Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama bez pomysłu

Jak nauczyć 3-latka wydmuchiwać nosek ?

Polecane posty

Gość mama bez pomysłu

Już mi ręce opadają... może to i prosta czynność ale mały ucieka od chusteczki hig. Cały nos ma zatkany od 2 dni i nie chce dmuchać noska... :( Mamy proszę dajcie jakieś wskazówki .. :(

Gość mama bez pomysłu
... :-) mamy piszcie jak Wy to zrobiłyście :-)

Gość mama bez pomysłu

mam ten sam obecnie problem ze swoim 3 latkiem ma katar od wtorku, nie da się nawet dotknąć do nosa chusteczką a jak mu mówię żeby dmuchał noskiem to wciąga gilasy, jedyne co mu troszkę w nocy pomaga to kropelki olbas za puszczone na poduszce na noc a w dzień to rękaw :)

Gość bo dziecko trzeba uczyć
ja nauczyłam swojego synka jak miał 18 miesięcy warunek : dziecko trzeba uczyć dmuchać noskiem jak jest zdrowe !!! !!! !!!!!!!!!! samemu pokazać, podmuchać mu swoim nosem na policzek, bawić się w przedmuchiwanie noskiem piórka po blacie stołu i mocno chwalić, uczyć dmuchania jedną dziurką teraz nie mam żadnych problemów jak ma katar, psikam mu do noska sterimar baby i daję chusteczkę do łapki, a sama zatykam mu jedną dziurkę ( nie wolno dmuchać dwiema dziurkami na raz, bo wtedy gile idą do ucha i zapalenie gotowe), prawie sam wydmuchuje

Gość mama bez pomysłu
To gratuluje bo mój ucieka jak tylko chusteczkę widzi. Teraz go dopiero uczę,bo wcześniej nie chorował.

maly niech sproboje robic to co mamusia i tatus robia , dmuchac noskiem np. w rytm muzyki hehe non stop ale bez zadnej husteczki w tym czasie bo ma to byc w formie zabawy a nie meczarni co widac go irytuje... a pomarancza wyzej miala racje aby dziecku pokazywac dmuchanie noskiem jak jest zdrowe, moj ma 3 lata i nie ma z tym problemu, sa sobie nosek wyciera w czym wlasnie wczesniej jak byl zdrowy wiele razy mu sie to pokazywalo ...

o moj may tez raz na ruski rok ma katar ale uczyc dmuchania uczylam co by koza wyleciala hehe

mój ma 4 lata i też nie chce smarkać i za cholere nie można go namówić... chyba mu w końcu fridę kupię.. :O

Gość AAAAAAAA1111AAAAAAAAAAAAAAAAAA
moja miala jakies 20 m-cy jak sie nauczyla poprosty meza brat zrobil zawody kto glosniej wydmucha nos i od tamtej pory nie ma problemu z dmuchaniem nosa

Gość multimedia
nie poradze jak nauczyc dziecko wydmuchiwac noska, nie mam pomyslu, moze to co wyzej radza kobiety jest dobre... ale zanim malego nauczysz kup gruszke i wyczysc mu sama tego nocha! maly bedzie mogl oddychac i normalnie jesc polecam rowniez krople xylometazolin dla dzieci - mozna po nich pieknie przespac noc

Gość matko boska na rozpuszczenie
kataru OTRIVIN????? chyba raczej sól morska w sprayu MARIMER, NIVEA. Otrivin zachamuje katar i wyciek bo taka jego rola. Moja mała ma 2 latka i sama smarka, nauczyłam ją też jak była zdrowa. Dmuchałyśmy noskami w chrupki które się przesuwały albo pianę w kąpieli.... A na Fridę szkoda kasy za duże dziecko.

Gość a najlepsze są homeopatyczne
krople EUPHORIBIUM

Gość mama bez pomysłu
Katar ma nadal i za nic nie mogę go przekonać do dmuchania nosa. :( Szkoda mi dziecka,bo się męczy. :(

Gość mama bez pomysłu
Mam EUPHORBIUM, zawsze używam ale teraz sama już zwątpiłam.. ja wiem czy one takie najlepsze ??? :o te krople w ogóle nie ułatwiają dziecku oddychania ani lepszego snu w nocy... chyba kupię jakiś nasivin baby albo ten xylometazolin, żeby dziecku na noc chociaż trochę ulżyć.

Gość mama bez pomysłu
Co dajecie swoim dzieciom na katar ?

Gość mama bez pomysłu
podnoszę

Gość mama bez pomysłu
piszcie mamy :-)

to ja mam odwrotnie. muszę chować chusteczki bo mała jak tylko zobaczy to krzyczy ze chce nosek wytrzeć. Dla niej siąkanie nosa to frajda. Na katar podaje calcium- zasusza i maść majerankową pod nosek no i rutinacea w syropku, herbatkę z sokiem malinowym a na noc pulmex.

Gość tak-nie brałam innej opcji
u mojego synka sterimar powoduje odruch wymiotny i dobrze bo wyrzyga gluty

Gość moj ma dopiero 8 miesiecy
wiec dajemy spray z sola fizjologiczna-psik w kazde nozdrze i ...frida :)

Ja podaję wodę morską,potem mały dmucha w chusteczkę. Od czasu do czasu daję Nasivin i oczywiście Calcium , witaminę C. Na noc olbas.

Gość mama bez pomysłu
Mamani po co pulmex? Mój syn chodzi do przedszkola pochodził teraz tydzień i znowu katar :( :( :( (a dopiero 8 dni temu wyleczyłam go z kataru ). :(

Gość a czy on musi dmuchac nosek
?? Ja mam ponad 30 lat i jeszcze ani razu tego nie robilam. Tez nie moglam. Mam to po dziadku. Moze ma taka budowe nosa (jakas wada), ze to to dmuchanie najzwyczajniej w swiecie boli? Katar przeciez przejdzie. Kropelki mu daj i tyle ;)

Gość a czy on musi dmuchac nosek
mi mama zakrapiala Rhinofenazolem. Kiedys nie bylo cudow nie widow. Ale pomagalo ;) Teraz uzywam Xylometazolin. Dziala podobnie, a tansze :P

Gość gwiazdkaaaa
pomóżcie mamy które nauczyłyście swoje dzieci dmuchać nos jak to zrobiłyście!!! chrupki nie pomagaja, nie pomaga także nam zawody na dmuchanie w słomke, NIC!!!!!

Gość magdool
Moja córka ma 3,5 roczku i nie ma na nią rady wszystkie zabawy są fajne ale jak pojawia się katar to tylko rękaw :( Zaciekawiło mnie spostrzeżenie że nie można dmuchać dwoma dziurkami bo prowadzi do zapalenia ucha. Czy to prawda?