Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wisienka2_2

gorączka

Polecane posty

proszę poradźcie mi czy jeżeli wykorzystałam 3 dawki ibufenu -o 7 -14 -i teraz podam koło 20 to czy jakby była w nocy wysoka gorączka mogę podać paracetamol?Jeżeli tak to jaka ma być tego ilość?Mam paracetamol 50 mg oraz paracetamol hasko w syropie Gorączka jest w granicach 39 stopni.U lekarza byłam i kazał podać ibufen.Dziecko skończyło dzisiaj roczek, waży nie weięcej jak 10 kg

możesz podać paracetamol, to jest info z gazety Mam dziecko i ja też tak kiedyś robiła ważne żeby tak wysoką gorączkę zbijać bo niezbijana może zaszkodzić serduszku dziecka

Gość ja farmaceuta
o rany boskie.... nie wolno łączyć leków w jednej dawce... lek podajesz co 4 godziny, dawkę adekwatną do wagi dziecka możesz podawać NA ZMIANĘ paracetamol z ibuprofenem, ale nigdy na raz np. jak podałaś o 20 ibuprofen to możesz za 2 godziny podać paracetamol, a po kolejnych 2 h znowu ibuprofen, rozumiesz ? tak, żeby odstępy pomiedzy kolejnymi dawkami tego samego leku wynosiły 4 h tylko uważaj zeby nie przekroczyć maksymalnej dawki dobowej jednorazowa skuteczna dawka paracetamolu wynosi 15 mg na kilogram masy ciała, czyli na 10 kg podajesz 150 mg paracetamolu co 4 h, Maksymalna dawka dobowa wynosi 90 mg/kg m.c./dobę

Gość ja farmaceuta
U dzieci powyżej 1 miesiąca życia zaleca się doustnie dawki 15 mg/kg m.c., co 4 godziny lub doodbytniczo 15-20 mg/kg m.c. co 4 godziny. Maksymalna dawka dobowa wynosi 90 mg/kg m.c./dobę. za rzadko podawałaś leki, dlatego słabo spada gorączka zrób też dziecku chłodną kapiel, nalewasz do wanienki wody o temp. ciała dziecka i stopniowo dolewasz zimnej, aż do temp. ok 36 st

Gość ja farmaceuta
ibuprofen: przeciwgorączkowo 5–10 mg/kg masy ciała (w zależności od wyniku pomiaru temperatury), maksymalna dawka dobowa 40 mg/kg masy ciała tez się podaje co 4 h, dlaczego tak rzadko podawałaś przy tak wysokiej goraczce ? pamietaj, że na lekach nigdy się nie zbija temp. do 36,6, utrzymuj temp dziecka na ok. 37 st

Gość dobromirx
ja farmaceuta- a dlaczego sie nie zbija do 36,6?

lekarz kazał podawać ibufen 3 razy na dobę więc też tak robiłam.Odstępy są dlatego takie że to są tylko 3 dawki więc rozplanowałam je sobie na godziny w których temp najbardziej rośnie. Nie pytałam czy można te dwa leki podać razem więc nie rób ze mnie wariata...pytałam czy jakby w nocy temp była bardzo wysoka to mogę podać paracetamol bo ibfenu już nie mogę dać O dawkę pytałam dlatego bo nie znam dokładnej wagi swojego dziecka, miała mieć dzisiaj bilans roczny no ale niestety się rozchorowała( gardło + ząbki) Kąpiel robiłam wieczorem i temp spadła o 2 kreski także nie pomogło zbyt wiele A czy na noc przy gorączce lepiej ubrać dziecko cieplej?No bo niby zimno jest jak się ma gorączkę?

aż tak strasznie nie jest żebym musiała po pogotowie dzwonić, zresztą szpital widzę przez okno także szybko bym zareagowała Ibufen bardzo ładnie zbija małej gorączkę ale jak wiadomo noce są najgorsze

Gość ja farmaceuta
" ja farmaceuta- a dlaczego sie nie zbija do 36,6?" ponieważ w wyższej od fizjologicznej temp. wolniej namnażają si wirusy i bakterie, po co ułatwiać rozwój choroby w ogóle nie zaleca się obniżać gorączki, jeżeli nie przekracza 38, ale jak dziecko źle znosi to trzeba, a powyżej 38 to już koniecznie trzeba "kiedys przeprowadzili testy i u wiekszosci dzieci ibuprofen i paracetamol dane razem szybciej zadzialaly niz leki podane osobno... z moich inf wynika ze leki mozna laczyc." "może ktoś jeszcze się wypowie?Czy można mieszać ibuprofen z paracetamolem?" "Nie pytałam czy można te dwa leki podać razem więc nie rób ze mnie wariata...pytałam czy jakby w nocy temp była bardzo wysoka to mogę podać paracetamol bo ibfenu już nie mogę dać" to było do osoby, która napisała, że można łączyć, a wiem, że niektórzy mają takie pomysły, że mieszają razem w jednej dawce, albo podają to samo, ale pod różnymi nazwami np. apap na ból , a codipar na goraczkę

Gość ja farmaceuta
możesz spokojnie dać jeszcze raz w nocy ibufen, aby tylko nie przekroczyć dawki dobowej za ciepło na noc nie ubieraj, jak się dziecko spoci to przebierz w suchą pizamkę, a nawet przetrzyj myjka, bo spocona skóra swędzi w domu niech będzie 19-21 st. i wietrz często żeby bakterii nie kisić, dobrze przewietrz pokój dziecka ( na ten czas dziecko do innego pomieszczenia)

Gość ja farmaceuta
aha, ale lepiej dmuchać na zimne :), a czasem rodzice mają naprawdę przerażające pomysły :) można dać ibuprofen, a potem paracetamol, można też podawać na zmianę co 2 h dzieci zwykle mają o wiele wyższą temp. niż dorośli przy tej samej infekcji, to normalne

ja farmaceuta--- dziękuję ci bardzo za informacje.Tylko właśnie w tym sęk że ja już wykorzystałam max dawkę dobową która wynosi 3 razy 5 ml.Tak pisze na opakowaniu no i lekarz tak zalecił A ile taka gorączka może się utrzymywać?Zaczęło się w pon wieczorem.Jeżeli nie przejdzie do piątku znowu mam się zgłosić do lekarza

Gość do ja farmaceuta
pierwsze słyszę że nie można zbijać gorączki do temperatury 36,6!!!! A niby jak tego dokonać?????????????????????????????????????????????? skoro temp sama spada po podaniu odpowiednich leków

a mi tam lekarz zawsze kazał łączyć leki nurofen lub ibufen z paracetamolemz , bo tylko w takiej sytuacji synkowi spada gorączka, mówił że nie przedawkuje sie bo ibuprofen i paracetamol to inne składy, i to nie tylko jeden lekarz tak mówił nawet w szpitalu tak mu zbijali gorączke ,bo mial ponad 40 stopni,

Gość kremówkaMu
Moje dzieciaki - cała trójka - na gorączkę dostają Ibufen, bo działa bardzo szybko i na długo. A przy tym nawet im smakuje, więc nie mam problemów z podaniem. Natomiast ja z mężem i moi rodzice zawsze wysoką temperaturę zbijamy pyralginą. Od wielu lat to nasz numer jeden w walce z gorączką i bólem.

Gość gość
jasne, spammmerska pizdo.... :O

Gość FioletowyLiść
U mnie w rodzinie numerem jeden jest pyralgina. Świetnie sobie radzi z gorączką i bólem głowy i chyba jeszcze nie byłam u lekarza, który zalecił mi coś innego w walce z wysoką temperaturą.