Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

diamencik900

czy jest tu jakiś księgowy?

Polecane posty

Mam ważne pytanie. Jestem studentka, zaoczną, mam 19lat. Pracuje przez 2 agencje pracy tymczasowej. W jednej mam umowe o prace odnawianą co miesiąc, w drugiej umowe o prace na 3mies(okres próbny). Ile podatku powinni mi w takim przypadku odliczać? 19% 30%? i jaki zwrot podatku mi się należy skoro się ucze? Proszę o pomoc.

do tego nie trzeba być księgowym progi podatkowe są stałe i dla Twoich dochodów to będzie 19% jak mniemam jeśli wejdziesz w wyższy próg podatkowy, to przy rozliczaniu sie z US za pomocą PIT-u dopłacisz róznicę między wpłaconym a należnym podatkiem progi podatkowe nie mają nic wspólnego z rodzajem umowy o pracę, dotyczą uzyskiwanych dochodów

pytam, ponieważ pracodawcy wciskają mi, że przy umowie o prace nie liczy się to czy się ucze i, że wszytscy płacą 30%. A żeby było śmiesznej w obydwu firmach wychodzi mi inna stawka neto chodź brutto jest taka sama.

z tego, co napisałaś, to nie mówisz w ogóle o podatku tylko o potrąceniach od wynagrodzenia, na które składa się m.in. podatek, ale również:\ składka na ubezp. zdrowotne składka na ubezp. rentowe i jeszcze kilka innych, zaleznych od rodzaju umowy jedne są obowiązkowe, inne dobrowolne to jest pytanie do kadrowego, nie księgowego i musiałby widzieć Twoje umowy, bo nie znając tematu opisujesz go błednie

Fakt nie znam się na tym, to moja pierwsza umowa oprace, po prostu myślałam, że w związku z tym, że studiuje skł. zdrowotna mnie nie obowiązuje, a podatek wyniesie 19, a nie 30%

podatek płacisz 19% nie wiem skad Ci sie te 30% bierze... ubzdurałaś coś sobie i tyle. Dostaniesz RMUA to sobie zobacz ze zaliczka na podatek dochodowy jest 19% a to że potrącenie jest wyższe wiąże się z innymi obligatoryjnymi potrąceniami, np. ZUSem. Przy umowie o prace fakt ze studiujesz nie ma żadnego znaczenia. Studenci wg prawa moga być zwolnieni z opłacania składek na zus jeśli pracują będac pod ubezpieczeniem rodziców-> umowa o dzieło, umowa zlecenie do wysokości przychodów podanych w przepisach