Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga280179

Sałatki

Polecane posty

Na pewno macie jakieś ulubione i sprawdzone przez siebie sałatki. Możecie się nimi ze wszystkimi podzielić? Moja ulubiona to gyros, na pewno wiecie jak się ją robi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja naj to sałatka al'a Cezar:D Tak sobie ją nazwałam sama:D próbowana była niejednokrotnie i raz na komunii :) Sałata lodowa -poszarpana na kawałki Ogórek zielony -poszatkowany na paseczki Pomidory-pokrojone w księżyce (miąższ wydrążony wyrzucam ) Kukurydza z puszki Fasola czerwona (jak ktoś lubi) Jajka -pocięte na księżyce (ósemki ) Piersi z kurczaka -pokroić w paseczki ,panierować w mące ,jajku ,bułce tartej i usmażyć na złoto Sos :dwie łyżka majonezu ,pół kubka jogurtu naturalnego ,ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę ,czosnek poszatkowany ,sól ,pieprz . Bardzo fajna sałatka świeży smak ,chrupkość sałaty ,smaczne kawałki mięska .:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio bije rekordy powodzenia, byłam na imprezie, było z 5 sałatek i ta oszła pierwsza i każdy chwalił: Piers kurczaka podzielić na kawałki, obsypać curry, usmażyć na oleju, wystudzić. Wrzucić do miski, do tego puszka kukurydzy osączonej, słoiczek selera naciowego odsaczonego i pokorojonego na kawałki, posiekany pęczek koperku, szczypiorku(nawt dwa), jedną saszetkę sosu koperkowo - ziołowego (ten z Biedronki jest super), 3-4 ząbki czosnku przez praskę przeciśnięte, kilka łyżek majonezu, wymieszac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U nas ostatnio na topie są dwie :). Pierwsza: Ser żółty puszka kukurydzy puszka ananasa kurczak/wędlina majonez/jogurt Ser żółty pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i pokrojonego ananasa. Jeśli wybierzemy wędlinę (najlepsza drobiowa), to pokroić i dodać do reszty, jeżeli kurczaka, to w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do reszty skłądników, wymieszać odrobinę majonezu z jogurtem i zalać. Wymieszać, doprawić. Druga: Brokuł Ogórek zielony Ser feta Kurczak Majonez/jogurt Opcjonalnie czosnek i płatki migdałowe Brokuł obgotować (podzielonego już na różyczki), ogórek pokroić w kostkę, dodać do niego ser feta i podsmażonego na maśle kurczaka i obgotowanego wystudzonego brokuła. Wymieszać z jogurtem i majonezem, można dorzućić czosnek i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Hejka Yennefer

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co to jest-
seler naciowy ze słoika ? To ten zwykły seler biały-takie paseczki grube ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co to jest-
Yennefer to ten seler do Twojego przepisu ? Odezwij się ..:-) będę bardzo wdzięczna za wskazówkę :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość seler naciowy
`W słoikach jest tylko seler kozeniowy, takie wiórki jak makaron. Naciowy nie adaje się do słoików i między bogiem a prawdą nie widzialam takiego w słoikach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co to jest-
Tak też mi się wydawało,ale spójrz wyżej na przepis Yennyfer. Ona napisała... seler naciowy w słoiku (odsączyć) :o i to mnie zbiło z tropu. Znam seler naciowy ale w słoiku to go nie widziałam jeszcze. ;-) Tylko zwykły seler korzeniowy kupowałam, ten z Rolnika właśnie. Najlepiej jakby sama Yennyfer się wypowiedziała na temat tego przepisu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macie rację, ale ja w przepisie mam tak zapisane "naciowy" (w takiej wersji dostałam) i jak kupowałam seler w słoiczku to już nie wnikałam czy to naciowy czy korzeniowy. Ale chodzi o te biał wiórki z zalewy, sorki za zamieszanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam kalafior gotowany na parze,taki al dente:P do tego pomidor,sól pieprz i majonez.Proste a jaka rewelacja. Druga sałatka to pomidor ogórek ser feta,pekinska i sos z biedronki ten ala knorr. Trzecia to ser zółty seler w słoiku kukurydza ananas por i majonez. Czwarta to ryż,ogórek konserwowy kukurydza tuńczyk w puszce i majonez. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co to jest-
Dzięki Yennyfer ;-) chciałam się tylko upewnić ... :-) Najlepiej spytać autorkę bo to Ty ją jadłaś i robiłaś. Swoją drogą fajny przepis, coś innego na pewno na dniach zrobię . :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula888
Sałatka z tuńczyka pyszna i szybka woreczek ryżu - ugotować z warzywkiem; kilka ogórków konserwowych - pokroiść w kostkę; kukurydza; puszka tuńczyka w oleju; 2 cebule - w kostkę; sól pieprz, majonez, jog. nat. lub śmietana. Układa się warstwami w przeźroczystej misce: 1. łyżka majonezu + śmietana 2. ryż (pół opakowania) 3. ogórki 4. tuńczyk - pół puszki; 5. cebula; 6. kukurydza 7. majonez śmietana sól pieprz. Potem jeszcze raz takie same warstwy. Na wierzcz majonez śmietana sól pieprz:) Smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość imeon
Salatka prosto z Hiszpanii makaron swiderki (ugotowany) jajka na twardo (pokroic w osemki) paluszki krabowe (pokroic w kawaleczki) tunczyk w sosie wlasnym kukurydza oliwki zielone kwasne jablko (opcjonalnie, pokroic w duza kostke i skropic cytryna, zeby nie sciemnialy) Szybkie i pyszne Do tego winagret (ocet winny, oliwa z oliwek, sol i pieprz)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proszę to jest przepis na warstwową. Będe pisać kolejno co układać. Na dno kapusta pekińska posiekana Marchew ugotowana i starta na grubej tarce Jajka ugotowane, starte na tarce Tuńczyk 2 puszki Cebula papryka marynowana kukurydza i na wierzch sos majonezowo jogurtowy z odrobiną czosnku, pieprzu ziłowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania.remlein
Witajcie mam na imię Ania Remlein lubie gotować bardzo mam zawód kucharz małej gastronomii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ni i co w zwiazku z tym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość campari34
do żadnej sałatki nie dodaje się ogórka zielonego ma w sobie takie enzymy które zabijają wszystkie witaminy ogórka można zagryzać osobno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co to jest-
Robię sałatkę z kurczakiem Yennefer. Moge użyć sos koperkowo ziołowy Knorr ?-rozrobić go zw/g przepisu i polać na sałatkę ? Czy suchy proszek do majonezu dodać ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co to jest-
Odezwijcie się te które znają ten przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co to jest-
ponawiam pytanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A dokładnie ogórek i inne warzywa bogate w witaminę C. Ogórek zawiera enzym niszczący witaminę C. Tu jest coś o tym. http://www.doz.pl/newsy/a217-Dlaczego_lepiej_nie_laczyc_pomidora_z_ogorkiem Ale swoją drogą, to dlaczego się nad tym tak bardzo zastanawiać, czasami je się produkty które nie są jakoś bardzo zdrowe, tylko ze względu na walory smakowe. Np. grzyby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co to jest: Ja ogólnie staram się nie używać takich cudów, ale ja bym rozmieszała to w majonezie, nie w wodzie, bo one są do rozrabiania w wodzie albo oleju, czasami w majonezie. Dosyp od razu do majonezu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×