Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Keris886...

Proste przepisy.

Polecane posty

ugotuj makaron (tyle co na 2 osoby). odcedz, wrzuc z powrotem do garnka, polej oliwa, posym pieprzem i ziolami, np. bazylia. przykryj. na desce pokroj w mala kostke pomidora albo papryke ze sloika. wrzuc do makaronu. mozesz tez z pokroic w mala kostke kawalek kielbasy, szynki, sera (zolty albo feta). albo otworz puszke tunczyka. to tez wrzuc do garnka. no i masz jedzenie. do tego mozna dorzucic inne blakajace sie po lodowce dodatki, np. kapary, oliwki, szczypior, pietruszke ... chyba prosciej juz nie da rady ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MaiPiu Fata
Pokroj pomidory w kostke,dodaj czosnek i bazylie,posol i dodaj soku z wycisnietej polowki cytryny a na koniec polej oliwa z oliwek. W miedzyczasie wstaw makaron. Jak sie ugotuje odcedz i dodaj wczesniej przygotowane pomidory. Pomidory zyskuja na smaku jesli przygotujesz je troche wczesniej. Super danie na upaly:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzzzzzz
Ugotuj makaron. Zaparz piers z kurczaka i pokroj w kawałki. Wymieszaj makaron z ta piersia i jakas przyprawa do drobiu. Przygotuj sos: mału kubek śmietany wymieszaj z dwomałyzeczkami przecieru pomidorowego. dopraw sola i pieprzem. Makaron z piersia zalej tym sosem i wstaw na 10 min do piekarnika. Mozna posypac startym zoltym serem. Przygotowanie całości to 25 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzzzzzz
zamiast makaronu można użyc ugotowanych pokrojonych w plastry ziemniaków. Ja dodatkowo ulepszam tę zapiekankę jakimiś ziołami albo cebulką:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może bakłażan
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok 1 cm, posoliż i chwilę odczekać. Spłukać i "grilować" na suchej patelni. Polać olejem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Podawać do mięsa pieczonego, z jajkiem posadzonym albo z białym twarożkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tu prawie sam makaron

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na patelnię mięsko i warzywa.
Jak już mieszanka prawie gotowa dorzucić suchego makaronu, podlać wodą albo rosołkiem i przykryć. Po ok 15 minutach gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stworzenie boże
Wstawić jednocześnie wodę na makaron i rozgrzać tłuszcz na patelni. Cebulę zeszklić, dodać tuńczyka w sosie własnym (odsączonego), sól i dużo tymianku (można dodać też pomidora obranego ze skóry). Jak makaron sie ugotuje (8-10 minut) to odcedzić, wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja polecam taki przepis ;) Proste danie z makaronu Składniki 1 puszka pieczarek lub ok. 0,5kg świeżych 1 duża cebula 0,5 kg mięso ( może być np. dowolna kiełbasa,parówki,pierś z kurczaka) 250g makaronu najlepiej wstążki Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie przełożyć je na talerzyk i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule pokrojoną w piórka. cebule również zdjąć z patelni i podsmażyć na niej pieczarki. Na koniec wszystko razem połączyć,dodać ugotowany makaron,ulubione przyprawy ( ja dałam oregano,trochę pieprzu i soli) wymieszać i chwile podsmażać. Można polać sosem np. pieczarkowym lub innym według upodobań. Jak na pierwszy raz nawet mi wyszło smaczne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moje ulubione zupy! :D Zupa ogórkowa W garnku nastawić wodę (1,5-2 l). Wrzucić ze 2 liście laurowe i ze 4 ziarna ziela angielskiego. Wrzucić włoszczyznę (marchew w talarki, pietruszkę i selera w słupki cebulę/pora w półtalarki). Posolić. (Jak ktoś chce zupę bez dodatkowych warzyw to włoszczyzny kroić nie trzeba a po ugotowaniu wyjąć) Ogórki kiszone (4-5 dużych) obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Kiedy wywar będzie gotowy, warzywa miękkie, doprawić go do smaku (jak ktoś używa to kostka rosołowa to załatwi ;) ). Na samym końcu dodać starte ogórki i ew. sok - w ilości takiej aby kwaśny smak odpowiadał ;) Ja taką ogórkową zabielam śmietaną 'Szefa Kuchni' 22% z Danone: do wiekszego kubka daję śmietanę, lekko solę, dolewam trochę 'czystej' zupy i mieszam dokładnie widelcem żeby nie było grudek. Tak rozbełtaną śmietanę dopiero wlewam do gara i śmietana nie ma prawa się zważyć ;) Osobno też gotuję do tej zupy ziemniaki, bo nie każdy chce ją jeść z ziemniakami. Dlatego kto chętny do talerza nakłada najpierw ziemniaki a potem wlewa zupę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość up uppppppppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a pieczerkawa robie tak przygotowuje wywar z miesa (warzywny) ziemniaki w kostke pieczarki w plasterki (luc cwiartki jak male) gotuje ziemnaki w wywarze,pieczarki podsmazam troche na masle lub oliwie,maja lepszy smak.wrzucam do garnka razem z tluszczem i woda ktora z nich sie "wytopila".gotuje chwile.zabielam smietana przyprawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×