Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyna w cieniu

Niesmialosc przez duze N...

Polecane posty

Gość dziewczyna w cieniu

strasznie utrudnia mi zycie, nie umiem sobie z nia poradzic...nie mam problemu w robieniu dobrego wrazenia, tylko schody zaczynaja sie pozniej..kiedy np musze sie spotkac z grupa ludzi, nie umie sie odnalezc, nie umiem rozmawiac. To jest moj glowny problem, czuje sie jakas zaszczuta, zawsze zazdroscilam ludzia ktorzy umieja rozmawiac o wszystkim. Jest we mnie jakas bariera..nie wiem jak sie tego pozbyc, wydaje mi sie ze to ma podloze psychologiczne.ale nie wiem jak sobie pomoc

Gość Majlen
Oczywiście, że ma to podłoże psychologiczne. Zadaj sobie pytanie - czego się obawiasz w kontakcie z ludźmi, co Cię przeraża, czego się boisz?

Gość dziewczyna w cieniu
lat mam tyle by sie tym martwic, a boje sie osmieszenia, wiem ze to glupie ale matka w dziecinstwie czesto mnie karala za byle co, i w sumie moge to porownac do tego ze jak cos glupiego powiem to dostane kare, wiem ze to smieszne..ale nie wiem jak z tym walczyc naprawe..jestem mistrzynia w robieniu dobrego pierwszego wrazenia a pozniej ludzie sie zawodza i to mnie boli..

Gość Majlen
Jestem pewna, że przyczyna leży w tym, jak traktowała Cię matka, dzieciństwo ma ogromy wpływ na to, jak zachowujemy się jako dorośli ludzie. Co możesz zrobić natychmiast - małymi kroczkami przełamywać siebie, jakieś spotkania z niewielką liczbą osób, spróbuj zagadać, może ułóż sobie w głowie jakieś fajne tematy do rozmowy i na początek udawaj, że jesteś bardziej pewna siebie i odważna, niż w rzeczywistości jesteś. A, i pomyśl o wizycie u psychologa, mój znajomy miał podobny problem i psycholog wyleczył go z nieśmiałości :)

Gość Looooser
A jak z chłopakami sprawa wygląda? Z tymi, którzy Ci się podobają?

Gość jabula
wbij w google "neurotyk" i dowiesz się dokładniej co Ci jest i na czym to polega - poczytaj jak najwięcej odnośnie neurotyzmu i pracy Karen Horney