Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość peperoni04

mój mąż chce sprzedać nasz dom bez mojej zgody czy moze tak zrobic niewiem

Polecane posty

Gość peperoni04

rozeszłam sie z mezem rok temu ale nie jestesmy po rozwodzie mamy dom w którym razem mieszkalismy po czym ja wyjechałam do angli a on wyprowadzil sie do matki i teraz chce sprzedac nasz dom ja sie na to nie zgadzam a on powiedział że odda sprawe do sadu i ze tak wygra? co o tym myslicie czy sad ma prawo za mnie decydowac??

Gość przyszlasedzina
jestem na III roku prawa UJ w krk pewnie duzo rzeczy jeszcze przedemna ale co nieco moge Ci opisac:) tzn. nim Twoj maz cokolwiek zrobi MUSI przedstawiac naprawde wiele dokumentow! najwazniejszym jest jednak dok stwierdzajacy czy dom zostal wybudowany przed czy po waszym slubie?? .. jesli przed i to on jest jego wlasicicielem juz po ptakach ze tak powiem.. :( ... wazne jest tez kto jest pelnoprawnym wlasciiellem domu czyli tzw. na kogo dom jest wpisny, jesli na niego tez moze byc problem... natomiast jesli jestes wspolwlascicielem lub jesli pieniadze na budowe domu zoslaty 'wlozone' z waszego konta poslubnego nie bedzie wielkich problemow... jest jeszcze jedna sprawa... jesli dom jest na was obojga... on moze strarac sie na wnioske sadu o podzial majatku i moze dostac powiedzy polowe domu i do tej polowy Ty wtraca sie nie mozesz... choc takich przadkow jest niewiele... problememe jest to ze wyjechals.. sad moze wziasc to jako przychyle dla Twojego meza poniewaz Ty masz staly dochod... a pracujesz za granica legalnie? to tez istotne... najlepszym co mozesz zroic to umowic sie na bezplatna pomoc prawna... nie wiem z jakiego miasta jestestes ale w szytkich wiekszych taka pomoc jest udostepniona...

Gość peperoni04
własciwie to dom dostalismy od jego rodziców i oboje jestesmy włascicielami a wójka tez dostalismy razem z domem tylko jemu musimy zapewnic dożywotni dach nad głowa jezeli nie to musimy go spłacic oczywiscie maz przekupił wujka skrzynką piwa aby się zgodził i wział wójka do swoich rodziców tam gdzie mieszkał wczesniej jest bratem tesciowej wiec nie ma problemu,nawet gdyby był podział czy ja musze się zgodzic na sprzedaz mojej polowy jeżeli nie chce?

Niedawno mialam sprawe spadkowa po moim tacie,i ztego co wiem Twoj maz nie moze sam sprzedac domu ,na umowie kupna-sprzedazy musicie sie podpisac wszyscy,inaczej nie da rady sprzedac. Musi byc zgodnosc wszystkich wlascicieli i wspolwlascicieli,a jak odda sprawe do sadu to sad podzeli dom po 1/3 czesci dla kazdego z Was.

Gość pani prawnikk
od strony prawnej wyglada to tak: dom nalezy do wspolnosci majatkowej, kodeks rodzinny mowi, ze nie mozna zbyc nieruchomosci bez zgody drugiego małżonka (X). Jeżeli się on nie zgadza, to wtedy ten, kto chce zbyc nieruchomosc (Y) kieruje sprawe do sądu. Sąd wydaje orzeczenie, ktore zastępuje brak zgody X, wtedy Y może sprzedać dom, a X dostaje odpowiednią kwotę pieniędzy ( w Twoim przypadku 1/3 sumy). Sąd może też zdecydować, że taka decyzja nie ma właściwego uzasadnienia i wtedy dom pozostaje w Waszym wspólnym posiadaniu. Zadbaj, żeby osoba, która chce kupić Wasz dom wiedziała o Twoim braku zgody, bo inaczej jest chroniona jej dobra wiara i trzeba będzie jej wyrównać wszystkie poniesione przy sprawie koszty. Ty też możesz wnieść wniosek o odebraniu mężowi prawa do decydowania o tej nieruchomości. jeśli to by przeszlo, to wszystkie poważniejsze decyzje w tym zakresie od razu podejmowałby za niego sąd.

Gość przyszlasedzina
wiec juz jest plus na Twoja strone, poniewaz w papierach figurujecie oboje wiec potocznie mowiac, Twoj maz 'moze sobie teraz sam naskoczyc':) ... baaaaardzo dobrzez,ze sie nie zgodzials na podpisanie paierow! po pierwsze nie wiem co to za dom, ile ma m2, jaka ma lokaliazacje ale z pewnoscia jest spoooooooooooro wart niz te marne 30 000 tys. jesli juz dojdzie dos przedazy domu, to kwota musi bvyc podzielona na min. 2 osoby lub 3 w zalezonosci od osoby w/w wujka i jego postawy wobec calej sprawy. sama sprzedaz domu bez Twojego podpisu jest zupelnie nie waznam bo Ty jakos WSPÓŁWLASCICEL masz nieodzowne prawo do manipulacji nierchopmoscia i nikt nigdy nie moze Ci tego zabronic! ... tym bardziej, ze nadal jestescie małżeństwem w swietle prawa polskiego! ... na Tqoim miejscu nie przejmowalabym sie czy maz cos zdziala na ta chwiele, zreszta nim sprawa trafi da sadu musi wiele rzyzczy zalatwic.. i jesli mozesz yto pamietaj straraj sie o to zeby Twoj prawnik walczyl o zwrot kosztow jego zartudnienia bo jesli maz wnosi sprawe na wokande Ty masz prawo od niego zadac zeby uregulowal nalezonpsci za Twojego prawnika bo Ty jako osoba fiz. nie chcialas calej sprawy!:) i do kosztow zostalas zmuszona chocby zatrudniajac prawnika - prawda?:) ... dobrze by bylo w waszym wypadku uregulowac rowniez sprawy zwiazane z małzenstwem i ewentulane wniesinie o rozwod, ale moze niech zrobi to Twoj maz bo jak juz wyzej napisalam potocznie mowiac - ten kto wniosi o roprawe ten placi... :)

Gość sdfjsdfkgjeoiwjfoij
jesli dom dostaliscie od jego rodzicow w darowiznie to jak maz bedzie cwaniak to namowi rodzicow aby cofneli darowizne i po ptakach, musi byc powod cofniecia darowizny, ale skoro wyjechalas gdzies tam i cie nie bylo to juz jest powod i nie trzeba byc prawnikiem aby to wiedziec ze w twoim przypadku jak maz jest z jajami to masz pozamiatane

Gość www.tnij.org/tatix
Zanim zdąży sprzedac dom ty sprzedaj jego samochód

Gość ahhh baby...
wy wszystkie jesteście takie pazerne? Jeżeli to był dom jego rodziców,to weź te 30 tyś i się odpierdol od niego

Gość peperoni04
bardzo dziekuje jakoś sobie poradze niestety adwokat musi być.

Gość wreszcie coś mądrego
"wy wszystkie jesteście takie pazerne? Jeżeli to był dom jego rodziców,to weź te 30 tyś i się odpie**ol od niego" PS. Jestem kobietą, więc .... nie wszystkie;-)

Gość też jestem kobietą x
i jeśli ten dom zawdzięczacie rodzicom męża, to nie należy się nic tobie, a więc podziękuj mężowi za gest że chce ci dać aż 30 tys, bo prawnie nie należy ci się nic....ale chyba ten facet ma większe serce niż sądzisz i nie utrudniaj sprzedaży...bo pomyśl...utrzymywanie domu sporo kosztuje...a ty chyba nic nie finansujesz? Wyjechałaś i nic cię nie obchodzi? I koszty , spore koszty utrzymywania domu, obciążają kieszeń męża. Warto oprzeć się o uczciwe potraktowanie sprawy i męża, bo przez pazerność uda ci się utrudnić ale też NIC nie dostaniesz, bo prawnie dom ten jest majątkiem odrębnym męża, on prawnie wygra.

Gość Lutheran Hospital

This is a public announcement for anyone who wants to sell a kidney, we have patients who need a kidney transplant, so if you are interested in kidney sales, please contact us on our email at iowalutheranhospital@gmail.com.
You can also call or write to us WhatsApp at +1 515 882 1607.

NOTE: Your safety is guaranteed and our patient has agreed to pay a large amount of money to anyone who agrees to donate to save them. We hope to hear from you so that you can save your life.