Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joacha1983

Czy internista może wypisać skierowanie na beta HCG????

Polecane posty

Gość joacha1983

Wiem,że nie potrzeba na te badanie skierowania ale czy może??? Żeby nie płacić...

Gość joacha1983
zadna z was nie robila tego badania na skierowanie?!

Gość nie może wypisać
nie wypisze ci , bo mu NFZ nie zrefunduje koszt badania to 25-30 zł, a więc nie majątek :(

Gość massala
"te badanie".....matko i takie durne ma byc mamą...i uczyc dzieciaka....

Gość joacha1983
a według Ciebie jak powinno byc napisane ?"To badanie" ?! sama jestes durna. Badanie moze i nie kosztuje majatek przy jednorazowym pobraniu ale ja musze kontrolowac bete dwa razy w tygodniu bo jestem po poronieniu.

Gość tylko ginekolog
internista nie może, tesciowa jest internistą dlatego wiem

Gość joacha1983
dziekuje Ci bardzo za konkretna i rzeczowa odpowiedz :) bo wszystkie tu sa madre tylko nie na temat :)

Gość gfdabgf
w zyciu nie robilam hcg na skierowanie , 10-15 zl priv, wynik za pare godzin

Gość to jest prywatne badanie
ja płaciłam w tamtym roku 30 zł..:> nikt ci skierowania na to nie wypisze

Gość saleminka8
NFZ nie pokrywa kosztów tego badania,kiedyś zapytałam ginekologa (z ciekawości) czy da mi na nie skierowanie to mi powiedział,że muszę sama zapłacić sobie za nie. Albo lekarz poprostu [powie by kupić test z apteki i tyle... w szpitalu na pewno robią bete,ale trzeba być na patologi i w niezbyt dobrym stanie musi być dzidzia,wtedy sprawdzają czy beta rośnie czy maleje

Gość saleminka8
u mnie to koszt 17-35zł :) fajna rozbiezność cenowa co nie,ale ja robię w przychodni,ale muszę płacić.

Gość to wcale nie jest
takie tanie badanie. u mnie w mieście obecniecena w granicy 40-50zl (więc dużo) a jeszcze 3 lata temu płaciłam połowę tej ceny :o

Gość i....
nieprawda, ze NFZ nie pokrywa kosztow tego badania, trzeba miec tylko skierowanie od ginekologa, ja po poronieniu mialam robione co tydzien

Gość to że NFZ nie pokrywa kosztów
może równie dobrze oznaczać że to przychodnia pokrywa koszty - że nie dostaną zwrotu za to badanie.

Gość Mi sie wydaje ze
Skoro grozi ci poronienie i musisz robic ta bete 2 razy w tygodniu to czemu o tym nie porozmawiasz ze swoim ginekologiem. Poza tym - przez ile tygodni ty masz ta bete zamiar robic... przez 12? Nie to ze zlosliwie sie pytam... po prostu nie bardzo rozumiem co ci to da. Bete mozna robic w 5/6 zeby zobaczyc czy rozwija sie zarodek - potem to juz nic nie daje. Zeby okreslic stan zarodka bardziej pomocne jest USG - a to powinien zrobic ci twój ginekolog. Bardzo wczesne poronienia mozna przewidziec na podstawie Bety - bo zaczyna spadac albo wadliwie przyrasta. W takim przypadku nie da sie jednak nic zrobic bo to oznacza ze albo zarodek jest uszkodzony albo jajko jest puste. Po 6 tygodniu poronienia zazwyczaj nastepuja mimo normalnego prawidlowego wyniku bety. Jedyny wyjatek jest wtedy kiedy zarodek umrze np w 7 tygodniu a poronisz w 9. Wtedy beta wskarze na zatrzymanie wzrostu plodu... ale niestety tez jest za pózno. Wiem ze sie martwisz ze sie martwisz ale wydaje mi sie ze skoro masz jakies watpliwosci to przede wszystkim powinnas przedyskutowac je ze swoim ginekologiem i zobaczyc ile tak naprawde powinnas zrobic testów z krwi.

Gość w moim miescie
koszt tego badania to 40 zl. to nie jest malo jesli tak jak autorka pisze trzeba robic dwa razy w tyg... sama bedac w ciazy pozamacicznej musialam powtarac te badanie pozcatkowo dwa razy w tyg potem raz w tyg a potem co dwa az calkowicie zeszlam do wyniku ponizej 3...

Gość joacha1983
zle sie wyrazilam, jestem / bylam wlasnie w ciazy pozamacicznej. aby nie miec operacji lekarz podal mi zastrzyki i musze kontrolowac czy beta sie zmniejsza aby uniknac powikłań.

Gość joacha1983
a ,ze nigdy wczesniej nie robilam tego badania to nie wiedzialam ze kosztuje 45 zl (bo tyle kosztuje w moim miescie). moze i to nie jest majatek ale skoro place skladnik zdrowotne to myslalam,ze NFZ to refunduje...

Gość do pani bliklik
moze idz sobie na forum o jezyku polskim bo nikt Cie tu nie pytal o gramatyke. a jak nie masz nic do napisania na temat to po co w ogole tu wlazisz... bardzo nielogiczne zachowanie.

Gość agaataa
Internista nie może niestety wypisać skierowania w moim przypadku dwa poronienia w ciągu 2 miesięcy i za każdym razem muszę płacić 50zł a juz mam 4 BHCG zrobione a 3 jeszcze zostało ... A może by tak napisac do Ministra:D

Gość kollsss
weź zapłać z cp nie ma przelewek. że ci się chce jeszcze myśleć w takiej sytuacji o 45 zł...

Gość sdcvfbgnhjm,k.l/;'
i czego się autorko unosisz jak ktoś ci błąd wytyka? Mówi się właśnie-: "to" badanie

Autorko ja byłam w tej samej sytuacji cp niestety, w szpitalu wiadomo refundują, ale jak mnie wypisali z betą 2700 ... to kazali kontrolowac co tydzień, ordynator zaznaczył że po wypisie za bete płacę sama, robiłam co tydzień przez 6 tyg. aż spadła poniżej 1, u mnie kosztowala 18 zł lab. Fryda