą. Po tym kursie spróbuj też poprawic maturę. Dowiedz się, popytaj. Spytaj też może w sekretariacie na tej uczelni czy masz szanse itd.

Gość oj dasz radę
Domyślam się, że zdawałaś tzw. starą maturę. Punkty, o których piszesz, są obliczane tylko i wyłącznie u kandydatów, którzy zdawali nową maturę. Nowa matura z założenia pełni też rolę egzaminów wstępnych na studia. Jeśli nie zdawałaś nowej matury, nie można obliczyć punktów na podstawie starej - wyszłaby bzdura. Dla kandydatów ze starymi maturami uczelnia powinna przeprowadzić dodatkową rekrutację - wtedy twoja ocena z biologii nie będzie miała znaczenia, tylko wynik egzaminu wstępnego na uczelni.

Gość Josephine266
Chodzi o politechnike lubelska.Nie moge zapytac sie nikogo na n-k bo ten kierunek ma dopiero powstac od przyszlego roku.Maja to byc studia w trybie dziennym i zaocznym.Wiem, ze kiedys tak bylo, ze na zaoczne dostawali sie wszyscy, ale teraz z tego co czytam tak juz nie jest:( Wiadomo moglabym zadzwonic na uczelnie i zapytac, ale im zalezy na wpisowym, wiec i tak nie podadza mi takiej info, czy mam szanse. Ciezka mam sytuacje, bo tego czy sie dostane dowiem sie dopiero w przyszlym roku, a ja juz teraz chcialam nadrabiac material z tych przedmiotow, ktore beda czyli matma i fiza, a jak sie potem okaze, ze tylko czas stracilam...eh zycie.

Gość Josephine266
oj dasz rade>>>>niestety tak nie jest, na stronie uczelni jest przedstawione dokladnie jak obliczac punkty dla kandydatow ze stara i nowa matura, nie ma zadnych egzaminow dodatkowych, chyba, ze na maturze nie zdawalo sie ktorego z obowiazkowych przedmiotow (matma, fizyka,chemia,biologia) a ja z tych 4 zdawalam wlasnie biologie:(

Gość Josephine266
wiec nawet matury juz nie moge poprawiac😭

Gość dwerfre
Nie ucz sie matmy, fizy itd. bo tak na prawde nic Ci to nie da. material na studiach jest całkiem inny niz z liceum, wiec nawet jak wszytsko sobie przypominisz to i tak po co to?? gdybys znala kogos kto jest na tym kierunku moglabys od niego pozyczyc notatki i sie z nich uczyc ale tak to nie warto.