Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcacanauczacc

fce a nauczanie angielskiego w przedszkolu

Polecane posty

Gość chcacanauczacc

czy ktos uczy angielskiego w przedszkolu a nie jest po filologii tylko ma cerrtyfikat np . FCE?

Gość trte
w przedszkolu dzieci sie bawia a nie ucza . Podla kobieto to jest meczenie dzieciaczków

Gość chcacanauczacc
tak w przedszkolu dzieci ucza sie poprzez zabawe jakbys chciala wiedziec

Gość fce tak
ale z oceną A albo B plus kurs metodyczny

Gość frentii
Uczyc angola z fce??? chyba sobie zartujesz, ludzie sa jednak bezkrytyczni w stosunku do siebie:O:O

Gość zdanie fce nawet na c
daje uprawneinia do nauczania PODSTAW. to nie ma nic wspolnego z krytka, sama mam fcei wiem ze duzo nie wiem ;) ale nauka w przeszkolu to raczej piosenki etc

Gość interesujące---bo
rozporządzenie o kwalifikacjach nauczycieli mówi coś innego no,ale nauczycieli brak,więc różnie może byc

Gość chcacanauczacc
mam podyplomowke dajaca przygotowanie metodyczne do nauki angielskiego w przedszkolu i klasach 1-3. fce chce zdawac w marcu ale wlasnie zastanawiam sie czy jest sens bo sporo kosztuje a tak naprawde to do niczego innego nie jst mi potrzebne tylko wlasnie jedynie do pracy w przedszkolu. ale ostatnio mam watpliwosci czy mnie przyjma skoro tylu jest teraz anglistow . kiedys byl deficyt anglistow to przyjmowali byle kogo do przedszkoli i podstawowek. teraz sie troche zmienilo chyba

Gość chcacanauczacc
przeczytaj dokladnie rozporzadzenie. pisze wyrznie ze przedszkola i 1-3 wystrczy fce na a lub b i przygotowanie pedagogiczne. ale ja nie pytam o przepisy bo je bardzo dobrze znam tylko o realia jak to wyglada w praktyce

Gość jak masz podylomówke
która daje ci kwalifikacje to po co ci egzamin ( i to taki słaby)

Gość chcacanauczacc
do tej podyplomowki jest potrzebny certyfikat. tak to wlasnie dziala. adna podyplomowka czy kurs metodyczny nie zastapi certyfikatu. podyplomowka daje przygotowanie metodyczne a certyfikat jest potwierdzeniem znajomosci jezyka w jakims tam stopniu. i jest wymagany od osob nie bedacych po filologii.

Gość chcacanauczacc
idac na ta odypomowke tak nam to tlumaczyli ze daje nam kwalifikacje lacznie z fce

Gość myslałam że te
podyplomówki przedszkolne nie muszą sie wiązac z żadnym egzaminem,ale skoro tak mówicie .. czyli wydałas pieniądze na studia , które sa nieważne bo nie masz egzaminu..super :)

Gość chcacanauczacc
to nie jest podyplomowka z edukacji przedszkolnej. od nauczyciela j angielskiego w przedszkolu badz klasach 1-3 jesli nie ukonczyl filologii angielskiej a inne studia np pedagogike(moj przypadek) wymaga sie podyplomowki metodycznej (badz kurs sa troche tansze ale czasami bywaja problemy bo okazuje sie ze kurs mial za malo godzin i nie daje zadnych uprawnien) i przygotowania merytorcznego potwierdzonego wlasnie tym certyfikatem. to nawet jest calkiem logiczne

Gość chcacanauczacc
ja wiedzialam ze tak jest wiec ta podyplomowka to nie bylo zadne oszustwo. szkola uczciwie postawila sprawe jasno. wszyscy o tym wiedzieli. generalnie wiekszosc podyplomowek nie przyjmuje osob bez takowego certyfikatu (jest on glownym warunkiem przyjecia). ale ta szko,a w ktorej ja konczylam te podyplomowke zrobila wyjatek i przyjmuje bez fce

Gość zadne studia nioe sa wazne
bez egzaminu koncowego wiec nie wiem o co sie rzucasz tam wyzej ;P

Gość oj wiem że nie z edukacji
przedszkolnej tylko dla tych którzy chcą uczyc anglika w kasach 1-3 Co to za tłumaczenie "za mało godzin". Gdy robiłaś podyplomowe studia to musiały one miec zagwarantowana ilośc godzin które określa ustawa. Potem ustawa mogła sie zmienic,ale to nie zmienia fakktu,że twoje studia są wazne. No chyba ,że robiąc te studia nie pracowałaś jako nauczyciel angielskiego..wtedy może byc kłopot. Zawsze jest bowiem lepiej zatrudnic kogoś ze studiami z większa ilościa godzin, z odpowiednim egzaminem,a najlepiej oczywiscie po filologii

Gość chcacanauczacc
ja nie pisze ze moja podyplomowka miala za malo godzin. pisze o kursach ze takowe istnieja sa tansze ale czasami wlasnie sa cyrki z ta iloscia godzin ze za malo itp. moja podyplomowka jest ok pod wzgledem metodycznym ale musze posiadac fce na potwierdzenie mojej znajomosci jezyka. o tym wlasnie mowi rozporzadzenie. wiedzialam o tym od poczatku. na mojej uczelni byly dziewczyny z calej polski bo np w ich okolicach nie chcieli na taka podyplomowke przyjac bez certyfikatu. zlozylam ten topik po to zeby nawiazac kontakt z osobami ktore pracuja boadz znaja osoby ktore maja fce i podyplomowke metodyczna i nauczaja w przedszkolu angielskiego. chce sie dowiedziec jak to wyglada w praktyce. bo teorie czyli rozporzadzenie juz znam :-)

Gość hophophophophophop

Gość pappapappa
podnosze bo bardzo mnie interesuje nie znam jezyka, chce sie uczyc, ale chyba nie jestem w stanie zdac fce modle sie by bylo inaczej

jako anglista i jako matka stanowczo twierdze, ze nie. nie chce nikogo urazic, ale fce to naprawde slaba jeszcze znajomosc jezyka.

Gość szkadkaa
slaba znajomosc to brak znajomosci, a fce to jest podstawa, bardzo dobra podstawa. Dlugo sie uczylam w TFLS do egzaminu, zeby tak po prostu pozniej mowic ze to jest slaba znajomosc

Zdaje się, że dyskusja zeszła lekko na boczny tor, a szkoda, bo kwestia tego, kto może uczyć języka w przedszkolu jest bardzo ciekawa. Po samym kursie FCE raczej nie ma się co do nauczania wybierać. Po pierwsze jest to zbyt niski poziom, a po drugie trzeba mieć jeszcze kurs pedagogiczny, w przypadku tak małych dzieci najlepiej studia z nauczania przedszkolnego.

Gość szuszka
Tez mi się tak wydaje. W końcu uczenie tak małych dzieci to nie to samo co uczenie dorosłych. Trzeba miec odpowiednie podejście i przede wszystkim wiedzę. Na pewno w placówkach typu Akademia Małych Tygrysków, gdzie dzieci każdego dnia uczą się angielskiego pracowały o9soby z tak niskimi kwalifikacjami. Inaczej nie byłoby takich efektów