Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Łucja80

Co z tym księdzem?!

Polecane posty

Gość Łucja80

Witam, Ostatnio poszłam do swojej parafii zapisać półtoramiesieczna corcie do chrztu i ksiądz nie chciał wpisać imienia jakie dla niej wybraliśmy, a mianowicie - Penelopa - o co chodzi? Z tego co wiem, teraz można nazywać dzieci jak się ma ochote a Penelopa to normalne imie. Czy mysle sie z tym, ze to jakie imie i w jakim jezyku wybieram to jest moja sprawa? Czy to jest jakoś regulowane, że tak nie mozna? To dla mnie i dla całej rodziny malutka Penelop i nie wyobrazam sobie, zeby nazywala sie inaczej.

Gość Anuleczkaa25
Moj Syn nazywa się Igor - a ksiądz tez sie dziwił. Tacy juz sa, ale to wola rodzica jak nazwie swoje dziecko. Penelopa - piekne imie!

Gość rfwerfwerfe
Faktycznie chyba imię powinno być po jakiejś świętej. Dlatego np ludzie nadający imiona starosłowiańskie miewają problemy. Być może ksiądz nie kojarzy też Penelopy.

A niby dlaczego powinno być po świętej? Nigdzie nie ma takiego przymusu. Autorko ale w końcu zgodził się na tę Penelopę?

Gość nnnnnnnaaaattttii_
nie ma takiego przymusy ale w niektórych parafiach maja takie zasady i juz. bedziesz musiala spróbowac u innego ksiedza lub innej parafi i tyle

Gość owszem w kosciele jest przymus
imie powinno byc po swietej

niestety w parafii zadzi ksiadz i oni czasem maja rozne dziwne widzimisie - przez co sa problemy przy slubach, chrztach i innych ale po prostu powiedz, ze pragniesz, zeby Twoje dziecko bylo ochrzczone w tej parafii i nie wyobrazasz sobie zeby mialo inaczej na imie, a jak bedzie sie upieral to popros zeby Ci pokazal na podstawie jakiego przepisu nie chce nadac takiego imienia Twojej corce

Gość kamilcia445
owszem w kosciele jest przymus >>>>> nie ma takiego przymusu wiec sie zamknij:o To wszytsko zależy od księdza. Mam dwoje dzieci. Jedno chrzciliśmy 5 lat temu, drugie w tym roku i żadno nie ma imienia po świętym a były chrzczone w dwóch różnych kościołach:o

Gość ok sorki pomylilam sie
Przy zgłoszeniu duszpasterz spisze akt chrztu na podstawie danych, zawartych w odpisie metryki urodzenia z USC; imiona dziecka należy spisać w brzmieniu i kolejności, jak w tym dokumencie, choćby nie były to imiona świętych i błogosławionych Kościoła. Duszpasterze powinni wcześniej zachęcić wiernych, by swoim dzieciom nadawali imiona katolickie.

Gość a ty kamilcia grzeczniej troch
bo ci sloma z butow wystaje :P

Gość Cmokus20
Penelopa?? wyobrazasz sobie Twoja corke w pozniejszym wieku i zaczepiajace je dzieci ???? NIgdy w zyciu nie skrzywdzilabym tak dziecka...

Gość imię do chrztu nie musi być
"święte" co innego z bierzmowaniem. ale faktycznie przegięłaś z tą Penelopą. będzie miała jazdy w szkole - bo dzieci teraz coraz bardziej okrutne są niestety

Gość ja też jej współczuję
takiego imienia, biedna mała