Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość araphatha

Poczta Polska zabrania wysyłania ciuchów listami

Polecane posty

Gość araphatha

Witam, Dziś byłam na poczcie, miałam nieprzyjemną sytuację. Otóż tak jak w temacie- Pani na poczcie naskoczyła na mnie że nie mogę wysłać listem poleconym ciuchów. Powiedziała ze jest o tym w regulaminie poczty(przeczytałam regulamin i nic o tym nie znalazłam). Szukałm w necie i natknęłam sie jedynie na artykuł z gazety rzeszowskiej, z którego wynika że taka praktyka jest nieuczciwa bo nie ma rzeczy których nie można wysłać listem.Nie oszukujmy się większość ludzi na znanym chyba wszystkim Allegro wysyła dużo rzeczy listami, ja też chciałam troszkę niechcianej zawartości garderoby sprzątnąć. Okazuje się że poczta chce(lub też konkretniej jedna Pani pracująca tam) by Allegrowicze płacili po 10 zł za przesyłkę zamiast 6zł. Co sądzicie? Słyszał ktoś o wytycznych jakie ma spełniać zawartość listu poleconego?

Gość ale przeciez nie musisz
jej pokazywac co wysylasz, nie musisz sie tlumaczyc co jest w kopercie! zapakuj wszystko w domu, potem idz do okienka i powiedz ze chcesz wyslac, i gowno ja obchodzi co tam bedzie w srodku :O

Gość Coś. ci. powiem.
Pani w okienku miała okres. Musiała odreagować. Swoją droga poszła bym do niej jeszcze raz na twoim miejscu gdyby sytuacja się powtórzyła żądała bym rozmowy z przełożonym. Pozdrawiam ;)

Gość nie chce mi się logować i już
Głupoty baba gada. List polecony ma ograniczenie wagowe (do 2kg bodajże) i gabarytowe - spore rzeczy listem do mnie nieraz przychodzą. Sama codziennie wysyłam kilka listów - zawartość pakowana w pudełka tekturowe i nikt mi nic nie mruczy. A jak mruczy, to tekst: "Poproszę o pokazanie tego w regulaminie, a jeszcze lepiej proszę o rozmowę z pani bezpośrednim przełożonym".

Gość araphatha
Miałam spakowane, ale kobieta zapytała czy jest tam jakaś "treść handlowa" a ja na to przytaknęłam (mój błąd) potem od razu przeszła do tematu ciuchów, powiedziała że jeżeli są tam ciuchy lub cokolwiek co nie jest aktem, dokumentem lub np. ksiąską to nie mogę tego wysłać listem tylko paczką. Ciągnęla też coś o tym że gdybym chciała reklamować zaginięcie listu to nie mogę, bo musiałabym podać co było w zawartości... a jak ona twierdzi- nie może być odzież. W necie wyszukałam to: http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,6439937,Co_mozna_wyslac_listem_poleconym_.html

Gość fklapoenw
kiedys czytalam ze niektore kraje maja ograniczenia i nie wolno przesylac m.in. brudnych ubran do izraela :D

Gość a ten list za granicę
wysyłasz? bo kobieta raz przede mną musiała usztywnić paczkę bo niby do usa nie można czy coś. w każdym bądź razie z tajlandii wszystko przychodzi więc nie wiem czemu tak było. pewnie martwy przepis

Gość z www.poczta-polska.pl
Zawartość listów zwykłych mogą stanowić oprócz korespondencji, dokumenty, prasa, książki oraz drobne przedmioty dopuszczone do przewozu pocztowego, jednakże w listach zwykłych nie można przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na okaziciela i przedmiotów wartościowych. W tym celu proponujemy skorzystać z usługi list wartościowy. Dopuszczalna masa LISTU ZWYKŁEGO: 2 000 g.

Gość kot filemon23
ja wczoraj odebralam dwie pary spodni dla malucha, a przedwczoraj kombinezon - listy polecone - wygodnie i taniej, niech nie cwaniaczą.