Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mająca dylemat

Jakie ubranka dla noworodka do 3 kg ???

Polecane posty

Gość mająca dylemat

Rodzę za miesiąc, dzidziuś ma mieć ok. 2800 max 3 kg. Muszę kupić wyprawkę, nie chcę kupować za dużo i niepotrzebnych rzeczy. W jakim rozmiarze ubranka kupić ? 62 nie będą za duże ? Czy wystarczy podwinąć rękawki ? A body? Jak za duże to nie przeszkadza dziecku ? Nie zawija się ?

wiesz co,znam wiele przypadków że dzieci miały być maleńkie a rodziły sie ponad3 kg. więc chyba nie ma co się tak do konca sugerowac pomiarami z z usg...,. kup 56

Gość mająca dylemat
W moim przypadku usg chyba niewiele się pomyli, dziecko nie ma po kim być duże, ja mam bardzo drobną budowę, przed ciążą ważyłam 45 kg, a mąż też przeciętnego wzrostu. Brzuszek mam nadal niewielki. Wg wszystkich pomiarów od początku ciąży dziecko jest w dolnej granicy normy.

Gość brzuch czy twoja budowa
tak bardzo wiele nie ma tutaj do rzeczy najlepiej kupić na 56 tutaj chodzi o długość a nie o wagę dziecka mój synek urodził się długi na 55cm, a i tak większość ubranek była na niego za duża

dokładnie.w ostatnim miesiący dzieciaki nabierają masy:D a zreszta uwierzysz jak urodzisz i czasami nic do tego,ze jestes drobna

kup ubranka 56:) moja malutka urodziła sie z waga 3100 i ubranka 56 były na poczatku nieco za duze (miała 52 cm jak sie urodziła) ale posłużyły jej na długo...teraz konczy 3,5 miesiaca i dopiero wyrasta z 62...zreszta co producent to inne wymiary ubranek, zdzarzyło misie kupic spiochy 56 które były tak długie jak wiekszosc 62... duzo zdrówka dla dzidziusia:)

Gość Anuja
56 w zupełności wystarczy. 62 bedzie za duże. Dziecku bedzie nie wygodnie i bedzie brzydko wyglądać w takim za dużym

Gość brzuch czy twoja budowa
dodam jeszcze, że w 35 tygodniu mój synek ważył 2600g i max miał przybrać do porodu 200g, a ważył 3450g, urodziłam go w dniu terminu:) naprawdę nie sugeruj się tymi teoretycznymi pomiarami, bo i tak mogą one odbiegać 500g w jedną lub drugą stronę, a najczęściej nie sprawdzają się wcale zatem tak czy siak najlepiej zainwestować w rozmiar 56;)

Gość moja mała urodziła się 57cm
i 3,300 wagi i rozmiar 56 był za duży :( Mąż jak byłam w szpitalu dokupował mniejsze. Są sklepy gdzie można kupić rozmiar 52-54

zdarza się też że usg zawyża wage więc to może iść w dwie strony. kupuj 56.ale nie za dużo. w razie czego dokupisz albo 62 popodwijasz. mój urodził się 2300 to 56 były na niego dobre dopiero po 2 miesiącach 2 miesiącach:)

Gość saleminka8
CiepłaPłomieniem ale napisała,ze "ma mieć" czyli tak oceniono wielkość :) czyli teraz by musiało mieć dziecko około 2200 :] mój tyle mial a nawet więcej w 32tc :) chłopak ma być około 4kg u mnie,ale czytając sporo na necie,zauważyłam ze mój ma malutkie kosci udowe w porównaniu do innych dzieci 57-59cm więc spodziewam się gdzieś max 56 cm

Gość saleminka8
pulchna kluseczka :)

Gość moja córa miała
2700...ubranka kupiłam 56 .....za duze byly ale słuzyly tez dłużej:)

Gość ja tez jestem drobna
wazyłam 50 kg przed ciążą, 165cm, a ur dziecko 4,200 i 55 cm, mała chodzial w rozm. 56 przez miesiac. a w 33 tyg ciązy wazyla 2, 580. myslelismy ze bedzie wazyła ze 3,5 kg max, bo miałam malutki brzuszek, jak piłeczkę, a tu taki grubasek :-) kup na 56

Gość do autoki topku .....
oj usg moze sie mylic ! ja urodzilam dziecko 3100 mialo długosc 57 cm ( w te ubranka na 56 juz sie nie zmiescila , od razu zakladalam jej 62 ) dodam ze ja tez nie naleze wysokich mam 164 cm wzrostu a przed ciaza wazyla 47 kg ! a drugie dziecko urodzilam jeszcze dluzsze i ciezsze ( 3700 g , 59 cm ) w obu ciazach brzuch mialam niewielki . na twoim miejescu kupialbym ubranka na 62 cm - jak beda troche za duze najwyzej dokupisz kilka na 56 cm - ale od razu ci mowie takie male dziecko szybkko urosnie

Gość ubranka kupuje sie na
długosc dziecka a nie sugerujac sie waga dziecka ! jedno dziecko moze wazyc wazyc 3 kg i miec np. 57 cm dlugosci a drugie moze tez wazyc 3 kg ale mierzyc 50 cm

Gość gerg
Wg mnie powinnaś kupić normalną wyprawkę (w internecie są propozycje). No i nie masz zbyt dużo czasu więc lepiej się pośpiesz.

Gość saleminka8
ja tez jestem drobna ja też mam malutki brzuszek,ciekawa jestem ile nasz maluch będzie miał przy kontrtolnym usg,bo jeszcze jedno mnie czeka a potem zobacze ile prawdy jest w tych granicach błedu (usg a realnie)

Z ubrankami i rozmiarami jest różnie i to zależy od dziecka. Moj "maluch" ma juz 1,5 roku ale doskonale pamietam jakim koszmarem byly kaftaniki...sciagaly sie i plecki na wierzchu. Mlody byl ruchliwy i ciagle cos mu wylazilo. Najlepsze sa bodziaki i pajace Polspiochy tez sie nie sprawdzily bo mlody tak machal nogami ze wyciagal nogi z nogawek heheh. Mlody byl duzy wiec rozmiar 56 wogole nie wchodzil w gre, tylko 62. Wazyl 4,5 i mial 56 cm wiec w 56 absolutnie nie wchodzil. Co do pierwszej wyprawki to faktycznie jest zawsze problem. Ja bazowalam przez pierwsze tygodnie na wyprawce kupionej w mamitati serio, sa tam wersje takie na cieplejsze dni i wersja zimowa. Spiochy z tej wersji zimowej sa z takiej niby frotki czy czegos ale super grube wiec mlodemu nie bylo zimno nawet jak jeszcze nie grzali a bylo juz chlodno na dworze. polecam bo ceny nieduze a pierwsze ubranka mozna sobie skompletowac http://www.mamitati.pl/wyprawki-c-43.html aha i dodam, ze produkty polskie. Chociaz importowane rzeczy tez tam maja ale to jest napisane wtedy ze import wiec jak komus to nie pasuje to moze sobie to pominac. Trzymajcie sie cieplo

Gość studentka wsz
hej moj wazyl 3 kg jak sie urodzil 54 cm nosil 50 przez 2 miesiace chyba i troche 56:) z H&M sa wieksze takze 50 bylo jak 56 z reala eheheh

Gość studentka wsz
ja robilam usg tydzien przed porodem 2800 urodzil sie 3 kg tazke jak dobry sprzet to realny wynik

Gość mająca dylemat
"sama sobie odpowidzial;as na to pytanie "rodze za miesiac" t o swiadczy o tym ze dziecko urosnie a czasem nawet znacznie wiec bedzie wazyc ponad 3 kg" a skąd ta pewność, jesteś może lekarzem ??? teraz mały ma 2075, a urodzić mogę nawet za dwa tygodnie, bo wiadomo, że terminu nigdy się dokładnie nie określi, a i usg może się trochę mylić, nawet o 500g w obie strony koleżanka urodziła 3500 i 56 były dobre jak skończył miesiąc :)

Gość mająca dylemat
mamajasia30 skończ z tym spamem, bo to wkurzające, a ubranka ze strony, którą wklejasz są koszmarnie drogie, kupiłam już tańsze i o wiele lepszej jakości kupiłam trochę na 56, wezmę do szpitala 3 koszulki kopertowe 3 body kopertowe 2 pólspioszki 3 pajacyki 1 czapeczka a resztę na 62

Gość Hej ja miałam podobne do
twoich dylematy, ale przesiadłam się na obcojęzyczne fora i tam mnie uświadomiono, że najlepszą inwestycją i najfajniejszym rozwiązaniem dla noworodka (tu również jego pobyt w szpitalu) są komplety z H&Mu. Czyli: kupujesz tam body z długim rękawem (kopertowe), spodenki bez gumy w pasie, czapeczki i skarpety z podwójnym wykończeniem ponad kostką. To wszystko. Teraz tak: cała atrakcja tych zestawów polega na tym, że kupujesz tylko po 1 zestawie, bo każdy zawiera po 2 elementy garderoby (w przypadku skarpeket 3), tak więc za jednym zamachem masz 2 body, 2 pary spodenek, 2 czapeczki i 3 pary skarpetek. Wszystko skoordynowane kolorystycznie. :) Dodatkowo można wsiąść taki cienki kombinezonik z miśka na wyjście ze szpitala - łatwo go zauważysz, bo wygląda jak dosłownie jak misiek, tj. ma uszka i ogonek :) (dla dziewczynek są białe, dla chłopaczków brązowe). Jeśli chodzi o rozm. to w twoim przypadku byłoby to 56 i skarpety 13/15. Do tego 1 pajac (albo góra 2) w rozm. 56 do domu do spania. Po Pajace najlepiej się udać do CUBUSa albo KappAhla. Kup jeszcze z jeden kocyk (tu polecam Jysk). Resztę, tak jak piszesz, najlepiej kupić w rozm. 62. Ja tak zrobiłam i wydałam na prawdę mało w porównaniu z tym co tu wypisują niektóre panny, wydające krocie na 20 par body i 15 par śpiochów. Naprawdę, wolałam w to miejsce dołożyć do pożądanego łóżeczka Cosatto Modo, które starczy na dobre parę lat, aniżeli wywalać na ciuchy, które często zakłada się tylko raz jak ma się ich zbyt wiele.

Gość Hej ja miałam podobne
* wziąć

Rozmiar rozmiarowi nierwny. Córkę urodziłam o wadze 3740 i 56 cm (choć jak ja Ją mierzyłam to miała 52, chyba się pospieszyli), po 6 tygodniach ważyła już 4700 i NADAL NOSIŁA 56! Nosiła ten rozmiar bite 2 albo i 3 miesiące. A mówili "nie kupuj 56. CVałe szcvzęście nie posłuchałam, bo w 62 normalnie pływała ;)Wiele zależy od firmy. Kappahl ma akurat zawyżoną rozmiarówkę i 56 u nich to jak na 62 cm dziecko.

Gość Hej ja miałam podobne
Jeszcze zapomniałam wspomnieć o grubych wełnianych skarpetach w rozm. 13/15. Są super na zimę i też można je kupić w H&Mie, CUBUSie i KappAhlu. Mówię ci (i nie tylko tobie, ale każdemu kto może tu zajrzy i to przeczyta) sprawdź ten zestaw z H&M, a obiecuję, że nie pożałujesz. Łatwo w to ubrać i rozebrać brzdąca i łatwo zmienić mu pieluchę. Czapeczki co prawda mają troki, ale nie trzeba ich wcale wiązać. Niedrapek też nie musiałabyś w sumie kupować, bo w opakowaniu są 3 pary skarpetek, więc o ile rękawy od body nie okażą się przydługie, to jedna para skarpetek może śmiało wylądować na rączkach i służyć za niedrapki. Szkoda, że się pośpieszyłaś z zakupami i już skompletowałaś rzeczy, ale ok, rozumiem że nie chciałaś zwlekać do ostatniej chwili.

Gość Na szczęście za duże rzeczy
mają tę zaletę, że zawsze można je popodwijać i jest wsjo fajno. :) Po prostu na dłużej starczą, a my mamy parę złotych w kieszeni.

Gość do tej wyzej
Podwiń bodziaki i pajace w kroku, nobla dam