Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moppy

Mirena- spirala na 5lat, kto ma lub uzywal?

Polecane posty

Do tej pory uzywalam tabletek antykoncepcyjnych Cilest, ale ze ostatnio zle na nie reaguje, chcialam zmienic; myslalam o plastrach, bo nie chce wciaz lykac tabletek. Poszlam do ginekologa i on zaproponowal mi spirale Mirena. Umieszcza sie ja wewnatrz podczas menstruacji i ma sie spokoj z antykoncepcja na 5lat, a nastepnie trzeba zalozyc nowa; w kazdej chwili mozna spirale wyciagnac i zajsc w ciaze/dziala to tak jak po odstawieniu pigulek/. Lekarz powiedzial roniez, ze eliminuje wszelkie przedmenstruacyjne objawy/bol brzucha itp/ i obniza krwawienie miesiaczkowe. I strasznie mnie to zaciekawilo. I pytanie do was kobitki: czy mialyscie lub macie taka spiralke? Jakie sa wasze odczucia? I ogolnie wszystko na ten temat :) p.s. dodam tylko, ze tu gdzie mieszkam/Holandia/ duzo mlodych dziewczyn lub kobiety po urodzeniu dziecka decyduje sie na spiralke

ja mam:) Jest rewelacyjna!!!! Koszt choć wydaje sie wysoki to 1/2 kosztów tabletek na 5 lat. Po tabletkach byłam dużo grubsza, w drugiej częsci cyklu opuchnięta. Traze czuje sie idealnie, no i największy plus, ze po pół roku od założenia zanikł mi okres :) Mam ją już czwarty rok i na peewno ząłożę następną!!!!

a samo zalozenie tej spiralki wiaze sie z bolem? No i jak z seksem? Jest cos odczuwalne?

Gość miałam mirenę
Miałam ponad 5 lat,czasami zdarzaly sie bóle brzucha,miesiaczki calkowicie zniknęly,jedynie brobne plamienia raz w miesiacu.Po zalozeniu jakis czas bralam delikatne leki dopochwowe przeciwzapalne,pozniej wszystko ustąpilo. Po wyciagnieciu od razu pojawila sie miesiaczka,teraz wystepuje regularnie co 28 dni,tak jak wczesniej.Polecam,chce zalozyc drugą,tylko aktualnie mam pilniejsze wydatki:(

Gość maiłam mirenę
seks super,m.na początku draznily nitki,sprawe zalatwiel gin.na jednej wizycie:) Zakladnanie boli,ale mozna poprosic o znieczulenie miejscowe

No tu nie będę Cię czarować, samo załozenie jest niezbyt przyjemnie ale nie jest to jakiś straszny ból... Potem zaczynają sie bardzo bolesne skurcze macicy, taki mega ból miesiączkowy. Ja nawet nie poszłąm jeden dzięn do pracy. Generalnie mija po dobie, choć przez pierwszy miesiąc czasem pobolewa brzuch. Raz słabiej raz mocniej. Waidomo to nowość dla organizmu i musi ją jakoś zaakceptować... W kazdym razie dla mnie ten niewielki dyskomfort na początku, nie oslepia blasku tego rewelacyjnego produktu!!!! Oczywiście to moja opinia, pewnie są rózne...

wlasnie dlatego zalozylam ten topik, zeby uzyskac jak najwiecej info od innych, bo moj gin jest entuzjasta tej spirali; najgorsze jest to, ze ja panicznie boje sie bolu; czy jest taka mozliwosc, ze spirala nie zostanie dobrze zalozona, ze trzeba bedzie ja wyciagac i zakladac od nowa? Ale to w ogole nie macie miesiaczek? To mnie tez przeraza, bo to jest jakies takie nienaturalne... :( a czy ktoras po wyciagnieciu spiralki odrazu zaszla w ciaze?

Gość czy ta Mirena
to spirala z hormonami?

z tego co mi lekarz powiedzial, to ona ma bardzo malutko hormonow/prawie nic/, o wiele mniej niz plastry czy tabletki, dlatego mi ja tez poleca poza tym sa one polecane rowniez kobieta zdrowotnie, ale nie wiem na co :)

hormon działa tylko miejscowo - stąd jego wyższość nad tabletkami, które dostarczły go całemu organizmowi.. Co do miesiączki, to nie rozmuiem do czego Ci ona potrzebna, jak tak jak przedmówczyni mam kilkugodzinne do kilkudniowych plamień, ale nie wymoagją one stosowania ani podpasek, ani tamponów - wystrcza cieniutka wkładka... To tez mega oszczędność przez 5 lat :) Nie bój się gin założy Ci ją prawidłowo, jeśłi chcesz to znieczuli, a na te skurcze po założeniu tez przecięz bierze sie coś przeciwbólowego...